Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Απέλαση έξι ευρωβουλευτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Απέλαση έξι ευρωβουλευτών

Η Βενεζουέλα απαγόρευσε την Κυριακή το βράδυ την είσοδο στη χώρα έξι ευρωβουλευτών που ήθελαν να συναντήσουν τον αυτοανακηρυχθέντα “προσωρινό Πρόεδρο” Χουάν Γκουαϊδό και είχαν πρόσκληση από τη Βουλή, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, για να τους επιβιβάσουν αργότερα σε αεροπλάνο, γεγονός που ισοδυναμεί με απέλαση, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους.

Οι τέσσερεις δεξιοί ευρωβουλευτές θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ισπανία, αφού οι Ισπανοί ήταν πλειοψηφία, να αποσυρθούν από την Ομάδα Επαφής του Μοντεβιδέο καταγγέλλοντας ότι ο Μαδούρο “μετατρέπει οριστικά τη Βενεζουέλα σε Βόρεια Κορέα”.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν - Υβ Λεντριάν και της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέγ κατήγγειλαν το γεγονός, ενώ προηγουμένως ο Μπορέγ είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τη συγκέντρωση στρατιωτικών αμερικανικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Βενεζουέλας περνά πλέον στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, με την κυβέρνηση του Μαδούρο να περνά στην αντεπίθεση με την ανακοίνωση μεγάλης συναυλίας στη Διεθνή Γέφυρα Σιμόν Μπολιβάρ στις 22 και 23 Φεβρουαρίου στα σύνορα με την Κολομβία “για την ειρήνη” και τη διανομή 20.000 πακέτων τροφίμων από τις Τοπικές Επιτροπής Τροφίμων και Παραγωγής CLAP.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, δηλαδή την Κολομβία, θα οργανωθεί στις 23 Φεβρουαρίου συναυλία για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα με τη συμμετοχή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς, που απελάθηκε την Κυριακή από το Καράκας.

Ο Γκουαϊδό από την πλευρά του, αφού “όρκισε” τους εθελοντές που θα διανείμουν την ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς να ξέρουν πώς θα περάσει τα σύνορα, κάλεσε μια ακόμη φορά τους στρατιωτικούς “να κάνουν το σωστό” και να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας ή, πιο απλά, να ανατρέψουν τον Μαδούρο. Η στρατιωτική υπηρεσία DGCIM συνέλαβε πέντε στρατιωτικούς χαμηλών βαθμών για βίντεο στήριξης του Γκουαϊδό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Από το Μαϊάμι οι “εξόριστοι” και “διωκόμενοι” Βενεζουελάνοι της VEPPEX ζήτησαν με επιστολή τους από τον πρόεδρο Τραμπ να εισβάλει στη Βενεζουέλα για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την επαναφορά της... δημοκρατίας. Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα από την πλευρά της με ανακοίνωση απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σχέδιο “άσκησης βίας κατά του λαού της Βενεζουέλας ή τη χρήση βίας ή στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL