Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Ισπανία / Ισπανία: Ο Ραχόι πίσω από το παρακράτος εναντίον του Podemos
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Ο Ραχόι πίσω από το παρακράτος εναντίον του Podemos

Το ψάρι βρομάει, ως γνωστόν, από το κεφάλι και το κεφάλι της παρακρατικής δράσης της ισπανικής Πολιτικής Αστυνομίας εξαρτιόταν από τον επικεφαλής της κυβέρνησης, τον πρώην πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με την αποκάλυψη υψηλόβαθμου αξιωματικού που κατέθεσε για το σκάνδαλο της δημιουργίας πλαστών στοιχείων εναντίον του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Σήμερα, στο νέο Λαϊκό Κόμμα του ακροδεξιού Πάμπλο Κασάδο, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερντάντεθ Ντίαθ, που είχε οργανώσει την παρακρατική δράση της αστυνομίας εναντίον του ηγέτη ενός από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, διατηρεί περίοπτη θέση στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, στο αντίστοιχο Πολιτικό Γραφείο. Στις κάλπες της 28ης Απριλίου, το παρακράτος του Λαϊκού Κόμματος θα ζητήσει νέα νομιμότητα από τις κάλπες για να συνεχίσει τη δράση του.

"Μίλησα με τον υπουργό Εσωτερικών και ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε με τον πρόεδρο της κυβέρνησης", είχε δηλώσει ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ερευνών της Αστυνομίας Χοσέ Άνχελ Φουέντες Κάγο σε πρώην υπουργό της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες, του οποίου η δήθεν "μαρτυρία" ήταν απαραίτητη για να κατασκευαστούν οι πλαστές κατηγορίες χρηματοδότησης του Ιγκλέσιας και του Podemos από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας στον βρόμικο πόλεμο της ισπανικής Δεξιάς εναντίον της Αριστεράς την άνοιξη του 2016.

Έτσι, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερντάντεθ Ντίαθ έστειλε τρεις αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη στις 12 Απριλίου του 2016 για να κατασκευάσουν τις πλαστές κατηγορίες με τη "μαρτυρία" του Ραφεάλ Ισέα, του πρώην υπουργού Οικονομικών του Τσάβες. Η συνάντηση έγινε στην έδρα του ισπανικού προξενείου και οι αστυνομικοί ηχογράφησαν τον διάλογο που είχαν με τον Ισέα, χωρίς εκείνος να το ξέρει. Από τον διάλογο αυτόν φαίνεται πως προσπαθούσαν να τον πείσουν να καταθέσει "ανώνυμα" ότι το Κέντρο Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών (CEPS), ο πρόδρομος του Podemos, είχε πάρει το 2008 περίπου 7,1 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση του Τσάβες. Ο Φουέντες Κάγο μάλιστα υποστήριξε ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται με την έγκριση του υπουργού Εσωτερικών και του Ισπανού πρωθυπουργού, υποσχόμενος στον Ισέα "καινούργια ταυτότητα", "καινούργια ζωή" και "προστασία" για τον ίδιο και την οικογένειά του. Παρόντες στη συνάντηση ήταν άλλοι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας και η πρόξενος. Ένα μήνα αργότερα, η δεξιά εφημερίδα "ABC" "αποκάλυψε" λεπτομέρειες από τη συνάντηση και τη δήθεν χρηματοδότηση του Ιγκλέσιας από τον Τσάβες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL