Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Τζούλιαν Ασάνζ / Τζούλιαν Ασάνζ: Το μαρτύριο του ψηφιακού Προμηθέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζούλιαν Ασάνζ / Τζούλιαν Ασάνζ: Το μαρτύριο του ψηφιακού Προμηθέα

Έζησε ελεύθερος - πολιορκημένος επί επτά χρόνια στο Λονδίνο, στην πρεσβεία του Ισημερινού. Έδειξε αντοχή και πείσμα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν λύγισε, δεν λιποψύχησε. Πήγε κόντρα στις κοσμοδαιμονικές δυνάμεις που ορίζουν τις τύχες του κόσμου. Ίσως να μην ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο, αλλά τον ωρίμασαν οι συνθήκες. Έμεινε πιστός στις σημαίες του, δεν τις υπέστειλε, δεν υποχώρησε, δεν συνθηκολόγησε. Όμως ποιος μπορεί να πει ότι ηττήθηκε;

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο αυστραλιανής εθνικότητας «Προμηθέας» της ψηφιακής εποχής, ο ιστορικός ιδρυτής του WikiLeaks, ενός εκ των πρώτων ενεργών μέσων διαδικτυακού ακτιβισμού, συνελήφθη χθες από τη βρετανική αστυνομία, καθώς η κυβέρνηση του Ισημερινού ήρε το πολιτικό άσυλο που του είχε χορηγήσει. Το παρασκήνιο της απόφασης αυτής παραμένει άγνωστο για την ώρα, ωστόσο κατά τον Πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο είναι συνέπεια των εγγυήσεων που έδωσε το Λονδίνο ότι δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή.

Καταδικάζει ο ΟΗΕ

Εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ισχυρίστηκε πως η απόφαση άρσης ασυλίας του Ασάνζ ελήφθη αποκλειστικά από τον Ισημερινό και πως η Βρετανία δεν άσκησε κανενός είδους πιέσεις. Πάντως, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές και αυθαίρετες εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισημερινού ότι με την απόφασή της εξέθεσε τον Ασάνζ σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του.

Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής Τζο Κανατάτσι, που αναμενόταν να συναντήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις 25 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού, ενημέρωσε πως δεν θα ακυρώσει το ταξίδι του και αναμένει να «τον επισκεφθεί και να του μιλήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα ή όπου αλλού μπορεί να κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο». Ο Κανατάτσι εξήγησε πως η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θα στείλει επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να έχει «πρόσβαση στον Ασάνζ την Πέμπτη 25 Απριλίου ανεξάρτητα από τον τόπο όπου κρατείται».

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πληροφοριοδότης πρώην πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που σήμερα ζει στη Ρωσία, χαρακτήρισε τη σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks «μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου», ενώ με τη σειρά του ο εμβληματικός πρώην Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε την οργή του για την ηγεσία της χώρας του. Σε μήνυμά του στο Twitter χαρακτήρισε τον Μορένο ως “τον μεγαλύτερο προδότη στην ιστορία του Ισημερινού και της Λατινικής Αμερικής”. “Ο Μορένο είναι ένας διεφθαρμένος άνθρωπος, αλλά αυτό που έκανε είναι ένα έγκλημα το οποίο η ανθρωπότητα δεν θα λησμονήσει ποτέ” έγραψε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος.

Το κατηγορητήριο

Ο Ασάνζ συνελήφθη με την κατηγορία ότι παραβίασε τους όρους των περιοριστικών μέτρων που του είχαν επιβληθεί από τη βρετανική Δικαιοσύνη το 2012 σε σχέση με μια υπόθεση αιτήματος έκδοσής του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό. Αναμένεται να δικαστεί προσεχώς από βρετανικό δικαστήριο αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης έως και έναν χρόνο.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη επίσης και σε σχέση με αίτημα έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατηγορείται για μία από τις μεγαλύτερες στην αμερικανική Ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών. Το κατηγορητήριο εναντίον του, που εκδόθηκε πέρυσι από δικαστήριο της πολιτείας της Βιρτζίνια, αναφέρει ότι Αυστραλός ακτιβιστής και τεχνολόγος συνωμοτούσε το 2010 με τον καταδικασμένο πρώην αναλυτή συστημάτων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τσέλσι Μάνινγκ για να αποκτήσει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες στους υπολογιστές του υπουργείου Άμυνας. Το συγκεκριμένο αδίκημα τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε χρόνων.

Κατά τους "New York Times", πρόκειται για μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις μέχρι πρότινος αμερικανικές επιδιώξεις, καθότι στο συγκεκριμένο κατηγορητήριο δεν περιλαμβάνονται αδικήματα κατασκοπείας τα οποία τιμωρούνται με πολύ βαρύτερες ποινές. Μέχρι τουλάχιστον και πέρυσι, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέταζε το ενδεχόμενο να απαγγείλει κατά του Ασάνζ κατηγορίες που συνδέονταν με κατασκοπεία. Όπως δήλωσε χθες Βρετανός δικαστής, οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να παρουσιάσουν τα στοιχεία τους για το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Πάντως, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, το CNN μετέδωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε ποια ακριβώς αδικήματα θα αφορούν αυτές.

Στη Σουηδία

Την ίδια ώρα, και η σουηδική Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημο αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης για βιασμό στην οποία εμπλέκεται το όνομα του Ασάνζ, παρά το γεγονός ότι υπόθεση μπήκε οριστικά στο αρχείο το 2017. Το αίτημα υπέβαλε ο νομικός σύμβουλος που εκπροσωπεί το φερόμενο θύμα. «Θα εξετάσουμε το αίτημα και θα καθορίσουμε το πώς θα συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί μια απόφαση» εξήγησε η γενική εισαγγελέας της Σουηδίας Έβα Μαρί Πίρσον.

Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, καθώς φοβόταν την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καλούνταν να καταθέσει ως ύποπτος βιασμού, για μια κατηγορία που ο ίδιος αρνούνταν ανέκαθεν. Τον Μάιο του 2017, δικαστής αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση λόγω της αναποτελεσματικότητας της εξαιρετικά μακράς διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL