Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Δίχτυ ελέγχου στο Ίντερνετ ετοιμάζεται και από την Ινδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίχτυ ελέγχου στο Ίντερνετ ετοιμάζεται και από την Ινδία

Είναι μια από τις αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, που εδραιώνεται στο παγκόσμιο σύστημα με μια σειρά σημαντικών επιτευγμάτων και καινοτομιών στην οικονομία, το εμπόριο, την επιστήμη, την τεχνολογία. Ειδικά ο τελευταίος τομέας έχει αναδειχθεί σε αναπτυξιακό μοχλό της οικονομίας της Ινδίας, τόσο με τον κλάδο της πληροφορικής όσο και μ’ εκείνον του κατασκευαστικού outsourcing αυξάνοντας το μερίδιο συνεισφοράς του στο ΑΕΠ από 1,2% το 1998 στο 7,7% το 2017.

Ωστόσο, αντί η οικονομική πρόοδος και η τεχνολογική όσμωση να ανοίξουν τον δρόμο σε περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της ινδικής κοινωνίας, φαίνεται πως οδηγούν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση διεγείροντας τα τεχνοφοβικά ένστικτα των κρατούντων.

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θέλει να αποκτήσει νέες εκτεταμένες εξουσίες για να καταστείλει την ελεύθερη διακίνηση περιεχομένου στο Διαδίκτυο με πρόσχημα την παραβίαση της ιδιωτικότητας και τη διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών. Αν το σχέδιό της περάσει, τότε η πολυπληθέστερη κοινοβουλευτική δημοκρατία στον κόσμο με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων θα ζει υπό καθεστώς λογοκρισίας στο Ίντερνετ.

Συνυπολογίζοντας την Κίνα του 1,42 δισ. ο ινδικός έλεγχος στο διαδικτυακό περιεχόμενο θα σημαίνει ότι η πρόσβαση άνω του ενός τρίτου του παγκόσμιου πληθυσμού στο Διαδίκτυο θα είναι ελεγχόμενη και επιτηρούμενη. Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτές δεν είναι μοναδικές περιπτώσεις. Σύμφωνα με έρευνα των “New York Times” το 2017, περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο έχουν θεσπίσει νόμους τα τελευταία χρόνια που ελέγχουν την πρόσβαση των χρηστών στο Διαδίκτυο.

Νέοι κανόνες

Σύμφωνα με τους προτεινόμενους νέους κανόνες, οι Ινδοί αξιωματούχοι θα μπορούν στο εξής να απαιτούν από το Facebook, το Google, το Twitter και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες να αφαιρούν αναρτήσεις ή βίντεο που κρίνουν ότι είναι δυσφημιστικά ή παραπλανητικά, ότι παραβιάζουν την ιδιωτικότητα ή διαδίδουν το μίσος.

Οι εταιρείες του Διαδικτύου θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν αυτοματοποιημένα εργαλεία ελέγχου για να εμποδίζουν τους Ινδούς να έχουν πρόσβαση σε «παράνομες πληροφορίες ή περιεχόμενο». Μια άλλη διάταξη θα εξασθενίζει την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp, προκειμένου οι αρχές να μπορούν να εντοπίζουν τα μηνύματα απ' τον αρχικό αποστολέα τους.

Οι ιθύνοντες του υπουργείου Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής της Ινδίας, το οποίο πρότεινε τις νέους κανονισμούς, ισχυρίζονται ότι βασίζονται σε υπάρχοντες νόμους και ότι είναι απαραίτητοι «για την καταπολέμηση ψευδών και παράνομων πληροφοριών» που διακινούνται από τα social media.

Οι νέοι κανονισμοί επιδιώκουν επίσης να υποχρεώσουν τις ξένες εταιρείες τεχνολογίας -συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων δημιουργών εφαρμογών, οι οποίοι έχουν πάντως μικρή παρουσία στη χώρα- σε μεγαλύτερη λογοδοσία. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες με περισσότερους από πέντε εκατομμύρια Ινδούς χρήστες θα πρέπει να συστήσουν μια τοπική θυγατρική, οι υπεύθυνοι της οποίας θα πρέπει να είναι εγκατεστημένοι στη χώρα.

Ομάδες και οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών ελευθεριών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οι αλλαγές που προωθεί παραβιάζουν τη συνταγματική προστασία της ελευθερίας του λόγου και της ιδιωτικότητας και εκ των πραγμάτων τοποθετούν την Ινδία στην ίδια κατηγορία με αυταρχικές χώρες. Ορισμένοι επίσης αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Μόντι σπεύδει να υιοθετήσει νέους κανονισμούς για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ώστε να μπορεί ευκολότερα να πιέζει τις τεχνολογικές φίρμες για να αφαιρούν αναρτήσεις πολιτικών αντιπάλων της στα social media ενόψει των επικείμενων εκλογών του Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL