Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Τα πολλά πρόσωπα μιας μετέωρης συνάντησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα πολλά πρόσωπα μιας μετέωρης συνάντησης

Ο ένας έφτασε με θωρακισμένο τρένο, ο άλλος με το σπέσιαλ αεροπλάνο του. Ο ένας παζαρεύει το απόθεμά του σε όπλα, ο άλλος τον δελεάζει με οικονομικά ανταλλάγματα. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το ραντεβού τους κλείστηκε στο Ανόι. Είναι πιο εύκολο για τον έναν -τον Ντόναλντ Τραμπ- να δείξει στον άλλον -τον Κιμ Γιονγκ Ουν- πώς μπορεί να μεταμορφωθεί και η δική του χώρα σε μια κεντρικά σχεδιασμένη και ελεγχόμενη «Ντίσνεϊλαντ» του outsourcing, σ’ έναν ακόμη ασιατικό παράδεισο κρατικού καπιταλισμού. Πως θα γίνει αυτό; Είναι απλό. Ο Κιμ θα στείλει για παλιοσίδερα τους πυραύλους του και ο Τραμπ θα φροντίσει να φτάσουν τα αμερικανικά δολάρια στη Βόρεια Κορέα.

Κατά τα άλλα, οι σχολαστικοί αναλυτές αναλώθηκαν στην επεξήγηση του όλου σκηνικού. Στην τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων, τη γλώσσα του σώματος, στις εκφράσεις των προσώπων, στην εν γένει χολιγουντιανή διάσταση της δεύτερης συνόδου κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας που φιλοξενείται από χθες στο Βιετνάμ. «Και οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να δείξουν ότι η σχέση τους έχει βελτιωθεί από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη, πριν οκτώ μήνες» διέγνωσε ο Άλαν Πιζ, Αυστραλός ειδικός στη γλώσσα του σώματος. Ως εμπειρογνώμονας διέκρινε το «καθρέφτισμα» των κινήσεων του ενός στον άλλον, κάτι που, όπως σημείωσε, συμβαίνει μεταξύ ανθρώπων που θέλουν να δείξουν ότι έχουν καλή σχέση. Ο σκοπός του εν λόγω υποσυνείδητου «κατοπτρισμού» είναι να κάνουν τον συνομιλητή τους να νιώσει άνετα. Αν αυτό ισχύει, σίγουρα απ’ τη μεριά του ο Τραμπ έκανε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να αισθανθεί κάτι περισσότερο από άνετα: τον αποκάλεσε «μεγάλο ηγέτη».

Αλλά τα παρατράγουδα δεν έλειψαν ούτε από το χθεσινό μίτινγκ στο Ανόι και για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του Αμερικανού Προέδρου μπήκαν οι δημοσιογράφοι. Έτσι, ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε στους ρεπόρτερ των πρακτορείων Reuters, Associated Press και Bloomberg να καλύψουν το δείπνο Τραμπ - Κιμ επειδή δύο από αυτούς τόλμησαν να θέσουν ερωτήσεις στον Πρόεδρο κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη. Προφανώς κάποιες απ’ αυτές του φάνηκαν εξαιρετικά άβολες. Οι δημοσιογράφοι των συγκεκριμένων μέσων τον ρώτησαν μεταξύ άλλων και για τη χθεσινή κατάθεση - φωτιά στο Κογκρέσο του πρώην δικηγόρου του Μάικλ Κοέν, ο οποίος τον αποκάλεσε ανοιχτά «ρατσιστή» και «απατεώνα» που μπήκε στην πολιτική -κατά τους ισχυρισμούς του- για να βγάλει κι άλλα λεφτά.

Όμως δεν θύμωσε με όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Τραμπ. Στην πραγματικότητα βρήκε την ευκαιρία να πλασάρει τη δεύτερη συνάντησή του με τον Κιμ ως μια ακόμη προσωπική μεγάλη επιτυχία του προεξοφλώντας δίχως δισταγμούς ότι θα είναι «πολύ πετυχημένη». Απέρριψε επίσης τα όσα του προσάπτουν οι επικριτές του, ότι έχει κάνει πίσω στο επίμονο αμερικανικό αίτημα για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, ενώ, όταν ρωτήθηκε αν αυτή η συνάντηση μπορεί να σημάνει και το επίσημο τέλος του κορεατικού πολέμου, απάντησε «θα δούμε». Είπε ακόμα ότι ανυπομονεί να βοηθήσει τον Κιμ να εξασφαλίσει ένα «τεράστιο οικονομικό μέλλον» για τη χώρα του.

Οι επικριτές του εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις στον Βορειοκορεάτη ηγέτη ώστε να δώσει την εντύπωση μιας σημαντικής προόδου προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή απ' όσα συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον. «Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν αυτή τη φορά μεγάλα αποτελέσματα που θα χαιρετιστούν απ' όλους» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ, ντυμένος με το παραδοσιακό κοστούμι σε στυλ Μάο. «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να συμβεί αυτό» συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν πετύχει η συνάντηση με τον Κιμ, ο Τραμπ θα έχει πάλι κάτι να «πουλήσει» πίσω στην Ουάσιγκτον ως προσωπική επιτυχία του. Υπέγραψε με την κυβέρνηση του Βιετνάμ ένα όντως αξιοσημείωτο πακέτο εμπορικών συμφωνιών ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες της χώρας έχουν συμφωνήσει για την αγορά αεροσκαφών Boeing καθώς και σχετικής αεροπορικής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η αεροπορική εταιρεία VietJet θ’ αγοράσει 100 αεροσκάφη Boeing 737-Max και 215 κινητήρες GE/CFM, ενώ μια άλλη εταιρεία, η Bamboo Airways, θα προχωρήσει στην αγορά 10 εξελιγμένων αεροσκαφών τελευταίας γενιάς Boeing 787-9.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL