Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Κινέζικη σφαλιάρα στον Τραμπ με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα 60 δισ. δολαρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινέζικη σφαλιάρα στον Τραμπ με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα 60 δισ. δολαρίων

Όπως κάθε τζόγος, έτσι κι αυτός του Τραμπ με τους Κινέζους στο παζάρεμα για μια πιο ισορροπημένη εμπορική σχέση ΗΠΑ - Κίνας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια ακατάσχετη χασούρα, που στο τέλος μπορεί να αφήσει «ταπί» (και ψύχραιμο;) τον μπλοφαδόρο.

Για την ώρα, πάντως, η «τράμπειος» μεθοδολογία των έμμεσων εκβιασμών, των ψευτοαπειλών, των απλοϊκών «λαϊκότροπων» tweets προς άμεση βρώση απ' το απαίδευτο ακροατήριο του Προέδρου και εν γένει η τακτική της διεξαγωγής μιας υψηλού επιπέδου διακρατικής διαπραγμάτευσης με όρους ιδωτικού συμφωνητικού δείχνει να δουλεύει καλά για τους Αμερικανούς.

Θα ήταν όμως αφελές να περιμένει κανείς ότι η άλλη πλευρά θα μείνει άπραγη ή θα επιτρέπει να εκλαμβάνεται η διάθεσή της για διάλογο ως υποχωρητικότητα και αδυναμία.

Δεν είναι ακριβώς γνωστό πόσο χοιρινό, μπιφτέκια χάμπουργκερ, λαχανικά, χυμούς φρούτων, μαγειρικό λάδι, τσάι και καφέ εισάγει η Κίνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η αύξηση των δασμών -από 5% έως 25%- στα συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς και σε άλλα 5.000 αμερικανικά, αξίας 60 δισ. δολαρίων, είναι μια συμβολική όσο και ουσιαστική κίνηση. Και αυτό διότι ναι μεν η Κίνα εξάγει στην Αμερική πολλαπλάσια αγαθά απ' όσα εισάγει απ' αυτήν, όμως εκείνα που εξάγουν οι ΗΠΑ στην Κίνα αφορούν μια πολλαπλάσια σε μέγεθος αγορά, αναπτυσσόμενη μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς.

Η μεγέθυνση της ανερχόμενης κινεζικής μεσαίας τάξης και η σταθερή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός της αντιπροσωπεύει μια τεράστια παρθένα «έκταση» για την καταναλωτική βιομηχανία των ΗΠΑ. Ίσως αυτό έκανε τον Τραμπ να φανεί απειλητικός χθες, πριν μάλιστα ανακοινωθούν τα αντίμετρα του Πεκίνου.

"Υποτιμάτε την αντοχή μας"

"Η Κίνα δεν πρέπει να ανταπαντήσει. Αυτό θα επιδεινώσει τα πράγματα" έγραψε σ' ένα ακόμη tweet του ο Πρόεδρος. Αλλά οι Κινέζοι ήταν κι αυτοί ξεκάθαροι και αποφασισμένοι: «Δεν θα καταπιούμε πλέον κανένα πικρό φρούτο που πλήττει τα συμφέροντά μας» διεμήνυσε το Πεκίνο. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ ήταν το ίδιο ευθύς: «Η Κίνα δεν θα υποχωρήσει ποτέ στις εξωτερικές πιέσεις».

Ο αρχισυντάκτης της αγγλόφωνη κινεζικής εφημερίδας "Global Times" Χου Σιτζίν προειδοποίησε τον Τραμπ ότι «υποτιμά πολύ την ανθεκτικότητα της Κίνας» και άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα για τους Αμερικανούς χτυπώντας τους εκεί που «πονούν», όπως για παράδειγμα μειώνοντας τις παραγγελίες της για νέα αεροσκάφη στην Boeing. Σε μια τέτοια περίπτωση ο μεγάλος κερδισμένος θα ήταν η ανταγωνίστριά της στην Ευρώπη, η Airbus και ο τζόγος του Τραμπ με τους δασμούς θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε μεγάλη ήττα τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει κατ' επανάληψη ότι θα λάμβανε "τα αναγκαία μέτρα" ως αντίποινα. Η επιβολή τους από την 1η Ιουνίου και όχι άμεσα φαίνεται ωστόσο να υποδηλώνει ότι το Πεκίνο θα ήθελε να δώσει στις δύο πλευρές το χρονικό περιθώριο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Οι αγορές όμως δεν «περίμεναν» την 1η Ιουνίου για να αντιδράσουν: μέσα σε λίγα λεπτά από το άνοιγμα της Wall Street, ο Dow Jones υποχωρούσε περισσότερες απο 460 μονάδες ή κατά 1,8%, το ίδιο και ο S&P 500. Οι απώλεις του Nasdaq ήταν ακόμη μεγαλύτερες, στο 2,3%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL