Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Ντανιέλ Γκονθάλεθ Ρόχας, επικεφαλής Ενωμένης Αριστεράς στον Δήμο της Σεβίλλης: / Ντανιέλ Γκονθάλεθ Ρόχας: Το Λαϊκό Κόμμα και οι "Πολίτες" άνοιξαν την πόρτα στον φρανκισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντανιέλ Γκονθάλεθ Ρόχας, επικεφαλής Ενωμένης Αριστεράς στον Δήμο της Σεβίλλης: / Ντανιέλ Γκονθάλεθ Ρόχας: Το Λαϊκό Κόμμα και οι "Πολίτες" άνοιξαν την πόρτα στον φρανκισμό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Αριστερά δίνει τη μάχη για μια προοδευτική, δημοκρατική και αριστερή διακυβέρνηση της Ισπανίας, μπροστά σε μια πρωτοφανή ακροδεξιά επίθεση που επαναφέρει στο προσκήνιο τα απομεινάρια του φρανκισμού.

Η Αριστερά στήριξε τα πιο κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης του Σάντσεθ αποδεικνύοντας ότι είναι απαραίτητη δύναμη για τις αλλαγές στη χώρα μετά τα χρόνια της σκληρής λιτότητας.

Την ίδια στιγμή, δίνουμε τη μάχη για την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας και κυρίως αυτές, όπως η Σεβίλλη, όπου ο μαζικός τουρισμός και τα Airbnb απειλούν να ισοπεδώσουν τα χαρακτηριστικά της» τόνισε στην «Αυγή» ο Ντανιέλ Γκονθάλεθ Ρόχας, ο επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς στο δημοτικό συμβούλιο της Σεβίλλης.

* Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές;

Η Αριστερά θα κατεβεί ενωμένη, με το Unidas Podemos, στο οποίο συμμετέχει τόσο το Podemos όσο και η Ενωμένη Αριστερά, που ανήκω, μαζί με άλλα σχήματα. Τις τελευταίες ημέρες ζούμε το τσουνάμι της διαφθοράς του Λαϊκού Κόμματος, από τις διώξεις υψηλόβαθμων στελεχών του για διαφθορά έως τις αποκαλύψεις για την παρακρατική δράση της ηγεσίας της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών, υπό την επίβλεψη του πρώην πρωθυπουργού Ραχόι, για να κατασκευάσουν πλαστά στοιχεία για την υποτιθέμενη χρηματοδότηση του Ιγκλέσιας και του Podemos από τη Βενεζουέλα, που έφτασαν μέχρι το σημείο να κλέψουν και το κινητό συνεργάτη του Ιγκλέσιας. Στην Ισπανία έχουμε να πολεμήσουμε μια αντιδραστική, παρακρατική και διεφθαρμένη Δεξιά που συμμαχεί με τους απογόνους της φασιστικής δικτατορίας του Φράνκο.

* Την ίδια στιγμή προετοιμάζεστε και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές...

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα επαναλάβουμε στη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων και των Περιφερειών τα ενωτικά σχήματα που μας οδήγησαν να έχουμε τους «δήμους της Αλλαγής» στο προηγούμενο διάστημα. Κάναμε πάρα πολλά πράγματα στους δήμους και τις Περιφέρειες που βρεθήκαμε να διαχειριστούμε και ελπίζουμε ο κόσμος να έχει καταλάβει καλά τη διαφορά. Δεν λείπουν όμως και μερικές αστοχίες και δυσκολίες, με τη διάσπαση των αριστερών δυνάμεων στη Μαδρίτη. Στη Μαδρίτη, που η Αριστερά έκανε μια πολύ καλή δουλειά, κατεβαίνει διασπασμένη σε τρία ψηφοδέλτια. Στην Ανδαλουσία, που είχαμε την είσοδο του φασιστικού Vox στο τοπικό Κοινοβούλιο, πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στους δήμους. Αυτό που μας ανησυχεί και δεν μας αρέσει είναι η αναμενόμενη είσοδος του Vox στην επόμενη Βουλή.

* Υπάρχει ο φόβος για μια δεξιά και ακροδεξιά κυβέρνηση;

Σε άλλες χώρες δημιουργήθηκε μια δημοκρατική ζώνη ασφαλείας για να αποτρέψει την είσοδο των φασιστοιειδών μορφωμάτων στη Βουλή. Στην Ανδαλουσία το Λαϊκό Κόμμα και οι «Πολίτες» άνοιξαν τις πόρτες των θεσμών στο φρανκικό Vox εμφανίζοντας την παρουσία τους στην τοπική κυβέρνηση ως κάτι το κανονικό. Σήμερα το Vox εκβιάζει το Λαϊκό Κόμμα για απαράδεκτες παραχωρήσεις στα δικαιώματά μας ώστε να ψηφίσει τον προϋπολογισμό της τοπικής κυβέρνησης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Λαϊκό Κόμμα να βουλιάζει και να ανεβαίνουν το Vox και οι «Πολίτες». Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι οι δεξιές δυνάμεις δεν αυξάνουν τις ψήφους τους, αλλά απειλούν τη δημοκρατία εξαιτίας της αποχής. Το είδαμε και στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας, η Δεξιά δεν πήρε παραπάνω ψήφους, αλλά ήταν κυρίως οι Σοσιαλιστές και δευτερευόντως η Αριστερά που έχασαν ψήφους, γιατί ένα κομμάτι της κοινής γνώμης αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις διαδικασίες. Πάντα λέγαμε ότι στο Λαϊκό Κόμμα βρίσκονταν οι φασίστες. Τώρα έφυγαν και έκαναν δικό τους κόμμα και έγιναν πιο απειλητικοί.

* Γιατί ο Σάντσεθ επιμένει σε μια μονοκομματική κυβέρνηση και δεν ανοίγεται στην Αριστερά;

Στην Ανδαλουσία οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά είχαμε κερδίσει τις εκλογές. Αντί να φτιάξουμε μια κοινή κυβέρνηση, οι Σοσιαλιστές προτίμησαν να πάνε με τους «Πολίτες» αντί με την Αριστερά. Δυστυχώς στην Ισπανία η Σοσιαλδημοκρατία αισθάνεται καλύτερα όταν κυβερνά με τη Δεξιά, γιατί οι «Πολίτες» προέρχονται από διάσπαση της Δεξιάς, παρά όταν κυβερνά με την Αριστερά. Στον μεγάλο δήμο της Σεβίλλης, όπου είμαι επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς, δώσαμε τον δήμο στους Σοσιαλιστές και αυτοί πήγαν και συμμάχησαν με τους «Πολίτες». Ένα τμήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος βλέπει με μεγάλη εχθρότητα την Αριστερά και ίσως είναι αυτό που έθεσε βέτο στον Σάντσεθ για να κρατά κλειστές τις πόρτες της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε μορφή κυβερνητικής πλειοψηφία με την Αριστερά,

* Στη Σεβίλλη δίνετε σκληρή μάχη για να σώσετε την πόλη και την κοινωνία της από τους κερδοσκόπους...

Στη Σεβίλλη, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της Ισπανίας και όχι μόνο, έχουμε τεράστια κερδοσκοπικά συμφέροντα στο κέντρο της πόλης, γιατί φιλοδοξούν να μετατρέψουν το ωραίο ιστορικό κέντρο σε ένα μεγάλο Airbnb, να διώξουν δηλαδή τον κόσμο από τα σπίτιά του και να δώσουν την πόλη στους τουρίστες. Το γεγονός αυτό έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τους αγώνες που κάναμε τις τελευταίες δεκαετίες για να έχουμε στη Σεβίλλη μια «συνεργατική οικονομία και κοινωνία». Οι κερδοσκοπικές αυτές κινήσεις εκτίναξαν τις τιμές των ενοικίων κατά 20% στη Σεβίλλη, ενώ στη Βαρκελώνη, που καταγράφεται η μεγαλύτερη πίεση, οι τιμές των ενοικίων εκτινάχθηκαν μεταξύ του 65% και του 70%, που καταλαβαίνουμε τι σημαίνει. Στη Σεβίλλη έχουμε την Αλαμέδα, που θεωρείται το πρώτο πάρκο που φτιάχτηκε στην Ευρώπη. Τη δεκαετία του ’80 είχε μετατραπεί σε χώρο διακίνησης ναρκωτικών και πορνείας. Τη δεκαετία του ’90 με κοινοτικούς πόρους το πάρκο δόθηκε στους πολίτες, που το χρησιμοποιούσαν ως χώρο αναψυχής. Σήμερα η κατάσταση επιδεινώθηκε, γιατί ο δήμος γέμισε το πάρκο με εμπορικές δραστηριότητες, κυρίως μπαρ και εστιατόρια, αφαιρώντας από τους πολίτες το πάρκο τους. Στην πράξη, ιδιωτικοποίησε το πάρκο και το έδωσε στους καφετεριάρχες, τους εστιάτορες και σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες αναψυχής. Τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού αναγκάζονται να φύγουν, με πρώτους τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αύξηση των τιμών των καταστημάτων που απευθύνονται πλέον στους τουρίστες και τους φοιτητές. Εάν δει κανείς έναν χάρτη με τα Airbnb στο κέντρο της Σεβίλλης, θα τρομάξει. Στο τέλος η Σεβίλλη χάνει το χρώμα της, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιομορφίες της και μετατρέπεται σε μια άχρωμη τουριστική πόλη που δεν διαφέρει σε τίποτα από τις υπόλοιπες. Οι μεγάλες αλυσίδες της εστίασης ήρθαν για να μας αλλάξουν ακόμη και τον τρόπο που τρώμε, γιατί πλέον θα πρέπει να τρώμε όλοι το ίδιο. Από τα παραδοσιακά μαγαζιά που πήγαινε ο απλός κόσμος να κάνει τα ψώνια του έχουν κλείσει περίπου τα μισά. Για να πιω έναν καφέ το πρωί πρέπει να αλλάξω γειτονιά, γιατί έχουν κλείσει όλα τα παραδοσιακά μας μπαρ που άνοιγαν το πρωί, ενώ τα αμερικανικού τύπου μπαρ που ανοίγουν από το απόγευμα και μετά αυξήθηκαν πάνω από 200%. Στην Αλαμέδα δεν υπάρχουν πια φούρνοι! Για να πάρει κάποιος ψωμί, θα πρέπει να μετακινηθεί.

Οι σύλλογοι της γειτονιάς και οι αριστερές οργανώσεις αντιδράσαμε και διοργανώνουμε εκδηλώσεις χρησιμοποιώντας σαν σήμα μας την... πλαστική καρέκλα. Όχι αυτή των καφετεριών, αλλά αυτή που έβγαζαν τα απογεύματα οι συνταξιούχοι μας και οι γιαγιάδες μας για να καθίσουν έξω από την πόρτα τους και να συζητάνε. Βγάζουμε ξανά τα παιδιά να παίζουν στον δρόμο, γιατί η γειτονιά ανήκει σε όλους μας. Η μάχη για την ποιότητα της ζωής στις πόλεις που πλήττονται από την τουριστικοποίηση πρέπει να δοθεί στο επίπεδο της καθημερινότητας για να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι δημοτικές αρχές ότι οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες, που τις έχουν ανάγκη για να κοινωνικοποιούν τις ανθρώπινες σχέσεις τους και δεν μπορούν να μετατραπούν σε αποκλειστικές εμπορικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL