Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Παιδιά ενός κατώτερου θεού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παιδιά ενός κατώτερου θεού

Τις μέρες αυτές συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στη γειτονική της Υεμένη, επέμβαση που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες. Λες και ήθελε να τιμήσει με τον δικό της τρόπο την θλιβερή επέτειο, η Πολεμική Αεροπορία της αραβικής μοναρχίας διέπραξε ένα ακόμα έγκλημα πολέμου.

Όπως καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση Save the children, μαχητικά αεροσκάφη της στρατιωτικής συμμαχίας που έχει συγκροτήσει το Ριάντ έπληξαν την Τρίτη νοσοκομείο της πόλης Κιτάφ προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιών. Παρότι η Σαουδική Αραβία αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους, πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι δυνάμεις της βομβαρδίζουν συστηματικά αγορές, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικημένες περιοχές.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου του Κιτάφ μοιάζει ακόμη περισσότερο απεχθής καθώς η περιοχή είχε χαρακτηριστεί ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, κάτι που σημαίνει ότι οι ακριβείς γεωγραφικοί παράμετροι βρίσκονταν στη διάθεση της σαουδαραβικής Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε πλήγμα σε περίμετρο 100 μέτρων από τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.

Ο πύραυλος που χτύπησε το παραπλήσιο βενζινάδικο ανατινάσσοντας μεγάλο μέρος του νοσοκομείου εκτοξεύτηκε τις πρωινές ώρες, όταν το νοσοκομείο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό με αποτέλεσμα να παρατηρείται η μεγαλύτερη κίνηση ασθενών. Σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, η έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς το φαρμακείο του νοσοκομείου και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη γεννήτρια έκτακτης ανάγκης και σε ένα ασθενοφόρο. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν μήνες μέχρι το νοσοκομείο να επανέλθει στην κανονική λειτουργία του.

"Η επίθεση δεν έκανε μόνο συντρίμμια τις ζωές εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Απειλεί με καταστροφικές συνέπειες τους 5.000 κατοίκους τους οποίους περιέθαλπε το νοσοκομείο" σημειώνει ο Τζέισον Λη, εκπρόσωπος της Save the Children για την Υεμένη. "Παιδιά που σήμερα λιμοκτονούν μπορεί να μείνουν χωρίς την απαραίτητη νοσηλεία για την επιβίωσή τους" τονίζει.

Η σαουδαραβική επέμβαση με την υποστήριξη των ΗΠΑ, που άρχισε υπό τη διακυβέρνηση Μπάρακ Ομπάμα για να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αγριότητα τα χρόνια της προεδρίας Τραμπ, συμπλήρωσε την Τρίτη τέσσερα χρόνια, αφού άρχισε στις 26 Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι νεκροί που έχουν προκαλέσει οι πολεμικές επιχειρήσεις μέσα στην τετραετία ξεπερνούν τους 80.000.

Το χειρότερο όμως είναι ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού 8 εκατομμυρίων της Υεμένης -μία από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη ακόμη και πριν την επέμβαση- βρίσκονται σήμερα στα πρόθυρα λιμοκτονίας εξαιτίας του πολέμου και του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Σαουδική Αραβία. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια παιδιά απειλούνται σήμερα από οξύ υποσιτισμό, ενώ η οργάνωση Save the Children υπολογίζει ότι τουλάχιστον 85.000 παιδιά κάτω των πέντε χρονών έχουν πεθάνει από ασιτία από την έναρξη του πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL