Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Μέση Ανατολή / Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις στα τάνκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις στα τάνκερ

Δεν χρειάστηκε να περάσει ούτε ένα 24ωρο από τη στιγμή που διατυπώθηκαν οι σαουδαραβικές καταγγελίες για "σαμποτάζ" σε πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο μέχρι οι αμερικανικές υποψίες σε βάρος της Τεχεράνης να μετατραπούν σε βεβαιότητα.

Αμερικανοί ερευνητές που επιθεώρησαν τα πετρελαιοφόρα που χτυπήθηκαν την Κυριακή εξέφρασαν χθες την άποψη ότι πίσω από την επίθεση "βρίσκεται το Ιράν ή σύμμαχοι του" την ώρα που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ριάντ προειδοποιούσε ότι η Ουάσιγκτον θα δώσει σύντομα την "κατάλληλη απάντηση".

Καμία χώρα ή οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον τεσσάρων πετρελελαιοφόρων που σημειώθηκαν την Κυριακή στα στενά του Ορμούζ υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες.

Σύμφωνα πάντως με το Associated Press, οι εμπειρογνώμονες του αμερικανικού στρατού που στάλθηκαν να επιθεωρήσουν τα πλοία εντόπισαν από μία τρύπα στο κήτος κάθε τάνκερ, ζημιές που απέδωσαν σε χρήση εκρηκτικών. Απέφυγαν ωστόσο να δώσουν εξηγήσεις για το πως ακριβώς τα ευρήματα τους συνδέονται με το Ιράν ή τους συμμάχους του.

Η στοχοποίηση του Ιράν συνοδεύτηκε ωστόσο από την απόρριψη των σεναρίων ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για νέα στρατιωτική επέμβαση στον Περσικό Κόλπο με στόχο αυτή τη φορά το Ιράν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε χθες ως "fake news" δημοσίευμα της New York Times που ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει στρατιωτικά σχέδια που περιλαμβάνουν την αποστολή 120.000 αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή.

Χτυπώντας μια στο σφυρί και μια στο πέταλο, ο Τραμπ δήλωσε ότι "βεβαίως" και θα  έστελνε τις δυνάμεις που αναφέρονται στο ρεπορτάζ εφόσον ήταν απαραίτητο αλλά διαβεβαίωσε ότι, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν ετοιμάζεται για στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν. Αν το κάναμε, πρόσθεσε, "θα στέλναμε πολλά περισσότερα στρατεύματα".

Αφού ενημέρωσε τους "ευρωπαίους συμμάχους" για τις αμερικανικές προθέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ταξίδεψε χθες στη Μόσχα. Ούτε από εκεί προέκυψε κάτι που να προμηνύει μια έστω και περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

Η συνάντηση του Πομπέο με τον Ρώσο ομόλογο του φαίνεται ότι διεξάχθηκε σε θετικό κλίμα με τον Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει έπειτα από αυτή ότι είναι καιρός οι δύο πλευρές "να παραμερίσουν την καχυποψία και να συνεργαστούν εποικοδομητικά". O αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει μια στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν αλλά θα συνεχίσει τις πιέσεις με στόχο να το αναγκάσει να συμπεριφέρεται σαν "κανονική χώρα".

Την ένταση στον Κόλπο ανέβαζαν, πάντως την ίδια ώρα, νέες επιθέσεις με στόχο αυτή τη φορά πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. Οπως ανέφερε ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φάλιχ, δύο σταθμοί άντλησης πετρελαίου έγιναν στόχοι "οπλισμένων drones" με αποτέλεσμα να προκληθούν "πυρκαγιά" και "ήσσονες ζημιές" σ' έναν από τους σταθμούς προτού η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο.

Πρόσθεσε πως η πετρελαϊκή εταιρεία Aramco "διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις στον πετρελαιαγωγό" Ανατολής-Δύσης που συνδέει την Ανατολική Επαρχία, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, με το λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέσω αυτού του πετρελαιαγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων διακινούνται καθημερινά τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.

Ο Φαλίχ τόνισε επίσης ότι οι τελευταίες επιθέσεις δεν έχουν στόχο μόνο τη χώρα του αλλά και την ασφάλεια των πετρελαϊκών προμηθειών στον κόσμο και την παγκόσμια οικονομία. "Αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πως είναι σημαντικό για μας να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές οντότητες, περιλαμβανομένων των πολιτοφυλάκων Χούτι" υπογράμμισε αναφερόμενος στους σιίτες αντάρτες της Υεμένης τους οποίους το Ριάντ θεωρεί ως ενεργούμενο της Τεχεράνης.

Επειδή σε αντίθεση με τη δολιοφθορά στα τάνκερ αυτή τη φορά υπήρξε ανάληψη ευθύνης και μάλιστα σε πανηγυρικούς τόνους. Στην Υεμένη, ο τηλεοπτικός σταθμός των σιιτιών ανταρτών Χούτι -στόχος εδώ και τέσσερα χρόνια της στρατιωτικής επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας- έκανε λόγο για "μείζονα στρατιωτική επιχείρηση" με "χρήση επτά drones" εναντίον "ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων" της Σαουδικής Αραβίας.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τους, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, η επίθεση ήταν "μια απάντηση στα εγκλήματα" και στον "αποκλεισμό" που επιβάλλεται στην Υεμένη από τη Σαουδαραβική Αραβία. "Ο λαός μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να αμυνθεί με όλες του τις δυνάμεις" κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL