Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Ισπανία / Ισπανία: Σήμερα κληρώνει για πρόωρες εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Σήμερα κληρώνει για πρόωρες εκλογές

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα ανακοινώσει σήμερα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, πιθανώς στις 28 Απριλίου, ενώ τα τρία δεξιά και ακροδεξιά κόμματα στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα της Καταλωνίας και τη δίκη των φυλακισμένων Καταλανών ηγετών που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας για να βγουν νικητές από τις κάλπες.

Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και το Unidos Podemos θα προσπαθήσουν να προωθήσουν όσα από τα προοδευτικά μέτρα είχαν συμφωνήσει μέχρι τη διάλυση της Βουλής. Την ίδια στιγμή το μεγάλο τμήμα της Αριστεράς ετοιμάζεται να αντιμετωπίζει ενωμένο την εκλογική αναμέτρηση με εξαίρεση το Actua, του πρώην συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς, Γκασπάρ Γιαμαθάρες.

Η απόφαση του Σάντσεθ για πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι ωρίμασε μετά τη συγκέντρωση του Λαϊκού Κόμματος, των Πολιτών και των φασιστών του Vox την προηγούμενη Κυριακή στη Μαδρίτη και τη ρήξη της κυβέρνησης και του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλωνίας για τη στήριξη του προϋπολογισμού που είχε συμφωνήσει ο Σάντσεθ με το Unidos Podemos.

Οι Σοσιαλιστές απέκλεισαν τη διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Απριλίου που θα συνέπιπτε με την 88η επέτειο από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Ισπανίας, εκτιμώντας ότι αυτό θα βοηθούσε τη συσπείρωση των μοναρχικών, των φασιστών και των δεξιών δυνάμεων και θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη πόλωση. Επίσης, στις 14 Απριλίου είναι η Κυριακή των Βαΐων.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση της Cleste Tel για τον Φεβρουάριο οι Σοσιαλιστές θα έπαιρναν 23,7%, το Λαϊκό Κόμμα 23,1%, οι Πολίτες 19,2% το Unidos Podemos 15,8%, το φασιστικό Vox 8,9% η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC 2,8% και το καταλανικό PDeCAT 1,7%. Τα τρία δεξιά και ακροδεξιά κόμματα φθάνουν στο 51,2%.

Η δήμαρχος της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα και ο Ινίχο Ερεχόν τόνισαν ότι το “Περισσότερο Μαδρίτη” δεν πρόκειται να μετατραπεί σε εθνικό κόμμα. Ο Ερεχόν με μεγάλο αίσθημα ευθύνης τόνισε την ανάγκη στήριξης της Αριστεράς στις εκλογές. Σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιον θα ψηφίσει, ο Ερεχόν απάντησε: “Είναι ξεκάθαρο, τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και το Podemos, το κόμμα που είμαι μέλος και ιδρυτής του”.

Αντίθετα ο Γκασπάρ Γιαμαθάρες, που με τον πρώην δικαστικό Μπαλτασάρ Γκαρθόν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου με το Actua, σε συνεργασία με τον Γιάννη Βαρουφάκη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει σε ποιες περιφέρειες θα κατεβεί μόνο του το Actua.

Στόχος του Γιαμαθάρες είναι να ενώσει τη “λογική και αγαπητή Αριστερά” που δεν αναγνωρίζεται στους Σοσιαλιστές και το Unidos Podemos, προσπαθώντας στην πράξη να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από την Ενωμένη Αριστερά σε μια αντι-Podemos κατεύθυνση.

Η δίκη των Καταλανών εθνικιστών

Ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης και ηγέτης της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC Οριόλ Χουνκουέρας ήταν ο πρώτος από τους 12 διωκόμενους και φυλακισμένους Καταλανούς ηγέτες που κατέθεσε στο Εθνικό Δικαστήριο καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για μια “πολιτική δίκη” και ότι δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις των φασιστών του Vox, και τις εισαγγελικές και κρατικές αρχές.

“Είμαι σίγουρος ότι με κατηγορούν για τις ιδέες μου” τόνισε ο Χουνκουέρας, δηλώνοντας επίσης ότι θεωρεί τον εαυτό του “πολιτικό κρατούμενο”, ενώ υπερασπίστηκε το δικαίωμα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας και την ανάγκη μιας πολιτικής λύσης. “Να ψηφίζεις δεν είναι έγκλημα. Να εμποδίζεις με τη δύναμη τις εκλογές, ναι” τόνισε ο Χονκουέρας.

Απαντώντας με κατηγορηματικό τρόπο στις ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο Χουνκουέρας τόνισε ότι “ποτέ, ποτέ, ποτέ” δεν στήριξε τη βία ή τον εκφοβισμό, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι “δεν είμαστε εχθροί κανενός”, έχουμε “ειρηνικό” και “πολιτικό” χαρακτήρα.

Ο Χουνκουέρας, καταγγέλλοντας την πολιτική των ισπανικών κυβερνήσεων και την άρνησή τους για διάλογο, τόνισε ότι “η καρέκλα αυτών που είναι απέναντί μας ήταν πάντα άδεια”. Οι ισπανικές αρχές ζητούν την καταδίκη του Χουνκουέρας σε συνολικά 37 χρόνια φυλάκισης για ανταρσία, εξέγερση, απόσχιση και παράνομη χρήση δημοσίων πόρων.

Ο πρώην “υπουργός” Εσωτερικών της Καταλωνίας Χοακίν Φορν, που κατηγορείται μεταξύ άλλων και για την ευθύνη της διοργάνωσης του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, τόνισε ότι το “υπουργείο” Εσωτερικών που διηύθυνε δεν πήρε καμία πρωτοβουλία υπέρ του δημοψηφίσματος, καθιστώντας σαφές ότι δεν χρησιμοποίησε την τοπική αστυνομία της Καταλωνίας υπέρ του δημοψηφίσματος.

“Δεν υπήρξε κανένα έγκλημα” υποστήριξε ο Φορν, παρ' όλο που αναγνώρισε ότι όλη η κυβέρνηση ήξερε τις θέσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το δημοψήφισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL