Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Ανάποδος Κόσμος / Εχθρός του λαού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Εχθρός του λαού

Ποιοι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του λαού; Είναι άραγε η Wall Street και οι ασφαλιστικές εταιρείες; Είναι μήπως η βιομηχανία των υδρογονανθράκων, οι πολυεθνικές και το στρατιωτικοβιομηχανικό κατεστημένο;

Όλους αυτούς μαζί προσδιόρισε ως αντιπάλους του ο Μπέρνι Σάντερς όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές ώστε να απαλλάξει τις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ -τον "πιο επικίνδυνο Πρόεδρο στην αμερικανική ιστορία"- και να κυβερνήσει την υπερδύναμη με τις αρχές της οικονομικής, κοινωνικής, φυλετικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, όπως τόνισε.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως, όλα αυτά είναι... παλαβομάρες. "Ο τρελο-Μπέρνι μπήκε στην κούρσα. Του εύχομαι να είναι καλά" σχολίασε μέσω Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος. Μια ώρα αργότερα ο ένοικος του Λευκού Οίκου εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Τύπου υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε περισσότερο ανέντιμος από ό,τι σήμερα, πως είναι "εντελώς εκτός ελέγχου", επειδή εξακολουθεί να ερευνά επίμονα τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του και τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Δυστυχώς, πρόσθεσε ο Τραμπ, "κράτησα πολλούς από αυτούς στη δουλειά, αλλά σε έξι χρόνια όλοι τους θα χρεοκοπήσουν" προεξοφλώντας ότι ο αμερικανικός λαός θα τον ψηφίσει για δεύτερη θητεία στις εκλογές του 2020.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος οραματίζεται ειρήνη (και μπίζνες) στη χερσόνησο της Κορέας τη στιγμή που υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια ανοίγοντας μια νέα κούρσα εξοπλισμών απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. Απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τώρα απαιτεί από τους Ευρωπαίους να συμβάλουν στον στραγγαλισμό του ιρανικού λαού, ενώ απειλεί να κάνει τη Βενεζουέλα ένα νέο Ιράκ ή μια νέα Λιβύη, προκειμένου να... ξεριζώσει τον κομμουνισμό από τη Λατινική Αμερική.

Κήρυξε εμπορικό πόλεμο κατά των Βρυξελλών και του Πεκίνου εκβιάζοντας διαπραγματεύσεις με τελεσίγραφα. Απέσυρε τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, αλλά ρωτούσε ειρωνικά τον περασμένο μήνα γιατί δεν έρχεται "αυτή η υπερθέρμανση" να ζεστάνει τους Αμερικανούς που ζούσαν επί μια εβδομάδα με θερμοκρασίες Αρκτικής.

Ο πρόεδρος αναπαράγει fake news, επιμένει ότι "τα διεφθαρμένα μέσα ενημέρωσης είναι ο εχθρός του λαού" και στοχοποιεί επικριτές όπως τον ηθοποιό Άλεκ Μπάλντουιν, ο οποίος τον διακωμωδεί από τη σατιρική εκπομπή του στο κανάλι NBC αλλά "παραμένει ατιμώρητος".

Για τον πλανητάρχη, όμως, και για τους οπαδούς του, που βλέπουν συνωμοσίες πίσω από κάθε αμφισβήτηση του... θεόσταλτου Προέδρου, τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα: " ‘Οι New York Times’ γράφουν ψέματα. Αυτοί είναι ένας αληθινός εχθρός του λαού", όπως έγραψε ο Τραμπ σε ένα κρεσέντο που θα ζήλευε ο μεγάλος δραματουργός Ερρίκος Ίψεν.

Βέβαια, οι Αμερικανοί γενικά και οι ψηφοφόροι του Τραμπ ειδικότερα δεν φημίζονται για την έφεσή τους στη λογοτεχνία. Η θεατρική παιδεία τους μάλλον δεν ξεπερνά τα έργα και τις ημέρες του χολιγουντιανού ηθοποιού δεύτερης κατηγορίας Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος δεν κέρδισε το Όσκαρ, αλλά έφτασε στο σημείο -άκουσον άκουσον- να κλείνει συμφωνίες με τους Σοβιετικούς για τα πυρηνικά όπλα. Αυτές τις συμφωνίες καταργεί τώρα ο Τραμπ οδηγώντας τον πλανήτη σε πυρηνική απορρύθμιση και την Ευρώπη στη σκιά μιας νέας κούρσας εξοπλισμών.

Σήμερα για την πολιτική παιδεία των Αμερικανών φροντίζει ένας Πρόεδρος που επιδίδεται σε θεατρινισμούς και εύκολα αποδίδει στον Τύπο τον τίτλο "εχθρός του λαού", ενώ ο ίδιος θα διεκδικούσε άνετα το Χρυσό Βατόμουρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL