Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Παράταση και βλέπουμε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παράταση και βλέπουμε...

Με τα «ναι» να είναι πάνω απ' το διπλάσιο των «όχι» (412-202) και εν μέσω μιας ακόμη θυελλώδους συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, οι Βρετανοί βουλευτές σήμαναν χθες ένα διάλειμμα στο θρίλερ του Brexit που επρόκειτο να κορυφωθεί στις 29 Μαρτίου, ψηφίζοντας υπέρ της κυβερνητικής πρότασης για παράταση της προσφυγής στο άρθρο 50.

Η επόμενη κίνηση του Λονδίνου θα είναι να ζητήσει επίσημα από την Ε.Ε. να καθυστερήσει το Brexit. Η σχετική πρόταση προβλέπει παράταση της διαδικασίας εξόδου ώς τις 30 Ιουνίου υπό την προϋπόθεση ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει ώς τις 20 Μαρτίου τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες. Εάν ώς την παραπάνω ημερομηνία δεν υπερψηφιστεί η προτεινόμενη συμφωνία -με όποιες πιθανές αλλαγές ή τροποποιήσεις ενσωματωθούν σ' αυτήν-, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να της δοθεί μεγαλύτερη παράταση και στην περίπτωση αυτή η Ε.Ε. θα είναι εκείνη που θα καθορίσει τους όρους της.

Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ δήλωσε σχετικά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να εξετάσουν την πιθανότητα να δοθεί μακρά παράταση στο Brexit προκειμένου να βρεθεί τρόπος επίλυσης του αδιεξόδου.

Ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί

«Θα κάνω έκκληση στους 27 της Ε.Ε. να είναι ανοιχτοί σε μια μακρά παράταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρήσει ότι αυτή είναι απαραίτητη για να επανεξετάσει τη στρατηγική του στο Brexit και να πετύχει συναίνεση σε αυτήν», ανέφερε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ε.Ε., ο Τουσκ πιστεύει πως η Βρετανία -στην περίπτωση που η Μέι δεν καταφέρει να αποφύγει μια τρίτη κοινοβουλευτική ήττα την επόμενη εβδομάδα- θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο και πιθανόν πολύ περισσότερο για να εξασφαλιστεί εθνική συναίνεση στον τρόπο που θα αποχωρήσει από το μπλοκ - ακόμα ίσως και για το εάν τελικά θα φύγει από την Ε.Ε.

Της ψηφοφορίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο για την παράταση του Brexit είχε προηγηθεί άλλη για πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα. Όμως, οι βουλευτές απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία (334-85) τη σχετική προτεινόμενη τροπολογία της προερχόμενης από τους Συντηρητικούς βουλευτού της «Ανεξάρτητης Ομάδας» Σάρα Ούλαστον. Αναφερόταν στην προοπτική να δοθεί στη Βρετανία «επαρκής παράταση της προσφυγής στο άρθρο 50 με σκοπό τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος ώστε ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου να συναινέσει είτε στην αποχώρηση από την Ε.Ε. υπό τους όρους που θα καθορίσει το Κοινοβούλιο είτε στην παραμονή σε αυτήν». Απ’ τη συγκεκριμένη ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές των Εργατικών καθώς το κόμμα θεωρεί ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να υποστηριχθεί το αίτημα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος». Υπήρξαν όμως και 18 βουλευτές που αψήφησαν την κομματική γραμμή και καταψήφισαν την προτεινόμενη τροπολογία, σε μια ακόμη ένδειξη των διαφορών που υπάρχουν στους κόλπους των Εργατικών. Μάλιστα, μια από τις βουλευτές τους -και κοινοβουλευτική γραμματέας τού Νο2 του κόμματος Τομ Ουότσον- η Ρουθ Σμιθ, παραιτήθηκε εκφράζοντας ανοιχτά την υποστήριξή της στο Brexit.

"Παρέμβαση" Τραμπ

Ο Κόρμπιν δήλωσε αποφασισμένος να επανεκκινήσει τις προσπάθειές του για να υπάρξει συναινετική λύση στο Brexit αλλά παραδέχτηκε ότι η παράταση της διαδικασίας εξόδου χωρίς σαφή στόχο δεν αποτελεί λύση. Όπως ανέφερε, τις επόμενες μέρες τόσο ο ίδιος όσο και ο σκιώδης υπουργός των Εργατικών για το Brexit Κερ Στάρμε καθώς και άλλα στελέχη τους θα έχουν συναντήσεις με βουλευτές όλων των κομμάτων προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Ανέφερε ότι το κόμμα έχει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, ενώ πολλά άλλα μέλη της Βουλής έχουν επίσης προτάσεις που αφορούν είτε σε μια μόνιμη τελωνειακή ένωση είτε σε μια λύση στο πρότυπο της Νορβηγίας. Απαντώντας, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ χαρακτήρισε τις θέσεις των Εργατικών «εντελώς εξωπραγματικές» και κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι αρνείται ακόμη και να συναντηθεί με την Τερέζα Μέι.

Στο μεταξύ, απ’ το χθεσινό «επεισόδιο» του σίριαλ Brexit δεν έλειψε και η δηλητηριώδης παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ. Είχε κάποτε ελπίσει ότι η απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ε.Ε. θα οδηγούσε στην αποδυνάμωση του μπλοκ και κατ’ επέκταση στη συρρίκνωση του οικονομικού και πολιτικού ρόλου του Βερολίνου, όμως η ιστορία εξελίχθηκε διαφορετικά και αυτό φαίνεται να τον έχει δυσαρεστήσει. Έτσι, δήλωσε «έκπληκτος» για το πόσο άσχημα πήγε το εγχείρημα του Brexit και έριξε τα καρφιά του στην μέχρι πρότινος εγκάρδια φίλη του Τερέζα Μέι λέγοντας ότι «θα μπορούσε να είχε διαπραγματευτεί με διαφορετικό τρόπο».

«Είμαι έκπληκτος για το πόσο άσχημα εξελίχθηκαν τα πράγματα, αλλά, ειλικρινά, πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει άλλος δρόμος στις διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο μετά την συνάντησή του με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαραντάρ. Αν και διευκρίνισε πως δεν σκοπεύει να αναμιχθεί στην υπόθεση του Brexit, εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στην ιδέα διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος, διότι, κατά την άποψή του, αυτό «θα ήταν άδικο για εκείνους που το κέρδισαν»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL