Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Σρι Λάνκα / Σρι Λάνκα: Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σρι Λάνκα / Σρι Λάνκα: Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διεκδίκησε την ευθύνη για το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 320 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 500 ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών την περασμένη Κυριακή. Σε αντίθεση με προηγούμενες αναλήψεις ευθύνης, το πρακτορείο "ειδήσεων" της οργάνωσης, το AΜΑQ, δεν έδωσε στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό της (όπως βίντεο των δραστών), παρά μόνο φωτογραφίες οκτώ ατόμων που φορούν τουρμπάνια και στέκονται διαδοχικά μπροστά στη σημαία της. Στις φωτογραφίες διακρίνεται μόνο το πρόσωπο του ενός άνδρα, που φέρεται ως αρχηγός της "επιχείρησης", ενώ σημειώνονται τα πολεμικά ψευδώνυμα των επτά βομβιστών αυτοκτονίας και ακόμα ενός άνδρα που πιστεύεται πως σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Περιγράφοντας το Πάσχα των Καθολικών ως "γιορτή των απίστων" η οργάνωση σημείωσε πως τα μέλη της "έβαλαν στο στόχαστρο τους υπηκόους χωρών του συνασπισμού (που την πολέμησε στη Συρία και στο Ιράκ) καθώς και τους Χριστιανούς της Σρι Λάνκα". Αναλυτές διαπιστώνουν πως περιορίστηκαν σημαντικά οι προπαγανδιστικές δυνατότητες του ISIS μετά από τις ήττες στα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής και την απώλεια των εδαφών που ήλεγχε, όχι όμως και οι επιχειρησιακές δυνατότητες των πυρήνων τους που απέδειξαν ότι είναι σε θέση να καταφέρουν αιφνιδιαστικά και αιματηρά πλήγματα σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ο υπουργός Άμυνας της Σρι Λάνκα Ρουβάν Βιτζιουαρντένε δήλωσε χθες στο Κοινοβούλιο της χώρας πως οι επιθέσεις έγιναν σε "αντίποινα" για την επίθεση του Αυστραλού ακροδεξιού σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία στις 15 Μαρτίου, χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.

Επιθέσεις και εκτελέσεις "τρομοκρατών" στη Σαουδική Αραβία

Την ίδια ημέρα που έγιναν οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, ένας άλλος πυρήνας του ISIS χτύπησε στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η επίθεση αυτή δεν είχε "θεαματικό" αποτέλεσμα και επισκιάστηκε από το μακελειό στη νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού.

Τέσσερα μέλη της οργάνωσης, οπλισμένα με αυτόματα και εκρηκτικά, έβαλαν στο στόχαστρο το διοικητήριο της αστυνομίας στην πόλη Αλ Ζούλφι, 250 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Ριάντ, αλλά σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, όπως ανέφεραν οι αρχές. Στην περίπτωση αυτή, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο των τεσσάρων "μαρτύρων" που σχεδίαζαν την επίθεση σε αντίποινα για τις φυλακίσεις ομοϊδετών τους στη Σαουδική Αραβία, στο Ιράκ και στη Συρία. Την επόμενη ημέρα οι σαουδαραβικές υπηρεσίες συνέλαβαν 13 πολίτες της χώρας ως συνεργούς των δραστών.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε χθες πως εκτελέσθηκαν 37 Σαουδάραβες οι οποίοι "είχαν σχηματίσει πυρήνες τρομοκρατίας και διαφθοράς με στόχο να βλάψουν την ασφάλεια, να προκαλέσουν χάος και να διαδώσουν αιρετική προπαγάνδα", χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πότε συνελήφθησαν αυτά τα άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL