Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Κάλεσμα Γκουαϊδό στους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας: / Κάλεσμα Γκουαϊδό στους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας: Ανθρωπιστικό... πραξικόπημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλεσμα Γκουαϊδό στους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας: / Κάλεσμα Γκουαϊδό στους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας: Ανθρωπιστικό... πραξικόπημα

Ο “προσωρινός Πρόεδρος” της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό παίζει πιθανώς το τελευταίο του μεγάλο παιχνίδι εναντίον του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο ξεκινώντας χθες με αυτοκινητοπομπή, που θα ακολουθήσουν “οι 700 χιλιάδες εθελοντές” του, για να πάει στα σύνορα με την Κολομβία και να παραλάβει αύριο Σάββατο την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν συγκεντρώσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και να δρομολογήσει τη διανομή της σε όλη την χώρα, χωρίς να έχει έρθει σε κανενός είδους επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό, τον ΟΗΕ ή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη διαχείρισή της.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων η κυβέρνηση του Μαδούρο θα διανείμει 20.000 πακέτα τροφίμων από τις Τοπικές Επιτροπές Τροφίμων και Παραγωγής CLAP.

Πριν ξεκινήσει από το Καράκας ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι στηρίζεται στους οδηγούς των φορτηγών, ενώ σε εφαρμογή της γραμμής Τραμπ και του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότιο Αμερική Κρέιγκ Φάλερ προειδοποίησε τους στρατιωτικούς ότι “έχουν τρεις ημέρες για να σταθούν στο πλευρό του συντάγματος” ζητώντας τους να ανοίξουν τα σύνορα και να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θεωρεί ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Τη σκυτάλη των πιέσεων στη Βενεζουέλα παρέλαβε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Μπογκοτά της Κολομβίας για να αυξήσει τις πιέσεις στην Ομάδα της Λίμα να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους εναντίον του Μαδούρο. Ο Πενς θα εμφανίσει και ένα ανθρωπιστικό προφίλ συναντώντας Βενεζουελάνους που έχουν βρει καταφύγιο στην Κολομβία λόγω της κρίσης, παρ’ όλο που στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Τραμπ αρνείται να αναγνωρίσει στους περισσότερους από αυτούς κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας.

Ο Χούλιο Μπόρχες, ο “εξόριστος” βουλευτής και συντονιστής του αντιπολιτευόμενου κόμματος “Πρώτα Δικαιοσύνη” (PJ), υποστήριξε ότι το 99% των στρατιωτικών θα ξεσηκωθούν εναντίον του Μαδούρο και πως υπάρχουν “εσωτερικές διαδικασίες” για την “έξοδό” του. Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα, ενώ δικηγόρος του Γκουαϊδό προσέφυγε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της Γενικής Εισαγγελίας της Βενεζουέλας για “έλλειψη ανεξαρτησίας και αμεροληψίας”.

Στην Κούκουτα της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, θα μετακινηθεί σήμερα και η ομάδα των ευρωβουλευτών που απελάθηκε την προηγούμενη Κυριακή από το Καράκας, γιατί τα μέλη της δεν διέθεταν βίζα και ήθελαν να συναντήσουν τον Γκουαϊδό.

Παρά την ένταση για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στις 23 Φεβρουαρίου και τις δύο συναυλίες που θα διοργανωθούν ταυτόχρονα στις δύο πλευρές των συνόρων από τα δύο αντιπαρατιθέμενα στρατόπεδα, ο Μαδούρο έδωσε επιπλέον διήμερη αργία για το καρναβάλι στις 28 Φεβρουαρίου και την 1 Μαρτίου, μετατρέποντάς την σε πενθήμερη. Επίσης, εξήγγειλε την καταβολή του κοινωνικού επιδόματος με την “Ταυτότητα της Πατρίδας” στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ σχεδιάζει συγκέντρωση στο κέντρο του Καράκας στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο Μαδούρο έκλεισε χθες το βράδυ τα σύνορα με τη Βραζιλία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει το ίδιο και στα σύνορα με την Κολομβία.

Κατάληψη πρεσβείας στην Κόστα Ρίκα

Στο Χαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα η “πρεσβευτής” του Γκουαϊδο μαζί με άλλους εκατό οπαδούς του κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας φωνάζοντας “Η δικτατορία έπεσε”. Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα είχε δώσει διορία δεκαπέντε ημερών στους διπλωμάτες της κυβέρνησης Μαδούρο να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Κόστα Ρίκα, που καταδίκασε την κατάληψη της πρεσβείας, έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, αλλά τάσσεται “κατά οποιουδήποτε είδους στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα”.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ζήτησε τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και την εφαρμογή της Χάρτας του ΟΗΕ για “να αποτραπεί κάθε πράξη πολέμου, με οποιαδήποτε πρόφαση, που θα προκαλέσει μόνο νεκρούς, καταστροφή και πόνο στο αδελφό έθνος”.

Η Air France ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις πτήσεις για το Καράκας τουλάχιστον έως τη Δευτέρα, λόγω της κατάστασης στη Βενεζουέλα, ως “προσωρινό μέτρο” ενόψει της αντιπαράθεσης για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ο βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ Πέδρο Τσιρίνος ανακοίνωσε από τα κοινωνικά δίκτυα ότι αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως ηγέτη της χώρας.

Ο Ισημερινός στα δίχτυα του ΔΝΤ

Στον Ισημερινό ο πρόεδρος Λενίν Μορένο ανακοίνωσε ότι το δάνειο που θα παραχωρήσει το ΔΝΤ στη χώρα του “θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εργασίας και δουλειά για όλους τους πολίτες της χώρας”. Ο Μορένο υπέγραψε μια πρώτη συμφωνία με το ΔΝΤ για δάνειο 4,2 δισ. δολαρίων, από τα συνολικά 10 δισ. δολάρια που θα λάβει η χώρα σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες διεθνείς τράπεζες, ενώ στη χώρα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για την είσοδο της χώρας στα δίχτυα του ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL