Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ιταλία / Ιταλία: Σαλβίνι εναντίον ΟΗΕ για τις διασώσεις στη θάλασσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Σαλβίνι εναντίον ΟΗΕ για τις διασώσεις στη θάλασσα

Ο OHE και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ζητούν αλλαγές στο «Δεύτερο διάταγμα για την ασφάλεια» του Ματέο Σαλβίνι, που μετατρέπει το ιταλικό κράτος σε «κυνηγό κεφαλών», βάζοντας πρόστιμα στους διασώστες έως 5.000 ευρώ για τον κάθε άνθρωπο που διασώζουν στη θάλασσα και μεταφέρουν στην Ιταλία. Ο υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε στην πράξη τον ΟΗΕ γιατί «θα έπρεπε να ξέρει ότι στην Ιταλία για τη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης προβλέπονται πρόστιμα εδώ και χρόνια», παραβλέποντας το γεγονός ότι η διάσωση στη θάλασσα είναι καθήκον που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί ως απλή παραβίαση των συνόρων.

Μετά τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε και αυτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ο Σαλβίνι επιμένει ότι κέρδισε λίγο χρόνο για να «διορθώσει» το διάταγμα και να το παρουσιάσει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, δηλαδή πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, για να εισπράξει τους καρπούς της αντιμεταναστευτικής του πολιτικής στις κάλπες. Αντίθετα, ο Κόντε υποστηρίζει ότι το διάταγμα θα συζητηθεί μετά από τις υποδείξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις υποδείξεις των έξι ανεξάρτητων ειδικών νομικών του ΟΗΕ ότι οι διατάξεις που προτείνει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών είναι εκτός διεθνούς δικαίου, ο Σαλβίνι απάντησε ότι «είναι μοναδικό [το γεγονός] ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κατάλαβε μέχρι σήμερα ότι υπάρχει πρόστιμο... για όποιον διευκολύνει την είσοδο χωρίς έγκριση των μεταναστών» και ότι «για την ασφάλεια και την ευτυχία των Ιταλών αποφασίζουν οι υπουργοί και οι βουλευτές που εκλέχτηκαν από τους Ιταλούς, όχι άγνωστοι γραφειοκράτες χούλιγκαν της μαζικής μετανάστευσης».

Την πιο απλοϊκή απάντηση εναντίον της απάνθρωπης πολιτικής του Σαλβίνι την έδωσαν ίσως Καθολικοί ακτιβιστές ζητώντας από τους πιστούς να μαυρίσουν στις κάλπες τον ηγέτη της ιταλικής Ακροδεξιάς: «Τη στιγμή που θα είσαι στο παραβάν του εκλογικού κέντρου ο Θεός σε βλέπει, όχι όμως και ο Σαλβίνι!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL