Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Τουρκία / Τουρκία: Η αντιπολίτευση συσπειρώνεται κατά του Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Τουρκία: Η αντιπολίτευση συσπειρώνεται κατά του Ερντογάν

Διεθνή κατακραυγή, οργισμένες διαδηλώσεις και σαρωτικές πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί στην Τουρκία η απόφαση για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στη Κωνσταντινούπολη, μια αναμέτρηση που το κόμμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χάσει.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας ακύρωσε το βράδυ της Δευτέρας το αποτέλεσμα της 31ης Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου είχε επικρατήσει του εκλεκτού του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με περίπου 13.000 ψήφους διαφορά. Η νέα αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, εκατοντάδες υποστηρικτές της κεμαλικής αντιπολίτευσης ξεχύθηκαν στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

"Σε 45 ημέρες θα πάρουμε πίσω αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει. Διψάμε για δικαιοσύνη, είμαστε η νεολαία της Τουρκίας που πιστεύει στη δημοκρατία. Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, μπορεί να έχουν άγνοια, να έκαναν λάθος ή να διέπραξαν και προδοσία, αλλά εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ" τόνισε ο Ιμάμογλου, που τις τελευταίες μέρες βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να εκτινάσσονται.

Ο αντιπρόεδρος του CHP Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι η επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη δείχνει ότι "είναι παράνομο να κερδίζει κανείς το ΑΚΡ" και χαρακτήρισε την απόφαση ως πραξικοπηματική. "Αυτό το σύστημα που ανατρέπει τη λαϊκή βούληση και αψηφά το δίκαιο δεν είναι ούτε δημοκρατικό ούτε νόμιμο" τόνισε.

Μποϊκοτάζ υπέρ του Ιμάμογλου

Οι γενικότερες επιπτώσεις άρχισαν να φαίνονται από το πρωί της Τρίτης. Η τουρκική λίρα κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, ενώ τα ομόλογα της χώρας άρχισαν να δέχονται έντονες πιέσεις. Το χειρότερο όμως για την κυβέρνηση Ερντογάν δεν ήταν αυτό αλλά οι διεργασίες με στόχο τη συσπείρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στον υποψήφιο του ΑΚΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κόμματα που είχαν κατεβάσει στις εκλογές του Μαρτίου τις δικές τους υποψηφιότητες εμφανίστηκαν χθες διατεθειμένα να στηρίξουν είτε ευθέως είτε εμμέσως τον Ιμάμογλου στη νέα αναμέτρηση. Μεταξύ τους το ισλαμικό Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet), ο υποψήφιος του οποίου συγκέντρωσε περισσότερες από 100.000 ψήφους, αλλά και το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς (DSP) με τις 30.000 ψήφους, που ανακοίνωσε ότι θα πράξει "ό,τι είναι απαραίτητο".

Η πρώτη, πάντως, που έκανε τις υποσχέσεις πράξη ήταν η υποψήφια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ζεχρά Γκιουνέρ Καράογλου, η οποία είχε λάβει λίγο πάνω από 10.000 ψήφους και χθες ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη νέα αναμέτρηση. "Ήρθε η ώρα να δείξουμε τι μπορούν να πετύχουν οργανωμένα οι άνθρωποι" τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις φάνηκαν να σημειώνονται ακόμη και εντός του ΑΚΡ, με αρκετά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου να επαναφέρουν το σενάριο ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ -προκάτοχος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία του πολιτικού σχήματος των ισλαμιστών- ετοιμάζεται να ιδρύσει το δικό του κόμμα.

Αντιμέτωπος με τις εξελίξεις αυτές, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχείρησε να συσπειρώσει το δικό του ακροατήριο με τις γνωστές συνωμοσιολογικές θεωρίες και την έντονη προσπάθεια να επαναφέρει το πολιτικό κλίμα στις ημέρες που διαδέχτηκαν την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

"Πιστεύουμε πως υπήρξε οργανωμένη διαφθορά και πλήρης παρανομία στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη" υπογράμμισε χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, ενώ χαιρέτισε την απόφαση του εκλογοδικείου, που, όπως τόνισε, αποτελεί "το καλύτερο βήμα" για "να πρυτανεύσει η λαϊκή βούληση".

Υποστήριξε επίσης για μία ακόμη φορά ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με "οικονομικό σαμποτάζ" και εμφανίστηκε αποφασισμένος να αποκρούσει την επίθεση. "Τι θα κάνουμε λοιπόν; Από τώρα και στο εξής, θα κάνουμε αυτό που κάναμε στους τρομοκράτες" σημείωσε.

Έντονες επικρίσεις από την Ε.Ε.

Όλα αυτά φάνηκαν βεβαίως να πείθουν ελάχιστους πέρα από το στενό εκλογικό ακροατήριο του Ερντογάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας να εξηγήσει την απόφασή του "χωρίς καθυστέρηση", ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας τη χαρακτήρισε "ακατανόητη".

"Η διασφάλιση μιας εκλογικής διαδικασίας που χαρακτηρίζεται από ελευθερία, δικαιοσύνη και διαφάνεια είναι απαραίτητη σε οποιαδήποτε δημοκρατία και βρίσκεται στην καρδιά των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία" υπογράμμισε, από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να δείξουν "σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τον πλουραλισμό, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια", ενώ ο Γκι Φέρχοφσταντ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και υποψήφιος της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων στις επικείμενες ευρωεκλογές, υποστήριξε ότι η επανάληψη των εκλογών απειλεί να καταστήσει "αδύνατες" τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, η οποία, όπως σημείωσε, "ολισθαίνει προς τη δικτατορία".

Οι δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία στα τέλη Μαρτίου πήραν πολύ σύντομα τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τη δημοτικότητα του Προέδρου Ερντογάν καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι έστρεψαν τα πυρά τους τόσο κατά του αυταρχισμού της κυβέρνησης όσο και κατά της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων μηνών.

Αν και η συμμαχία που είχε συγκροτήσει το κυβερνών ΑΚΡ επικράτησε τελικά σε εθνικό επίπεδο συγκεντρώνοντας περίπου το 51% των ψήφων, η κεμαλική αντιπολίτευση του CHP νίκησε στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στη Σμύρνη αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, παραδοσιακό προπύργιο του Ερντογάν, από την οποία ξεκίνησε και την πολιτική του σταδιοδρομία ως δήμαρχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL