Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Πέρα από το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέρα από το Brexit

Η μπλερική αντιπολίτευση στο κόμμα του τον πιέζει να υποσχεθεί την προκήρυξη νέου δημοψηφίσματος για το Brexit. H δεξιά κυβέρνηση του ζητάει να αναζητήσει μαζί της λύση για την αποχώρηση από την Ε.Ε. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επέλεξε κάτι διαφορετικό. Ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές με μια θεαματική "έξοδο" προς την κοινωνία.

Η άρση του σημερινού αδιεξόδου προϋποθέτει πρώτα απ' όλα την υπέρβαση της πόλωσης της βρετανικής κοινωνίας, τον διχασμό της σε υποστηρικτές του "leave" (αποχώρηση) και του "remain" (παραμονή), τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Στην ομιλία του χθες, στο Τσάθαμ του Κεντ, ο Κόρμπιν έδειξε αποφασισμένος να μην ταυτιστεί με καμία πλευρά. "Ποιος θέλει να ζει σε μια χώρα εγκλωβισμένη σ' ένα φαύλο κύκλο; Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λίγη κατανόηση. Ορισμένοι βλέπουν το ζήτημα εντελώς λανθασμένα. Πιστεύουν ότι το κυρίαρχο ερώτημα είναι η παραμονή ή η αποχώρηση, λες και κάτι τέτοιο είναι αυτοσκοπός" τόνισε.

Όπως ξεκαθάρισε, αυτό που προέχει σήμερα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφεραν τη βρετανική κοινωνία μπροστά σε μα τέτοια επιλογή, με λίγα λόγια η ανελέητη λιτότητα που επέβαλαν διαδοχικές κυβερνήσεις Τόρις. "Νομίζω ότι το βασικό ερώτημα είναι τι είδους κοινωνία θέλουμε" σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι η πραγματική διαχωριστική γραμμή βρίσκεται σήμερα ανάμεσα "στους πολλούς και τους λίγους".

Σε αντίθεση με τους νικητές των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που επέλεξαν να γίνουν το κόμμα του remain και ξεκίνησαν τη δική τους προεκλογική καμπάνια με μια σφοδρή επίθεση στο Brexit, o Κόρμπιν ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να ενώσει σήμερα τη χώρα.

"Να ενώσουμε τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία"

Δεν ήταν όμως μια αφηρημένη και πολιτικά ουδέτερη επίκληση στην ενότητα. "Για να μεταμορφώσουμε τη χώρα μας, για να αντιμετωπίσουμε την αδικία και την κλιματική κρίση, πρέπει να ενώσουμε τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και να στραφούμε εναντίον των ισχυρών και των προνομιούχων" τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Η επιστροφή στον αριστερό πολιτικό λόγο έγινε έτσι το μέσο αντιμετώπισης της κατηγορίας που δέχεται ο Κόρμπιν από κάθε πλευρά, ότι δηλαδή αποφεύγει να πάρει σαφή θέση στην αντιπαράθεση. Ο ηγέτης των Εργατικών επιχείρησε έτσι να μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.

"Αλλα κόμματα απευθύνονται μόνο σε μια πλευρά της διαμάχης επειδή δεν είναι πραγματικά αποφασισμένα να τα βάλουν με εκείνους που φοροδιαφεύγουν, που ευθύνονται για μαζική ρύπανση, τους τζογαδόρους των χρηματιστηρίων που συνέτριψαν την οικονομία πριν από μια δεκαετία" τόνισε.

Δεν μπορούσε βέβαια να δικαιώσει τους επικριτές αποφεύγοντας να δώσει απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα. Ως "δημοκράτες σοσιαλιστές", οι Εργατικοί δεν μπορούν να αγνοήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, ξεκαθάρισε. Έκανε όμως και ένα άνοιγμα στους υποστηρικτές της δεύτερης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία για το ίδιο θέμα αν δεν προκύψει κάποια "λογική" συμφωνία για το Brexit ούτε εκλογές.

Χαρακτήρισε "δύσκολες" τις συνομιλίες που το κόμμα του διεξάγει για το Brexit με τους Συντηρητικούς, αφού, όπως υποστήριξε, "οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν αμετακίνητες". Δεν είναι εύκολο, συνέχισε, να "διαπραγματεύεσαι με μια παραπαίουσα κυβέρνηση και υπουργούς που ανταγωνίζονται μεταξύ τους". Είναι όμως για το συμφέρον της χώρας το ζήτημα να λυθεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σημείωσε.

Έστρεψε, τέλος, τα πυρά του κατά του Κόμματος του Brexit που ίδρυσε πριν από λίγες εβδομάδες ο Νάιτζελ Φάρατζ. Οι Εργατικοί είναι οι μοναδικοί που μπορούν να πολεμήσουν το "δηλητήριο" που διακινεί ο ακροδεξιός πολιτικός, τόνισε ο Κόρμπιν. Και κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι υποστηρίζει ένα "Brexit του Ντόναλντ Τραμπ" που θα εκθέσει τη Βρετανία στην "απερίσκεπτη και πολεμοχαρή" εξωτερική πολιτική που ακολουθούν σήμερα οι ΗΠΑ.

Ενάντια σε λιτότητα, Ακροδεξιά και Τραμπ

Το μήνυμα της αντίθεσης στη λιτότητα κυριαρχεί και στο εκλογικό πρόγραμμα των Εργατικών για τις ευρωεκλογές. "Ψηφίστε Εργατικούς και πείτε στους Συντηρητικούς ότι απαυδήσατε με τις διχαστικές πολιτικές λιτότητας και την ανίκανη κυβέρνησή τους" γράφει το εξώφυλλο του φυλαδίου που διανέμεται ήδη στα βρετανικά νοικοκυριά.

Το 28σέλιδο φυλλάδιο επικεντρώνεται σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα υπόσχεται να "ανατρέψει" την πολιτική περικοπών των Τόρις, να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες για παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, να αντιμετωπίσει την Ακροδεξιά και να οικοδομήσει την ενότητα.

Η μοναδική γραμμή που αναφέρεται στην "επιλογή" του δεύτερου δημοψηφίσματος αποτέλεσε αντικείμενο έντονης εσωκομματικής διαμάχης τις προηγούμενες μέρες. Τη διαμάχη αυτή έφερε χθες και πάλι στην επιφάνεια μια ακόμα αποχώρηση. Η Πολίν Γκριν, επικεφαλής της ομάδας των Εργατικών ευρωβουλευτών και πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο τη δεκαετία του 1990, ανακοίνωσε την παραίτησή της από το κόμμα.

Σε επιστολή της προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν σημειώνει ότι ο λόγος της παραίτησής της οφείλεται στο ότι οι Εργατικοί δεν υποστηρίζουν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και αναφέρει πως στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει το νέο κεντρώο κόμμα "Αλλαγή στη Βρετανία" που σχημάτισαν βουλευτές οι οποίοι αποχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες από το κόμμα.

Οι ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διεξαχθούν στις 23 Μαίου. Η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την Ευρωπαική Ενωση στις 29 Μαρτίου αλλά καθώς καμία συμφωνία δεν εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της χώρας, η Ε.Ε. παρέτεινε την προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου. Στην περίπτωση που δεν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα -κάτι που μοιάζει απίθανο κάτω από τις σημερινές συνθήκες-, η Βρετανία είναι νομικά υποχρεωμένη να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και να στείλει βουλευτές στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL