Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Τοξική ατμόσφαιρα σε αχαρτογράφητη περιοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τοξική ατμόσφαιρα σε αχαρτογράφητη περιοχή

Μέσα σε μια τοξική ατμόσφαιρα διχασμού, πόλωσης, μεμψιμοιρίας και δαιμονοποίησης των αντίθετων φωνών, η κυβέρνηση των Συντηρητικών οδηγεί τη Βρετανία στην έξοδο από την Ε.Ε. ακολουθώντας ανεξέλεγκτη πορεία. Ίσως αυτό που δεν αντιλαμβάνεται -ή δεν θέλει να αντιληφθεί- η συντηρητική ελίτ του Ουέστμινστερ είναι ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στη βρετανική κοινωνία και στις «συστατικές» εθνότητές της πιθανόν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά από το 2016. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες είχαν υπογράψει έως χθες το απόγευμα διαδικτυακό αίτημα που ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την προσφυγή στο άρθρο 50 και να ακυρώσει το Brexit. To κυβερνητικό site συγκέντρωσης υπογραφών μέσω του οποίου έχει αναληφθεί η εκστρατεία «έπεσε» αρκετές φορές λόγω υπερφόρτωσης, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες έσπευδαν να καταχωρήσουν την υπογραφή τους και να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στο εγχείρημα του Brexit.

Το όριο του 1 εκατομμυρίου υπογραφών ξεπεράστηκε λίγο μετά την άφιξη της πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπου επρόκειτο να θέσει το θέμα της καθυστέρησης της εξόδου. «Η κυβέρνηση δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι η αποχώρηση από την Ε.Ε. είναι ‘η βούληση των πολιτών’. Χρειάζεται να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό αποδεικνύοντας τη δύναμη της στήριξης των πολιτών τώρα υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.» αναφέρεται στη διαδυκτιακή εκστρατεία. Σημειώνεται ότι το Κοινοβούλιο είναι υποχρεωμένο να εξετάσει σε συνεδρίασή του κάθε δημόσιο αίτημα που συγκεντρώνει πάνω από 100.000 υπογραφές.

Πάντως, παρά τις προσπάθειες της Τερέζα Μέι να αποσπάσει την υποστήριξη των βουλευτών στη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες, από τις οποίες δεν λείπει το στοιχείο του πολιτικού και ψυχολογικού εκβιασμού, αλλά και τη συναινετική και ήπια σε γενικές γραμμές στάση των Ευρωπαίων απέναντί της, δεν αποκλείεται στο τέρμα αυτής της πορείας να βρίσκεται ένα οδυνηρό διαζύγιο για τη Βρετανία, δίχως συμφωνία με την Ε.Ε. Διακηρύσσοντας κατά το χθεσινό διάγγελμά της ότι στέκεται στο πλευρό του λαού που «κουράστηκε από τα ατελείωτα πολιτικά παιχνίδια και τις διαδικαστικές αντιπαραθέσεις», η πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση του Brexit στους βουλευτές που δεν ψηφίζουν τη συμφωνία της και διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για να τους πείσει να την εγκρίνουν.

"Δεν είστε προδότες"

Ο προερχόμενος από τους Συντηρητικούς πρόεδρος τη Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, ο οποίος έχει αποκλείσει κατηγορηματικά τρίτη ψηφοφορία για το σχέδιο της κυβέρνησης περιορίζοντας ασφυκτικά τα περιθώρια κινήσεών της, απάντησε χθες σε πολύ αυστηρό ύφος στα όσα υποστήριξε η Τερέζα Μέι. «Κανείς από εσάς δεν είναι προδότης. Όλοι σας κάνετε το καλύτερο που μπορείτε» είπε από το προεδρείο απευθυνόμενος στους βουλευτές. «Πιστεύω με πάθος στον θεσμό του Κοινοβουλίου, στα δικαιώματα των μελών αυτού του σώματος και στην προσήλωσή τους στο καθήκον τους. Το μοναδικό καθήκον κάθε μέλους του Κοινοβουλίου είναι να πράττει αυτό που εκείνος ή εκείνη θεωρεί ότι είναι σωστό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Με την προοπτική μιας τρίτης απόρριψης της συμφωνίας αποχώρησης να φαντάζει πιθανή, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ εξήγησε χθες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί αντιμέτωπο με τρεις επιλογές στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι καταψηφιστεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα: να ανακαλέσει το άρθρο 50, να προχωρήσει στο Brexit χωρίς συμφωνία, να ζητήσει μεγαλύτερη καθυστέρηση της αποχώρησης. Αυτή θα μπορούσε να δοθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες σε έκτακτη σύνοδο κορυφής, αλλά, κατά τον Βρετανό υπουργό, θα είναι με "επαχθείς όρους".

Καθώς τα περιθώρια στενεύουν και αναζητείται σανίδα σωτηρίας, το Εργατικό Κόμμα συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του για ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα κρατά τη Βρετανία στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά και τα στελέχη του αναζητούν κοινό τόπο για την προώθησή του με βουλευτές της ευρύτερης αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είχε χθες συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητικές». «Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία την επόμενη Παρασκευή» τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL