Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Επέμβαση με ανθρωπιστικό μανδύα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επέμβαση με ανθρωπιστικό μανδύα

Στη Διεθνή Γέφυρα Τιεντίτας, στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, αντιπαρατίθενται αυτές τις ώρες οι δύο Αμερικές του προηγούμενου αιώνα: η Αμερική που προκάλεσε θάνατο, πόνο, δάκρυα και φόβο στους περισσότερους πληθυσμούς των χωρών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής και η Αμερική που πληρώνει ακόμη το κόστος της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού.

Μετά τις καταγγελίες της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείων Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα για “τη μεταφορά αμερικανικών ειδικών μονάδων στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα” θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε τι θα περάσει πρώτα από τα σύνορα: η ανθρωπιστική βοήθεια ή οι πεζοναύτες των ειδικών δυνάμεων του Ντόναλντ Τραμπ;

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής Αντρέι Κλίμοφ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ενδέχεται να είχε στρατολογηθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη Σερβία πριν από δέκα χρόνια, όταν παρακολουθούσε "σεμινάρια" που οργάνωσε στο Βελιγράδι η οργάνωση «Οτπόρ», η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. "Δεν πρόκειται για φήμες, αλλά για κάτι το οποίο έχουμε ελέγξει" δήλωσε ο Κλίμοφ στη διάρκεια επίσκεψης στο Βελιγράδι.

Το πιο πιθανό είναι μην περάσουν ούτε η ανθρωπιστική βοήθεια ούτε οι άοπλοι ή οπλισμένοι σπόνσορές της. Το σίγουρο όμως είναι ότι ο “προσωρινός Πρόεδρος” Χουάν Γκουαϊδό παίζει ίσως το μεγαλύτερο χαρτί του στηριζόμενος στις υποσχέσεις των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, της Κολομβίας και των προθύμων της Ευρώπης. Στοχεύει περισσότερο στη σύγκρουση και στην αμερικανική εισβολή παρά στον διάλογο, τη διαπραγμάτευση και την ειρήνη για τους πολίτες της χώρας του.

Ο “προσωρινός Πρόεδρος” εξέδωσε μάλιστα και ένα “προεδρικό διάταγμα” με το οποίο διέταξε τον στρατό να ανοίξει τα σύνορα για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια προτρέποντας τους στρατιωτικούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του απόστρατου στρατηγού Ούγκο Καρβαχάλ και να εγκαταλείψουν τον Πρόεδρο Μαδούρο. Ο Γκουαϊδό δεν παρέλειψε να υποσχεθεί “εγγυήσεις και την αναγνώριση” στους στρατιωτικούς που θα σεβαστούν τη... διαταγή του. Η αντιπολίτευση έχει προγραμματίσει για σήμερα στο Καράκας τρεις συγκεντρώσεις και πορείες που θα καταλήξουν έξω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Μαδούρο υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά και ότι το 90% των Βενεζοθελάνων “απορρίπτουν οποιαδήποτε στρατιωτική εισβολή και επίθεση από τις ΗΠΑ” και ότι οι κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης “δεν είναι υπέρ της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, ούτε για την ανθρωπιστική βοήθεια. Το πρόβλημα του Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πλούτος της Βενεζουέλας”. Ο Μαδούρο προειδοποίησε ότι “εμείς προετοιμάζουμε τον λαό μας, τις Βολιβαριανές Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κάναμε πενθήμερα γυμνάσια και αναπτύξαμε όλα τα οπλικά συστήματα”.

Ένταση κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία

Η απόφαση του Γκουαϊδό να φθάσει στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία με αυτοκινητοπομπές των οπαδών του ενίσχυσε την πόλωση στη χώρα και κυρίως στην περιφέρεια κοντά στα σύνορα. Οπαδοί της κυβέρνησης πέταξαν αντικείμενα εναντίον των λεωφορείων και των αυτοκινήτων των οπαδών του Γκουαϊδό ενώ η αστυνομία και η πολιτοφυλακή δημιούργησαν σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερήσεις στη διέλευση των οχημάτων τους. Δεν έλειψαν και επεισόδια με άμεσες αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, η επίθεση του στρατού σε περιοχή ιθαγενών κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, που κατέληξε σε δύο νεκρούς και είκοσι δύο τραυματίες σύμφωνα με την αντιπολίτευση, δεν φαίνεται να σχετίζεται με την πολιτική αντιπαράθεση των ημερών.

Η γέφυρα που... χωρίζει

Αναφερόμενος στη συναυλία που διοργανώνει ο κροίσος Ρίτσαρντ Μπράνσον στη γέφυρα Τιεντίτας, στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, ο Ν. Μαδούρο τόνισε ότι αποτελεί ένα “κακό σόου για να καλύψουν την προβοκάτσια και την επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας” υπογραμμίζοντας ότι στη συναυλία που διοργανώνεται από την πλευρά της Βενεζουέλας θα διανεμηθούν 20.000 πακέτα των Τοπικών Επιτροπών Τροφίμων και Παραγωγής CLAP, που θα περιέχουν από 30 βασικά τρόφιμα.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον έφθασε χθες στην Κούκουτα της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, όπου διοργάνωσε τη συναυλία για να συγκεντρώσει 100 εκατ. δολάρια για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα. Η αστυνομία της Κολομβίας ανέλαβε τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας των χιλιάδων ατόμων που άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς την Παρασκευή. Από την άλλη πλευρά της ίδιας γέφυρας πάνω από 150 καλλιτέχνες θα συμμετείχαν στην συναυλία με τίτλο “Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα”.

Ο “φιλειρηνιστής” στρατηγός και αντιπρόεδρος του Μπολσονάρου

To γεγονός ότι η Βενεζουέλα έκλεισε τα σύνορά της με τη Βραζιλία και τις Ολλανδικές Αντίλλες έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου να αντιστρέψει την επιχειρηματολογία των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις δύο χώρες, με τον αντιπρόεδρο της Βραζιλίας στρατηγό Άμιλτον Μουάρο να δηλώνει ότι “εμείς δεν θα μπούμε ποτέ σε μια πολεμική αντιπαράθεση με τη Βενεζουέλα εάν δεν μας επιτεθούν. Αυτό θα ήταν διαφορετικό. Όμως δεν πιστεύω ότι ο Μαδούρο είναι τόσο τρελός για να το κάνει”.

Το εμπάργκο σκοτώνει τους ασθενείς

Έρευνα σε 40 δημόσια κέντρα υγείας και νοσοκομεία της Βενεζουέλας έδειξε ότι η έλλειψη φαρμάκων εξαιτίας του εμπάργκο οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 1.557 ασθενών μεταξύ 19 Νοεμβρίου και 9 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 765 είχαν ένα οξύ πρόβλημα και οι άλλοι 801 καρδιολογικά προβλήματα. Στις πρώτες βοήθειες υπάρχει κατά 75% έλλειψη μορφίνης και 66% έλλειψη φαρμάκων για την υπέρταση, 60% έλλειψη αναισθητικών για τα χειρουργεία, ενώ η μαλάρια συνεχίζει την τελευταία δεκαετία να αυξάνεται με εξωφρενικούς ρυθμούς, αφού μόνο τη διετία 2016 - 2017 ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε κατά 71% ξεπερνώντας τα 400.000 άτομα, κυρίως σε περιοχές στη ζούγκλα που έχουν έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης 2,7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL