Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Συναγερμός δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στην Ακροδεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναγερμός δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στην Ακροδεξιά

No pasarán! Η Ισπανία φαίνεται ότι θα παραμείνει προπύργιο της δημοκρατικής Ευρώπης που αγωνίζεται εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, του φασισμού και του ρατσισμού, με τις προοδευτικές, αριστερές και δημοκρατικές εθνικές δυνάμεις να διασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής στις εκλογές της επόμενης Κυριακής, ενώ οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, των Πολιτών και του φασιστικού Vox ελπίζουν να μειώσουν τη διαφορά από το προοδευτικό μπλόκο στοχεύοντας στη σημαντική ψήφο των αναποφάσιστων, που, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού La Sexta, φτάνουν στο 21%.

Ο ακροδεξιός ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο και ο ηγέτης των Πολιτών Άλμπερτ Ριβέρα έχασαν χθες μεγαλοπρεπώς από τις οθόνες του δημοσίου RTVE το πρώτο από τα δύο τελευταία τηλεοπτικά ντιμπέιτ έναντι του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του ηγέτη του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, με τον Κασάδο να προσπαθεί να διαπραγματευτεί μέχρι το τέλος το κλείσιμο του ντιμπέιτ παρά την κλήρωση που δεν είχε καταφέρει να κερδίσει. Σήμερα το βράδυ, οι τέσσερις ηγέτες θα συμμετέχουν στο δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ που θα διεξαχθεί στις οθόνες του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου Atresmedia. Για πρώτη φορά στην ισπανική προεκλογική ιστορία γίνονται δύο προεκλογικά ντιμπέιτ ανάμεσα στους ηγέτες των μεγαλυτέρων κομμάτων.

Ο Κασάδο πέρασε το καθολικό Πάσχα με το πλέον ξεκάθαρο στιλ της ακροδεξιάς εθνικιστικής παράδοσης, παρακολουθώντας ταυρομαχίες στο Τολέδο, ενώ ορισμένες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το Λαϊκό Κόμμα να δίνει μάχη σχεδόν στήθος με στήθος για να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα της Δεξιάς, μπροστά από τους Πολίτες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της "El Pais" που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, το Λ.Κ. πέφτει στο 17,8% έναντι του 14,1% των Πολιτών. Η απουσία του φασιστικού Vox από τα δύο τελευταία ντιμπέιτ φαίνεται ότι διευκολύνει τον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας, που προσπαθούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του μετριοπαθούς δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου, αλλά και των αριστερών, των ακτιβιστών και των πολιτών που συμμετέχουν σε πιο διαφορετικά κινήματα, συλλόγους και οργανώσεις και πιθανόν θα εγκαταλείψουν την παραδοσιακή αποχή τους για να αποτρέψουν την επιστροφή της Δεξιάς με τους χειρότερους ακροδεξιούς συμμάχους της, που θα μπορούσαν να εκφραστούν με την ψήφο στο Unidas Podemos.

Ο Ιγκλέσιας και ο Σάντσεθ έχουν ένα άτυπο είδος ανακωχής, γιατί και οι δύο κατανοούν ότι η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για μια δημοκρατική προοδευτική διέξοδο της χώρας, παρ' όλο που ο Ιγκλέσιας δεν σταματά ποτέ να πιέζει τους σοσιαλιστές να ξεκαθαρίσουν εάν μετά τις εκλογές θα σταθούν με την Αριστερά ή με τους λαϊκιστές και νεοφιλελεύθερους Πολίτες.

Οι σοσιαλιστές και το Unidas Podemos αναμένεται να πάρουν περισσότερες ψήφους και έδρες από το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες, με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά να παραμένουν μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία, αφού σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Key Data, στην καλύτερη περίπτωση θα υπολείπονται 16 εδρών για να κυβερνήσουν.

Οι σοσιαλιστές αναμένεται να ανακτήσουν περίπου μισό εκατομμύριο ψήφους από την αποχή και σχεδόν 1 εκατομμύριο ψήφους από το Unidas Podemos, το οποίο όμως θα είναι το κόμμα που θα κατακτήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων ψηφοφόρων, αυτών δηλαδή που ενηλικιώθηκαν την τελευταία τριετία.

Η εκτίναξη των φασιστών του Vox από το 0,2% στο περίπου 10%, που τους δίνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, θα τους δώσει το πολύ 22 έδρες, με αποτέλεσμα στο σύνολό τους τα τρία κόμματα της Δεξιάς να έχουν λιγότερους βουλευτές από αυτούς που είχαν συνολικά στην τελευταία Βουλή το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες. Στην πράξη, η μόνη πιθανή πλειοψηφία από τις κάλπες θα ήταν αυτή ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους Πολίτες, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο για τον Σάντσεθ να συμφωνήσει με τον Ριβέρα μετά το άκρως νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που παρουσίασε ο δεύτερος.

Στη Μαδρίτη, μια ομάδα οδηγών ταξί ζήτησε από το Unidas Podemos να φιλοξενήσει αφιλοκερδώς μεγάλα προεκλογικά αυτοκόλλητα του κόμματος στο εξωτερικό των οχημάτων.

Το γεγονός ότι σε χωριό της Σεβίλλης οι πιστοί έκαψαν ομοίωμα του πρώην Προέδρου της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας Τσαρλς Πουτζντεμόν την Κυριακή του Πάσχα (σαν άλλο Ιούδα) πυροδότησε έντονες κριτικές προς όλες τις κατευθύνσεις, θέτοντας σε δύσκολη θέση και τον σοσιαλιστή δήμαρχο της μικρής πόλης της Ανδαλουσίας. Ο Πουτζντεμόν κατήγγειλε ότι θα καταθέσει μήνυση για “έγκλημα μίσους”, ενώ το κάψιμο του Πουτζντεμόν - Ιούδα κατήγγειλαν ο υπουργός Εξωτερικών και Καταλανός Ζοζέπ Μπορέλ, το Unidas Podemos, οι σοσιαλιστές και οι Πολίτες.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες και ο Καταλανός πρώην αποσχιστής ηγέτης Χορδί Σάντσεθ από τη φυλακή, συμμετείχαν, με την άδεια των δικαστικών αρχών, σε δημόσια προεκλογική εκδήλωση από το Διαδίκτυο υποστηρίζοντας τις θέσεις των Καταλανών αποσχιστών, αλλά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το δεξιό καταλανικό JxCAT δεν θα καταφέρει να εκπροσωπηθεί στην επόμενη Ευρωβουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL