Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Προπύργιο της άρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προπύργιο της άρνησης

Κάποτε το αμερικανικό όνειρο ήταν συνώνυμο της δυνατότητας κοινωνικής προόδου και καταξίωσης μέσω της σκληρής δουλειάς και της αντοχής στις αντιξοότητες. Όπως αποκαλύπτει ωστόσο πρόσφατη έρευνα, μια σημαντική μερίδα Αμερικανών βλέπει σήμερα ένα εντελώς διαφορετικό όνειρο: οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την, ούτως ή άλλως αμφίβολη, κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα που πραγματοποίησε το κέντρο σφυγμομετρήσεων YouGov σε 23 χώρες σε όλο τον πλανήτη ανέδειξε τους Αμερικανούς σε πρωταθλητές -ανάμεσα στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες- της αμφισβήτησης, αν όχι άρνησης, ενός φαινόμενου που, σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αποτελεί ίσως σήμερα τη σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Μόνο η Σαουδική Αραβία και η Ινδονησία εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά αρνητών της κλιματικής αλλαγής ή της άποψης ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται γι’ αυτήν. Στις ΗΠΑ ένα ποσοστό 13% ασπάζεται την άποψη ότι "η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν ευθύνεται καθόλου" για το φαινόμενο, ενώ ένα επιπλέον 5% υποστηρίζει ότι το παγκόσμιο κλίμα δεν αλλάζει.

Αν και υψηλό, το ποσοστό των Αμερικανών (40%) που πιστεύουν τις εξηγήσεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα χαμηλότερα που καταγράφονται στην έρευνα. Οι κάτοικοι των ΗΠΑ εμφανίζονται εξάλλου ιδιαίτερα επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με το φαινόμενο. Ποσοστό 17% πιστεύει ότι "η ιδέα της κλιματικής αλλαγής για την οποία ευθύνεται ο άνθρωπος αποτελεί ψέμα που σχεδιάστηκε για να εξαπατήσει τους ανθρώπους".

Η πίστη στη συγκεκριμένη θεωρία, την οποία έχει επικαλεστεί επανειλημμένα ο Πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία και τον συντηρητισμό των ερωτηθέντων. Ποσοστό 52% των Αμερικανών που αυτοπροσδιορίζονται ως "πολύ δεξιοί" θεωρούν ψέμα την κλιματική αλλαγή. Στην Ευρώπη λιγότεροι από έναν στους δέκα κατοίκους υποστηρίζουν αυτή την άποψη, με το υψηλότερο ποσοστό αρνητών να παρατηρείται στην Πολωνία.

Σχεδόν ομόφωνα, επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο καταλήγουν τα τελευταία χρόνια στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται κυρίως για την αύξηση των εκπομπών αερίων οι οποίες προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις πολλών χωρών για τη μείωσή τους, οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται με αποτέλεσμα η τελευταία τετραετία να είναι η θερμότερη που έχει σημειωθεί ποτέ από τη στιγμή που άρχισαν να καταγράφονται ανάλογα στοιχεία.

Οι ολοένα και πιο δραματικές εκκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας και οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με στόχο τη λήψη άμεσων και ριζικών μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου δείχνουν να έχουν χαμηλή απήχηση στην αμερικανική κοινωνία. Η Μάργκαρετ Κλάιν Σάλαμον από την οργάνωση "Κλιματική Κινητοποίηση" αποδίδει αυτή την απάθεια στις συστηματικές καμπάνιες παραπληροφόρησης που διεξάγει επί χρόνια η εγχώρια πετρελαϊκή βιομηχανία.

"Οι αδελφοί Κοχ και η βιομηχανία υδρογονανθράκων έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαπατήσουν την αμερικανική κοινή γνώμη ακόμη και στέλνοντας υλικό σε δασκάλους σχολείων" σημειώνει η Σάλαμον. "Είναι καλά οργανωμένοι και κατόρθωσαν να μετατρέψουν την κλιματική αλλαγή σε κάτι αμφιλεγόμενο" προσθέτει.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. "Είναι και ο αμερικανικός ατομικισμός που δυσχεραίνει την κατανόηση του ότι αποτελούμε μέρος του παγκόσμιου δικτύου της ζωής. Το αμερικανικό όνειρο είναι πολύ αυτάρεσκο. Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο αμερικανικό όνειρο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL