Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Προϋπολογισμός, δίκη Καταλανών και κάλπες στον ορίζοντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προϋπολογισμός, δίκη Καταλανών και κάλπες στον ορίζοντα

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, που σε μεγάλο βαθμό συμφωνήθηκε με το Unidos Podemos, θα συναντήσει σήμερα και αύριο μεγάλα προβλήματα για να περάσει από τη Βουλή γιατί τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλωνίας καλούνται να ψηφίσουν τη στιγμή που θα αρχίσει η δίκη των φυλακισμένων Καταλανών ηγετών που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές φαίνεται να μπαίνουν πλέον στην πολιτική ατζέντα της χώρας με τμήμα της κυβέρνησης να στοιχηματίζει ότι ο Σάντσεθ θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής έως τις 19 Φεβρουαρίου και θα στήσει κάλπες στις 14 Απριλίου. Ένα μέρος της κοινής γνώμης περιμένει να στηθούν τριπλές κάλπες το Μάιο για τις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, παρ’ όλο που πολλά ηγετικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) απορρίπτουν κατηγορηματικά τη διεξαγωγή τριπλών εκλογών, ώστε το καταλανικό ζήτημα να μην επισκιάσει και τις τρεις αναμετρήσεις.

Οι φασίστες “καπέλωσαν” τη Δεξιά και τους λαϊκιστές

Η συγκέντρωση των τριών δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων την Κυριακή στη Μαδρίτη, του Λαϊκού Κόμματος, των Πολιτών και των φασιστών του Vox, φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά την πολιτική σκηνή της χώρας, παρ’ όλο που στον απόηχο των συνθημάτων εναντίον του “προδότη”, "πουλημένου”, “πραξικοπηματία” Σάντσεθ το Unidos Podemos εκτιμά ότι η συγκέντρωση δεν είχε τον κόσμο και τη δυναμική που αναμενόταν.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση στη συγκέντρωση στην Πλατεία του Κολόμβου στο κέντρο της Μαδρίτης συμμετείχαν 50 χιλιάδες άτομα, αλλά σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν 200 χιλιάδες άτομα.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο στη σύντομη ομιλία του απηύθυνε 21 προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Σάντσεθ.

Το σίγουρο είναι ότι ο ηγέτης του φασιστικού Vox Σαντιάγκο Αμπασκάλ χειροκροτήθηκε περισσότερο από τους ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών, με τους τελευταίους να βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να βλέπουν τον αρχηγό τους Αλμπέρτ Ριβέρα να απαθανατίζεται με τον Αμπασκάλ, ενώ ο φασιστοειδής όχλος δεν παρέλειπε να φωνάζει “Να εκτελεστεί ο Πουτζντεμόν”.

Εκ μέρους της “κοινωνίας των πολιτών" τρεις δημοσιογράφοι διάβασαν το μανιφέστο της συγκέντρωσης -έναν λίβελο εναντίον του Σάντσεθ, των Καταλανών εθνικιστών και κάθε προοδευτικής δυνατότητας για τη διαχείριση του κράτους- ενώ αμέσως μετά εμφανίστηκε στη σκηνή η νομενκλατούρα της ισπανικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς για τις απαραίτητες οικογενειακές φωτογραφίες και για να ζητήσει στην πράξη πρόωρες εκλογές.

Τα κλασικά φασιστικά συνθήματα συνοδεύθηκαν από συνθήματα υπέρ του στρατού, της Γκουάρδια Θιβίλ και της Εθνικής Αστυνομίας. Εκπρόσωποι των συνδικάτων της αστυνομίας επέμεναν ότι συμμετείχαν στη συγκέντρωση γιατί “δεν ήταν της Αριστεράς ούτε της Δεξιάς”.

Podemos: Πολιτικό θάρρος για να αλλάξουμε την Ισπανία

Η εκπρόσωπος του Podemos Νοέλια Βέρα ζήτησε από τον Σάντσεθ “περισσότερο θάρρος” και κάλεσε τους Καταλανούς εθνικιστές να μην θυσιάσουν τα κοινωνικά δικαιώματα και να μην αφήσουν τη χώρα στη Δεξιά.

“Στην κυβέρνηση λέμε ότι πρέπει να έχει περισσότερο θάρρος. Υπάρχει μεγάλη πίεση από τη Δεξιά τόσο έξω όσο και μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι με 84 βουλευτές, από μόνοι τους, δεν μπορούν να κυβερνήσουν” τόνισε η Βέρα εκτιμώντας ότι θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των κομμάτων όλες οι κόκκινες γραμμές, όπως “η αυτοδιάθεση της Καταλωνίας, οι πολιτικοί κρατούμενοι, η νομιμότητα και το σύνταγμα”.

“Ακόμη και η μορφή ενός εισηγητή που μπορεί να προσφέρει βήματα για να υποχωρήσει η αντιπαράθεση. Πρέπει να ξέρουμε ότι θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις για να φθάσουμε σε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές” συνέχισε η εκπρόσωπος του Podemos, προειδοποιώντας ότι τα καταλανικά εθνικιστικά κόμματα ERC και PDeCAT δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον προϋπολογισμό “σαν νόμισμα συναλλαγών”.

“Αυτοί που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώσουν εάν δεν υπάρχει λύση στην αντιπαράθεση για την Καταλωνία” κατέληξε η Βέρα προειδοποιώντας ότι βρισκόμαστε “σε μια αποφασιστική εβδομάδα” και ότι “η ημερομηνία των εκλογών εξαρτάται από τον πρωθυπουργό”.

Ο Πάμπλο Ετσενίκε, ο γραμματέας Οργανωτικού του Podemos, τόνισε ότι διατηρεί ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας και τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για να εγγυηθεί την ψήφιση όλων των μέτρων που συμφώνησε η Αριστερά με τον Σάντσεθ, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Επιστημών για να συμφωνήσουν στην τελική μορφή των μέτρων.

Η πολιτική εβδομάδα θα κλείσει την Παρασκευή με την απόφαση της κυβέρνησης για την εκταφή του Φράνκο από το μακάβριο μαυσωλείο της “Κοιλάδας των Πεσόντων”, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε τριβές με την Ακροδεξιά του Vox και των άλλων φασιστικών ομάδων. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να διατάξει την άμεση εκταφή του αιμοσταγούς δικτάτορα, παρά την άρνηση της οικογένειάς του για τη μεταφορά του βαλσαμωμένου σώματός του.

Η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά την ταφή στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Μαδρίτης και το πιο πιθανόν είναι να δώσει μια νέα διορία 15 ημερών στην οικογένεια του δικτάτορα για τη μεταφορά της σορού του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL