Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Περσικός Κόλπος: Κινήσεις κλιμάκωσης από ΗΠΑ - Ιράν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περσικός Κόλπος: Κινήσεις κλιμάκωσης από ΗΠΑ - Ιράν

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και του Ιράν διαβεβαίωναν προχθές ότι δεν επίκειται μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ των χωρών τους, ωστόσο και οι δυο πλευρές προχώρησαν χθες σε κινήσεις που μεγαλώνουν την ένταση στην περιοχή του Κόλπου αντί να την αποκλιμακώνουν.

Ο αμερικανικός στρατός αύξησε το επίπεδο της επιφυλακής για τις δυνάμεις του στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την απομάκρυνση του «μη αναγκαίου» πολιτικού προσωπικού από την πρεσβεία στη Βαγδάτη και το προξενείο στο Ερμπίλ. Σύμφωνα με αξιωματούχους η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιθέσεων από σιιτικές πολιτοφυλακές και άλλες οργανώσεις του Ιράκ που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Τεχεράνη.

Στη συνέχεια η Γερμανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης του ιρακινού στρατού από μικρό αριθμό στρατιωτών τους που είχαν στείλει στο Ιράκ. Λίγες ώρες νωρίτερα όμως ο Βρετανός υποδιοικητής του συνασπισμού κατά του ISIS έλεγε πως δεν βλέπει να υπάρχει κάποια αύξηση της απειλής.

Από την πλευρά του το Ιράν ανακοίνωσε επίσημα ότι παύει να δεσμεύεται από τα όρια στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέος ύδατος που προέβλεπε η διεθνής συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς πέρυσι από τη συμφωνία, επαναφέροντας μάλιστα τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, ενώ τώρα δείχνουν το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή ως δράστες των επιθέσεων που έγιναν την Κυριακή εναντίον δεξαμενόπλοιων στα ανοιχτά του Ομάν. Λίγες ημέρες πριν από τις επιθέσεις στα τάνκερ η Ουάσιγκτον ενίσχυσε τις δυνάμεις της στην περιοχή με ένα αεροπλανοφόρο, συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ και βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Το Ιράν θα βγει με το κεφάλι ψηλά από την κρίση, ενώ «το αμερικανοσιωνιστικό μέτωπο θα δοκιμάσει την πικρή γεύση της ήττας» διακήρυξε χθες ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL