Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Η αλληλεγγύη δεν είναι αδίκημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αλληλεγγύη δεν είναι αδίκημα

“Η αλληλεγγύη δεν είναι αδίκημα”. Αυτή θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας που απάλλαξε τον κινηματικό δήμαρχο του Ριάτσε Ντομένικο “Μίμο” Λουκάνο από τις κατηγορίες της εισαγγελίας του Λόκρι για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης, απάτη στη διαχείριση των απορριμμάτων με τη χρησιμοποίηση άνεργων μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη σύναψη πολιτικών γάμων για την απόκτηση της ιθαγένειας από αλλοδαπούς.

Η μεγάλη αυτή νίκη του Μίμο αποτέλεσε ράπισμα για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών του Δημοκρατικού Κόμματος Μάρκο Μινίτι (που δρομολόγησε τις έρευνες εναντίον του Λουκάνο) αλλά και για τον διάδοχό του, τον Ματέο Σαλβίνι, που αποτελεί ορκισμένο εχθρό του Ριάτσε της υποδοχής και της αλληλεγγύης.

Η εισαγγελία του Λόκρι θα πρέπει να αποφασίσει τώρα εάν θα κινηθεί εναντίον του Λουκάνο και άλλων 29 ατόμων παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε όχι μόνο ότι ο Λουκάνο δεν υπεξαίρεσε δημόσιους πόρους και δεν διέπραξε κανένα αδίκημα, αλλά και ότι η δημοτική αρχή “είχε βάλει ένα γαϊδουράκι για να μαζεύει τα απορρίμματα από τους στενούς δρόμους” του ορεινού Ριάτσε. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε επίσης την κοινωνική δράση του Λουκάνο να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε δύο συνεταιρισμούς νέων ανέργων, αφήνοντας στο περιθώριο τη διαπλοκή και τη διαφθορά της τοπικής Ντράνγκετα.

Ο Λουκάνο περιμένει τώρα να ακυρωθεί η απαγόρευση διαμονής του στο Ριάτσε και να επιστρέψει με το κεφάλι ψηλά αντιμετωπίζοντας τις εκδικητικές διώξεις της ρατσιστικής και ξενοφοβικής Ιταλίας.

“Ο Σαλβίνι φοβήθηκε να πάει να δικαστεί, εγώ όχι. Κανείς χριστιανός δεν πρέπει να τον ψηφίζει” τόνισε ο Λουκάνο από τις συχνότητες του Radio Capital, προκαλώντας περαιτέρω τον Σαλβίνι: “Εγώ είμαι ένας αδύναμος που δεν έχει κανέναν πίσω του, αυτός αντίθετα είναι δυνατός, αλλά φοβήθηκε να πάει να δικαστεί. Η πολιτική πτέρυγα που εκπροσωπεί είναι συνηθισμένη στον διασυρμό και στην κακία”.

Στο Ριάτσε, η αλληλέγγυα Ιταλία ετοιμάζεται να ξαναπάρει τον δήμο στα χέρια της και να ανοίξει τις πόρτες των σπιτιών του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι έδιναν ζωντάνια σε ένα από τα πολλά χωριά της Καλαβρίας που είχαν ερημωθεί από τη μετανάστευση στη βόρεια Ιταλία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

Αυτή είναι η καλή πλευρά της Ιταλίας που είδαμε χθες, γιατί υπάρχει και μια άλλη αποτρόπαιη, βίαιη και επικίνδυνη.

Φασιστική επίθεση κατά Ρομά

“Γύφτοι, πρέπει να πεθάνετε από την πείνα” ούρλιαζαν οι “αγανακτισμένοι” πολίτες του Τόρε Μάουρα στην περιφέρεια της Ρώμης, που, με στελέχη των φασιστικών Κάζα Πάουντ και Φόρτσα Νουόβα, επιτέθηκαν εναντίον του κέντρου υποδοχής του δήμου της Ρώμης που θα φιλοξενούσε 60 Σίντι.

Η εισαγγελία της Ρώμης διέταξε έρευνα για ρατσιστικό μίσος από τους περίπου διακόσιους με τριακόσιους “αγανακτισμένους” πολίτες και τους φασίστες που επιτέθηκαν εναντίον του κέντρου υποδοχής καταστρέφοντας ό,τι εύρισκαν μπροστά τους και κυρίως τα τρόφιμα που ήταν για τους Σίντι, τους κάδους απορριμμάτων και ένα αυτοκίνητο του συνεταιρισμού που προσφέρει τη βοήθειά του στο κέντρο υποδοχής.

Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, μπροστά στον κίνδυνο για τη ζωή των 33 μικρών παιδιών των Σίντι από το μίσος των “αγανακτισμένων” και των φασιστών, ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθούν σε άλλο κέντρο υποδοχής.

Από το πογκρόμ εναντίον των Σίντι δεν μπορούσε να λείψει και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Σαλβίνι, που ακολούθησε τη γνωστή του τακτική του καρότου και του μαστιγίου για να περάσει στην κοινωνία τα μηνύματα μίσους και πολέμου ανάμεσα στους φτωχούς.

“Όχι σε κάθε μορφής βία, όχι στο άδειασμα των προβλημάτων στις Περιφέρειες. Επαναλαμβάνω ότι ο στόχος για τον οποίο εργάζομαι εδώ και μήνες είναι να μην υπάρχει ούτε ένας καταυλισμός Ρομά μέχρι το τέλος της θητείας μου ως υπουργού. Καλοδεχόμαστε όποιον ενσωματώνεται, όποιος προτιμά να κλέβει θα πάει αλλού” τόνισε απειλητικά ο Σαλβίνι.

Ο υπουργός Εσωτερικών όμως δεν περιορίστηκε στον εκφοβισμό των Ρομά, γιατί λίγο αργότερα πέρασε στον εκφοβισμό όλης της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι στις 8 Απριλίου θα παρουσιάσει το εθνικιστικό μανιφέστο της ρατσιστικής και ξενοφοβικής Δεξιάς, παρ' όλο που δεν κατάφερε να ενώσει όλες αυτές τις “Λέγκες σε μια Λέγκα” για να κατακτήσει την... Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Σαλβίνι τα έβαλε και με τους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας, που συναντήθηκαν χθες στη Βαρσοβία με τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, παρ' όλο που ο ίδιος έχει κλείσει μετεκλογική συμμαχία με τους ακροδεξιούς εθνικιστές που κυβερνούν την Πολωνία, χωρίς να κάνει εκπτώσεις και στον κυβερνητικό εταίρο του, Λουίτζι Ντι Μάιο, που πήγε στη Γαλλία για αναζήτηση συμμάχων στα "Κίτρινα Γιλέκα". Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Σαλβίνι δεν κατάφερε να διοργανώσει το μαύρο τσουνάμι που θα πνίξει την Ευρώπη, γιατί οι εθνικιστές δεν μπορούν να συνεργαστούν με άλλους... εθνικιστές.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Λέγκα του Σαλβίνι και οι δεξιοί σύμμαχοί του δεν θα σαρώσουν στις ευρωεκλογές, όπως φάνηκε χθες από τη δημοσκόπηση του “Πολιτικού Βαρόμετρου”, που δίνει στη Λέγκα 31,9%, στη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι 9,1% και στους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας 4,6%, με αποτέλεσμα οι δεξιοί και ακροδεξιοί να φθάνουν σχεδόν στο 45,6% διασφαλίζοντας άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο σε περίπτωση επιβεβαίωσης αυτών των αποτελεσμάτων σε βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, το Δημοκρατικό Κόμμα με το 21,6% ξεπερνά το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που καταρρέει στο 21,3%, Το κεντροαριστερό “Περισσότερη Ευρώπη” υποχωρεί στο 3,2%, οι Πράσινοι, το κόμμα του Ντ' Αλέμα MDP και το “Δυνατόν” του Τζιβάτι υποχωρούν στο 2,5%, η Ιταλική Αριστερά και η Κομμουνιστική Επανίδρυση, μαζί με τον Ντε Ματζίστρις, κυμαίνονται στο 1,1%, και η “Εξουσία στον Λαό” στο 1,1%. Το φασιστικό μόρφωμα Casa Pound κυμαίνεται στο 0,8%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL