Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Αερομαχίες στη σκιά των πυρηνικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αερομαχίες στη σκιά των πυρηνικών

Από κάθε έλεγχο και λογική απειλεί να ξεφύγει η τελευταία αντιπαράθεση δύο πυρηνικών δυνάμεων, της Ινδίας και του Πακιστάν, με επίκεντρο το Κασμίρ. Τις ινδικές αεροπορικές επιδρομές της Τρίτης διαδέχθηκαν χθες καταρρίψεις αεροσκαφών, ενώ στη δημοσιότητα δόθηκε και φωτογραφία ενός πιλότου που φέρεται να έχει πιαστεί αιχμάλωτος.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε πρώτο ότι κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά τα οποία παραβίασαν τον εναέριο χώρο του και ότι, στη συνέχεια, συνέλαβε τους πιλότους τους. Η Ινδία επιβεβαίωσε την απώλεια ενός MiG-21 της πολεμικής της αεροπορίας και ισχυρίστηκε, από την πλευρά της, ότι κατέρριψε πακιστανικό αεροσκάφος πάνω από το Κασμίρ, κάτι που διαψεύστηκε από το Πακιστάν.

Η νέα κρίση στα Ιμαλάια ξέσπασε την Τρίτη, όταν για πρώτη φορά μετά το 1971 η ινδική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε από αέρος πακιστανική επικράτεια σε αντίποινα για τρομοκρατική επίθεση από ισλαμιστές αντάρτες που δύο εβδομάδες νωρίτερα προκάλεσε τον θάνατο 44 χωροφυλάκων της.

Πολύ δύσκολα θα βρει κανείς προηγούμενο δύο πυρηνικών δυνάμεων να διεξάγουν αερομαχίες και να αλληλοκαταρρίπτουν μαχητικά αεροσκάφη. Ινδία και Πακιστάν έχουν αντιπαρατεθεί τρεις φορές στρατιωτικά στο παρελθόν, με τις δύο από αυτές τις συράξεις να έχουν ως επίκεντρο τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, η οποία μοιράζεται σήμερα σε δύο ζώνες ελέγχου.

Έκκληση Χαν για αυτοσυγκράτηση

Τον προφανή κίνδυνο που ελλοχεύει πίσω από την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση των εχθροπραξιών επισήμανε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν. "Με τα όπλα που διαθέτετε και διαθέτουμε έχουμε το περιθώριο για λάθος υπολογισμούς;" διερωτήθηκε. "Δεν θα έπρεπε να αναλογιστούμε πού θα καταλήξουμε αν η κατάσταση κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο;" συνέχισε.

Τη μετριοπαθή έκκληση για αυτοσυγκράτηση συνόδευε, όμως, και μια επίδειξη δύναμης. Το Πακιστάν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που εμφανίζει έναν από τους Ινδούς πιλότους που πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Με αίμα στο πρόσωπο, τα χέρια δεμένα και τα μάτια καλυμμένα, ο άνδρας που φορά τη στολή της ινδικής αεροπορίας εμφανίζεται να ανακρίνεται από Πακιστανούς στρατιωτικούς. Άλλα βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον πιλότο να κακοποιείται από κατοίκους πριν την άφιξη Πακιστανών στρατιωτών.

Την αρχική ανακοίνωση των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη σύλληψη δύο πιλότων διαδέχτηκε αργότερα δεύτερη, που διευκρίνιζε πως "μόνο ένας πιλότος έχει τεθεί υπό κράτηση" και πως η μεταχείρισή του είναι "σύμφωνη με τους κανόνες στρατιωτικής ηθικής". Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις, ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Ραβίς Κουμάρ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση της χώρας "εξακριβώνει τα γεγονότα".

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι η πολεμική αεροπορία της χώρας πραγματοποίησε επιδρομές "στην άλλη πλευρά της γραμμής ελέγχου" -τα de facto σύνορα που χωρίζουν τις δύο ζώνες ελέγχου στο Κασμίρ- εναντίον "μη στρατιωτικών στόχων, αποφεύγοντας τα ανθρώπινα θύματα και τις παράπλευρες ζημιές".

"Σφραγίζουν" οι εναέριοι χώροι

Την απότομη κλιμάκωση της κρίσης αποκάλυπτε, περισσότερο και από τις ανακοινώσεις των δύο γενικών επιτελείων, την ίδια στιγμή η ξαφνική εκκένωση του εναέριου χώρου πάνω από το Κασμίρ και το μεγαλύτερο μέρος των δύο χωρών.

Ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών ενημέρωσης των σωμάτων ασφαλείας του Πακιστάν ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Πακιστάν λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Αντίστοιχα, η Ινδία ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας πολλών αεροδρομίων της και την ακύρωση δεκάδων διεθνών πτήσεων. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο εναέριος χώρος της βόρεια του Νέου Δελχί παραμένει αυτή τη στιγμή κλειστός.

Στο ίδιο το Κασμίρ η κατάσταση παρέμενε ιδιαίτερα τεταμένη. Πηγές των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας ανέφεραν στο πρακτορείο Associated Press ότι έξι άτομα σκοτώθηκαν από βολές όλμων του ινδικού στρατού. Η ινδική πλευρά δεν ανέφερε θύματα, αλλά ανακοίνωσε ότι χτυπήθηκαν χωριά και στη δική της ζώνη ελέγχου.

Δύο μέλη που υποτίθεται ότι ανήκαν στην ακραία ισλαμική οργάνωση JeΜ -η οποία ανέλαβε την ευθύνη για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα της 14ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε τα ινδικά αντίποινα αυτής της εβδομάδας- σκοτώθηκαν παράλληλα στη διάρκεια ακόμη μίας "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας. Τα μαγαζιά στην ινδική ζώνη ελέγχου έμεναν την ίδια ώρα κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις εκατοντάδων αυτονομιστών στη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών.

Χλιαρές διεθνείς αντιδράσεις

Με δεδομένο ότι η κρίση αφορά δύο πυρηνικές δυνάμεις, οι διεθνείς πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υποτονικές. Η Ουάσιγκτον μάλιστα του Ντόναλντ Τραμπ, που την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανάψει εμμέσως το "πράσινο φως" για τα ινδικά αντίποινα, εκφράζοντας κατανόηση για το δικαίωμα της Ινδίας στην "αυτοάμυνα", δεν επιχείρησε καν να τηρήσει ίσες αποστάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε μεν τις δύο χώρες "να αποφύγουν περεταίρω στρατιωτικές ενέργειες", αλλά δεν απέφυγε και να επικρίνει για ακόμη μία φορά το Πακιστάν αξιώνοντας από αυτό να "λάβει ουσιαστικά μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων που επιχειρούν στο έδαφός του".

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τις δύο χώρες να επιδείξουν τη "μέγιστη αυτοσυγκράτηση" και "να αποφύγουν οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση της κατάστασης".

"Η επανάληψη των διπλωματικών επαφών σε πολιτικό επίπεδο και η εφαρμογή επειγόντων μέτρων από τα δύο μέρη είναι απαραίτητες" τόνισε, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει σε επαφή με τις δύο χώρες και θα συνεχίσει "να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς".

Η Ρωσία και η Κίνα κάλεσαν τις δύο χώρες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να λύσουν τα προβλήματά τους μέσω του πολιτικού διαλόγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL