Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Απειλές Τραμπ, διανομή τροφίμων από Μαδούρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Απειλές Τραμπ, διανομή τροφίμων από Μαδούρο

Το αντικομμουνιστικό τελεσίγραφο άλλων εποχών του Ντόναλντ Τραμπ στους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας, προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέο μπούμερανγκ για τους στόχους του από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προχωρά στη διανομή τροφίμων αναμένοντας παράλληλα την εισαγωγή φαρμάκων από τη Ρωσία, δημιουργώντας έτσι μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στην αξιοπιστία και τη δυναμική του “προσωρινού Προέδρου” Χουάν Γκουαϊδό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάθα διευκρίνισε χθες ότι οι έξι ευρωβουλευτές που έφθασαν στο Καράκας για να συναντήσουν τον Γκουαϊδό δεν είχαν βίζα και ότι η κυβέρνηση τους είχε προειδοποιήσει διαμέσου της διπλωματικής οδού ημέρες πριν “να αποφύγουν μια άλλη προβοκάτσια”, ενώ η πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κλαούντια Αλέρνο τόνισε ότι οι ευρωβουλευτές “ήθελαν να παρέμβουν στα εσωτερικά θέματα της χώρας” και ότι “ήξεραν εδώ και ημέρες ότι δεν θα ήταν καλοδεχούμενοι”.

“Βρίσκομαι εδώ για να ανακοινώσω ότι ετοιμάζεται να ανοίξει μια νέα εποχή για τη Λατινική Αμερική. Στη Βενεζουέλα και σε όλο το νότιο ημισφαίριο πεθαίνει ο σοσιαλισμός και αναγεννάται η ελευθερία, η ευημερία, η δημοκρατία. Σήμερα οι καρδιές μας είναι γεμάτες ελπίδες από την αποφασιστικότητα εκατομμυρίων Βενεζουελάνων, τον πατριωτισμό της Βουλής τους και το απίστευτο θάρρος του προσωρινού Προέδρου Χουάν Γκουαϊδό” τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ από το βήμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου στο Μαϊάμι.

Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο “εξόριστων” και “διωκόμενων” Βενεζουελάνων και Κουβανών, ο Τραμπ εξαπέλυσε στη συνέχεια απειλές κατά των μελών της στρατιωτικής ηγεσίας στη Βενεζουέλα. “Κινδυνεύει η ζωή σας”, τόνισε, “δεν θα βρείτε ασφαλές καταφύγιο, εύκολη έξοδο, οδό διαφυγής”, επειδή “θα χάσετε τα πάντα”, ενώ “μπορείτε να επιλέξετε να αποδεχθείτε τη γενναιόδωρη προσφορά αμνηστίας του Προέδρου Γκουαϊδό και να ζήσετε ειρηνικά με τους δικούς σας”.

Χαρακτηρίζοντας τον Μαδούρο “μαριονέτα της Κούβας”, ο Τραμπ εμφανίστηκε βέβαιος ότι “οι μέρες του κομμουνισμού είναι μετρημένες στη Βενεζουέλα, αλλά και τη Νικαράγουα και την Κούβα” και ότι “η αποκρουστική συμμαχία των δικτατοριών αυτών φθάνει στο τέλος της”. Ζήτησε τέλος από τους στρατιωτικούς να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν η ανθρωπιστική βοήθεια και τα τρόφιμα, που φθάνουν συνολικά τους 200 τόνους, γιατί κινδυνεύουν να αρχίσουν να αλλοιώνονται μετά από εβδομάδες αναμονής στην Κολομβία.

Η επιθετικότητα του Τραμπ οφείλεται στο γεγονός ότι κατανοεί πως μετά τρεις πορείες, στις 23 Ιανουαρίου και στις 2 και 12 Φεβρουαρίου, το κίνημα της αντιπολίτευσης κινδυνεύει να εξασθενήσει εξαιτίας της αποφασιστικότητας του Μαδούρο να μην επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και των δυσκολιών που παραδέχθηκε ο Γκουαϊδό ότι “η βοήθεια θα περάσει στις 23 Φεβρουαρίου ή, εάν όχι, στις 24 ή στις 25 Φεβρουαρίου”.

Την ίδια στιγμή ο “προσωρινός Πρόεδρος” αντιμετωπίζει σοβαρά θεσμικά προβλήματα παρά την αναγνώρισή του χθες και από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Πέφτοντας στην παγίδα που ο ίδιος έστησε, ο Γκουαϊδό θα πρέπει να προκηρύξει προεδρικές εκλογές μέσα σε τριάντα ημέρες από την... ορκωμοσία του, δηλαδή την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία η συναυλία που οργανώνει ο κροίσος Ρίτσαρντ Μπράνσον με μεγάλα αστέρια της μουσικής κινδυνεύει να μετατραπεί σε φιάσκο καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει στην Κολομβία, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων οι Τοπικές Επιτροπές Τροφίμων και Παραγωγής αρχίζουν να μοιράζουν 20.000 πακέτα βασικών ειδών διατροφής.

Τα σύνορα της Βενεζουέλας πέρασε χθες μια ομάδα διακοσίων νέων, η Διεθνής Ταξιαρχία Τσε Γκεβάρα, που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου. Η ομάδα θα παραμείνει στη χώρα έως τα τέλη του μήνα για να εκφράσει την αλληλεγγύη στον λαό και την Μπολιβαριανή Επανάσταση συμμετέχοντας στη Διεθνή Συνέλευση των Λαών με την παρουσία επιπλέον 400 “κοινωνικών αγωνιστών” από τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL