Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
"Αρωμα" προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αρωμα" προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ

"Θέλουμε να αλλάξουμε ένα σύστημα που κάθε χρόνο φορτώνει δεκάδες χιλιάδες άτομα με ποινικό μητρώο για την κατοχή μαριχουάνας τη στιγμή που κανένα διευθυντικό στέλεχος της Γουόλ Στριτ δεν πήγε φυλακή για την καταστροφή της οικονομίας μας". Με το θέμα της κοινωνικής αδικίας και πάλι στο επίκεντρο, ο Μπέρνι Σάντερς ξεκίνησε το σαββατοκύριακο τη νέα εκστρατεία του για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Μιλώντας σε ένα ακροατήριο 12.000 ατόμων στο Σικάγο, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ περιέγραψε την Κυριακή πώς τα φοιτητικά του χρόνια στην πόλη -κατά τα οποία συνελήφθη συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων- καθόρισαν τη μετέπειτα πολιτική του πορεία.

"Η δράση μου εδώ στο Σικάγο μού έμαθε ένα πολύ σημαντικό μάθημα που δεν θα ξεχάσω ποτέ" τόνισε. "Και αυτό είναι ότι ο αγώνας εναντίον της απληστίας των μεγάλων επιχειρήσεων, εναντίον του ρατσισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας, της περιβαλλοντικής καταστροφής, του πολέμου και του μιλιταρισμού, η πραγματική αλλαγή δεν έρχεται ποτέ από τα πάνω προς τα κάτω. Πάντα ξεκινά από τα κάτω" σημείωσε.

Αυτό φαίνεται να είναι άλλωστε και το βασικό μήνυμα της εκστρατείας του γερουσιαστή από το Βερμόντ, ο οποίος ανακοινώνοντας πριν από λίγες μέρες την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2020 έθεσε ως βασική προυπόθεση για την επιτυχία του ένα μαζικό κίνημα υποστήριξης.

Χωρίς μεγάλους χορηγούς ο Σάντερς

Οι πρώτες ενδείξεις φαίνονται εξαιρετικά ενθαρρυντικές ως προς αυτόν τον στόχο και αυτό δεν μπορεί να διαφεύγει της προσοχής της ηγεσίας των Δημοκρατικών. Ένα εκατομμύριο άτομα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς, που έχει επίσης ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια από μεμονωμένες προσφορές υποστηρικτών. Και είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό με δεδομένο ότι, όπως και την προηγούμενη φορά, ο Σάντερς δεν δέχεται χορηγίες από μεγάλες επιχειρήσεις κατά τα πρότυπα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.

Το ίδιο ενθαρρυντική ήταν όμως και η συμμετοχή στις δύο συγκεντρώσεις με τις οποίες άνοιξε επίσημα τη φετινή του καμπάνια. Λίγες ώρες πριν από την ομιλία του στο Σικάγο, ο γερουσιαστής είχε μιλήσει σε ένα ακροατήριο 13.000 ατόμων στη γενέτειρά του, το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Την Πέμπτη ο γερουσιαστής που επανέφερε το ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στις ΗΠΑ θα "μετρηθεί" επισήμως από άποψης συμμετοχής με τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο, καθώς θα μιλήσει σε γήπεδο της Αϊόβα, όπου εμφανίστηκε τον προηγούμενο μήνα και ο Τραμπ.

Τραμπ: Ο αγώνας συνεχίζεται...

O σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ άνοιξε τη δική του εκστρατεία με στόχο την επανεκλογή του από το Μέριλαντ, και πιο συγκεκριμένα από το βήμα της ετήσιας Διάσκεψης Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC). Μιλώντας σε ένα ακροατήριο που κάθε λίγο διέκοπτε την ομιλία του για να φωνάξει ρυθμικά το όνομα του ή “U-S-A”, ο Τραμπ χαρακτήρισε την εκλογή του ως "σημείο καμπής" της παγκόσμιας ιστορίας και τόνισε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται εναντίον της "αποτυχημένης κυρίαρχης τάξης" στη χώρα του.

"Επανορθώνουμε γκάφες και προδοσίες δεκαετιών" τόνισε και, αναφερόμενος στην έρευνα του FBI για την υποτιθέμενη ρωσική ανάμειξη στις τελευταίες εκλογές, υποστήριξε ότι απλώς αστειευόταν όταν ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον. Ακούγοντας το όνομά της, το πλήθος άρχισε να φωνάζει "Κλείστε την μέσα!". Σαν να μην πέρασε μια μέρα, δηλαδή, από την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL