Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Εκλογές στη Φινλανδία / Εκλογές στη Φινλανδία: Οριακή νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες και ενίσχυση της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές στη Φινλανδία / Εκλογές στη Φινλανδία: Οριακή νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες και ενίσχυση της Αριστεράς

Το σενάριο μοιάζει γνώριμο από πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στη Σκανδιναβία: ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που γυρίζει την πλάτη στη λιτότητα και ανταμείβεται για την επιλογή του από τους ψηφοφόρους, ένα ακροδεξιό κόμμα το οποίο κερδίζει κατά κράτος τη μάχη με την παραδοσιακή Δεξιά και τα κόμματα της Αριστεράς σε τροχιά ανόδου.

Η Σοσιαλδημοκρατία φαίνεται σταδιακά να ανακτά την κυριαρχία της στο παραδοσιακό της προπύργιο. Μετά τη Σουηδία και την Ισλανδία, έρχεται η σειρά της Φινλανδίας να επιβεβαιώσει την ανοδική τάση. Έστω και οριακά, οι Φινλανδοί σοσιαλδημοκράτες κατέκτησαν την Κυριακή την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και φιλοδοξούν τώρα να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης.

Το SDP του 56χρονου πρώην συνδικαλιστή Άντι Ρίνερ απέσπασε το 17,7% των ψήφων και εκλέγει 40 βουλευτές έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που επικεντρώθηκε στην καταδίκη της πολιτικής λιτότητας που εφάρμοζε η απερχόμενη δεξιά κυβέρνηση.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, που δείχνει πλέον να εδραιώνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Το ξενοφοβικό κόμμα κατέλαβε 17,5% (39 έδρες), μένοντας ωστόσο στα ίδια επίπεδα με εκείνα των εκλογών του 2011 και του 2015.

Αντιθέτως, μεγάλη μείωση σημείωσαν τα ποσοστά του παραδοσιακού εκπροσώπου της φινλανδικής Δεξιάς, του Κεντρώου Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα. Από το 21% του 2015, το κόμμα υποχώρησε στο 13,8% και στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων (πίσω από το επίσης κεντροδεξιό Κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού), κάτι που ο Σίπιλα απέδωσε στις "δύσκολες οικονομικές αποφάσεις" τις οποίες κλήθηκε να πάρει η κυβέρνησή του.

Εντυπωσιακή, από την άλλη, ήταν η άνοδος των κομμάτων της Αριστεράς, που σχεδόν διπλασίασαν τη δύναμή τους σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Η Πράσινη Λίγκα έφτασε στο 11,5% και στις 20 έδρες, ενώ η Αριστερή Συμμαχία στο 8,2% και στις 16 έδρες.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες έδρες παραμένουν στα χέρια των κομμάτων της Δεξιάς (108 από τις 200), ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών εμφανίστηκε αποφασισμένος να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά από το 1999 είμαστε το πρώτο κόμμα... Το SDP είναι το κόμμα του πρωθυπουργού" τόνισε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το SDP έχει τώρα δύο δυνατότητες: να επιδιώξει τη συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς ή να στραφεί στην αποδυναμωμένη Δεξιά με στόχο τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού τύπου Γερμανίας. Το μοναδικό κόμμα το οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει εκ προοιμίου ως κυβερνητικό εταίρο είναι το Κόμμα των Φινλανδών.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Γιούσι Χααλάχο διακρίνεται όχι μόνο για τις ακραίες ξενοφοβικές και αντιμεταναστευτικές θέσεις του αλλά και για την α λα Ντόναλντ Τραμπ άρνησή του να αναγνωρίσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, το κόμμα που επιδιώκει να πετύχει τη "μηδενική μετανάστευση" είναι το μοναδικό στη χώρα που τάσσεται κατά της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με τον Χααλάχο να υποστηρίζει ότι η Φινλανδία "δεν θα πρέπει να διώξει τις βιομηχανίες σε χώρες όπως η Κίνα".

Το Κόμμα των Φινλανδών περιλαμβάνεται στη συμμαχία των κομμάτων της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, που περιλαμβάνει επίσης το γερμανικό AfD, την ιταλική Λίγκα και το Κόμμα του Λαού της Δανίας, που σχεδιάζουν την κοινή κάθοδό τους στις επικείμενες ευρωεκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL