Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Γενική απεργία στην Καταλωνία και εξετάσεις ενότητας της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γενική απεργία στην Καταλωνία και εξετάσεις ενότητας της Αριστεράς

Η γενική απεργία των εθνικιστών στην Καταλωνία είχε οδηγήσει έως χθες το βράδυ σε 4 συλλήψεις και 22 τραυματίες, εκ των οποίων 6 αστυνομικοί, στις συγκρούσεις με την τοπική και την εθνική αστυνομία, ενώ συνεχίζονταν τα διαδοχικά μπλόκα σε τουλάχιστον 15 μεγάλες οδικές αρτηρίες, η διακοπή σημαντικών σιδηροδρομικών γραμμών και στο κέντρο της Βαρκελώνης διεξαγόταν η δεύτερη συγκέντρωση της ημέρας υπέρ της απελευθέρωσης των “πολιτικών κρατούμενων” και κατά της δίκης τους στη Μαδρίτη. Η τοπική αστυνομία επιτέθηκε σε ομάδες φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Την ίδια στιγμή το Unidos Podemos και οι δυνάμεις που συμμετέχουν θα πρέπει να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους για να αποφύγουν τον κατακερματισμό της Αριστεράς μπροστά στην άνοδο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Η απεργία και οι κινητοποιήσεις των Καταλανών εθνικιστών δεν είχα την δυναμική που ανέμεναν οι διοργανωτές του συνδικάτου της IntersindacalCSC, αφού χθες το πρωί στη Βαρκελώνη συμμετείχαν “μόλις” 13.000 άτομα στη διαδήλωση στήριξης των πολιτικών κρατουμένων, με την IntersindacalCSC να δηλώνει ικανοποιημένη με τη συνολική συμμετοχή στο 11,4%.

Unidos ή Disunidos... Podemos;

H Ενωμένη Αριστερά του Αλμπέρτο Γκαρθόν δεν θα κατέβει μαζί με το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας σε τουλάχιστον 4 από τις 13 περιφέρειες στις περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαΐου, ενώ σε άλλες 3 περιφέρειες υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες μιας συμφωνίας έως τις 23 Φεβρουαρίου, την καταληκτική ημερομηνία για τον Γκαρθόν.

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Αριστεράς θα κατέβουν ξεχωριστά στην Περιφέρεια της Ναβάρας, τη Μούρθια, τη Ριόχα και τις Αστούριες, ενώ ελάχιστες είναι αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες για κοινή κάθοδο στην Καστίλλη και Λεόν, την Αραγονία και την Περιφέρεια της Μαδρίτης (τη μάχη όλων των μαχών), με τον Ινόχι Ερεχόν επικεφαλής του σχήματος “Περισσότερο Μαδρίτη”, την Ενωμένη Αριστερά και τους Αντικαπιταλιστές του Podemos να έχουν σχεδόν συμφωνήσει τη δημιουργία άλλου ψηφοδελτίου, ενώ το επίσημο τοπικό Podemos της Μαδρίτης βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Ο παραλογισμός, η έλλειψη ευθύνης, οι ναρκισσισμοί και οι σεκταρισμοί έφθασαν στο σημείο της καθόδου της Ενωμένης Αριστεράς με τους Αντικαπιταλιστές του Podemos στη Μούρθια για να περιθωριοποιήσουν το τοπικό Podemos στις περιφερειακές εκλογές. Ακόμη χειρότερα οι προκριματικές εκλογές του Podemos για τον σχηματισμό των περιφερειακών ψηφοδελτίων στην Καντάμπρια και τη Λα Ριόχα κατέληξαν στις αίθουσες των δικαστηρίων με σωρεία μηνύσεων.

Η Γραμματεία Εθνικής Οργάνωσης του Podemos υπογράμμισε από την πλευρά της ότι γίνονται προσπάθειες για κοινή κάθοδο με την Ενωμένη Αριστερά, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.

Τα προβλήματα διαμόρφωσης κοινών αριστερών ψηφοδελτίων στις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην εικόνα και την αξιοπιστία του Unidos Podemos μπροστά στο εκλογικό του σώμα και τους δυνητικούς ψηφοφόρους ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 28 Απριλίου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ανοικτά πλέον ότι, εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία για την κοινή κάθοδο των αριστερών δυνάμεων στον δήμο και την Περιφέρεια της Μαδρίτης, μπορεί στις 28 Απριλίου το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά να ζητήσουν την ψήφο της Αριστεράς με ξεχωριστά ψηφοδέλτια στις εθνικές βουλευτικές εκλογές.

Εκταφή Φράνκο: Ηγούμενος φαλαγγίτης κατά Βατικανού και κυβέρνησης

Ο εκπρόσωπος της συνόδου των Ισπανών επισκόπων ζήτησε μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οικογένεια του δικτάτορα Φράνκο ή την άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την εκταφή του από το μακάβριο μαυσωλείο της “Κοιλάδας των Πεσόντων”, παρ' όλο που το Βατικανό με επιστολή του στην ισπανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να ακολουθήσει πλήρως τις αποφάσεις και να υπακούσει στις αρμόδιες αρχές, χωρίς παραχωρήσεις στην οικογένεια του Φράνκο και χωρίς να περιμένει κάποια δικαστική απόφαση.

Ο ηγούμενος του μοναστηριού και της εκκλησίας που βρίσκεται στο μαυσωλείο του Φράνκο και πρώην υποψήφιος της φασιστικής Φάλαγγας Σαντιάγκο Καντέρα δήλωσε μάλιστα ότι δεν θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά μόνο του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά την εκταφή του αιμοσταγούς δικτάτορα, "γιατί η αρμόδια αρχή δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL