Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Αργεντινή / Αργεντινή: Οι πολίτες στους δρόμους κατά ΔΝΤ και Μάκρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αργεντινή / Αργεντινή: Οι πολίτες στους δρόμους κατά ΔΝΤ και Μάκρι

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Μπουένος Άιρες περικύκλωσαν χθες τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος ακολουθώντας τις επιταγές του ΔΝΤ προχωρά στη διάλυση του βιομηχανικού τομέα, την εκτίναξη της ανεργίας και τη μεγαλύτερη φτωχοποίηση στην ιστορία της χώρας, ενώ στη διπλανή Βραζιλία η δημοκρατική κοινή γνώμη αντιδρά στην αναθεωρητική πολιτική του Ζαΐρ Μπολσονάρου, που αρνήθηκε ότι στη χώρα υπήρξε μια σκληρή δικτατορία, προκαλώντας εντάσεις και με τον ΟΗΕ.

“Θέλουμε προστασία της εργασίας και της παραγωγής” τόνισαν στο κοινό τους σύνθημα οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αργεντινής CGT, CTA και Συνδικαλιστικό Μέτωπο, που μαζί με τις μεγάλες κοινωνικές οργανώσεις και κινήματα πλημμύρισαν με τις πορείες τους το Μπουένος Άιρες για να καταλήξουν να περικυκλώσουν τη Βουλή. Η πολιτική του Μάκρι και του ΔΝΤ έχουν οδηγήσει το 32% του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 50% και η υποτίμηση του πέσος έναντι του δολαρίου το 60% τροφοδοτώντας την εκτίναξη των ειδών πρώτης ανάγκης και την ένδεια.

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου οδήγησε τα συνδικάτα να επιταχύνουν τον διάλογο για την προκήρυξη γενικής απεργίας στα τέλη του μήνα. Η μαχητικότητα των διαδηλωτών, αλλά και η απελπισία και η απόγνωση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, εξανάγκασαν τους διοργανωτές να ξεκινήσουν τις πορείες πριν από την καθορισμένη ώρα. Τα συνδικάτα θα αποφασίσουν στις 11 Απριλίου για την προκήρυξη γενικής απεργίας, παρ' όλο που στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι κανείς δεν ξέρει πόσοι θα μπορούν να απεργήσουν χάνοντας ένα ημερομίσθιο πολύτιμο για την επιβίωση της οικογενείας τους. “Από τότε που ανέλαβε ο Μάκρι χάσαμε 17 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Καλύτερα να απεργήσουμε παρά να περιμένουμε να μας απολύσουν, γιατί ο τομέας μας πεθαίνει” τόνισε ο γραμματέας του συνδικάτου κλωστοϋφαντουργών.

Μπολσονάρου κατά ΟΗΕ για τη χούντα

Την ίδια στιγμή, στη Βραζιλία συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις της δημοκρατικής κοινής γνώμης μετά την απάντηση της κυβέρνησης του Μπολσονάρου στον ΟΗΕ, καθώς υποστήριξε ότι η αιματοβαμμένη δικτατορία που διήρκεσε 21 χρόνια αποτέλεσε μια “στρατιωτική κυβέρνηση”, που "έσωσε την χώρα από την αυξανόμενη απειλή κατάληψης της εξουσίας από τους κομμουνιστές”. Ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα αλλάξουν και τα σχολικά βιβλία “για να υπάρχει μια πραγματική ιδέα για το τι συνέβη στη χώρα”.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπολσονάρου προχώρησε στον εορτασμό της 55ης επετείου από το πραξικόπημα της 31ης Μαρτίου του 1964, οδηγώντας το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να κρίνει “ανήθικο και απαράδεκτο” αυτόν τον εορτασμό υπενθυμίζοντας ότι η δικτατορία δολοφόνησε τουλάχιστον 8 χιλιάδες ιθαγενείς, ενώ ακόμα 434 άτομα δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν και πολλές χιλιάδες βασανίστηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL