Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Στρατιωτικά γυμνάσια και διαδηλώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Στρατιωτικά γυμνάσια και διαδηλώσεις

Η Βενεζουέλα οδηγείται σήμερα σε άλλη μια μετωπική αντιπαράθεση, με τον “προσωρινό Πρόεδρο” Χουάν Γκουαϊδό να διοργανώνει διαδηλώσεις με άξονα τις πλούσιες συνοικίες του Καράκας ώστε να πειστούν οι ένοπλες δυνάμεις και να αφήσουν “να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια”, ενώ ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να συμμετέχουν σε γυμνάσια του στρατού, παρελάσεις και εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας.

Στρατιωτικά γυμνάσια και προειδοποιήσεις σε Τραμπ

Ο Πρόεδρος Μαδούρο, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων στην “παλαιά” Ανγκοστούρα, τόνισε ότι είναι τα μεγαλύτερα στην ιστορία της Βενεζουέλας, που διεξάγονται “κάτω από την πραγματική απειλή της ιμπεριαλιστικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ”. “Μας απειλεί ο αρχηγός της αυτοκρατορίας και αυτό γεννά αγανάκτηση, απόρριψη από όλο τον λαό της Βενεζουέλας και την παγκόσμια κοινή γνώμη” συμπλήρωσε ο Μαδούρο.

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ναύαρχος Ρεμίγιο Καβέλιος τόνισε ότι “οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενωμένες γύρω από τον διοικητή μας, τον Νικολάς Μαδούρο, γιατί ο Πρόεδρός μας έχει εκλεγεί από τον λαό... γιατί εδώ είχαμε μια διαδικασία εκλογών και πρέπει να γίνει σεβαστή. Η ψήφος των πολιτών έχει αξία”, ενώ αναφερόμενος στον Γκουαϊδό τόνισε ότι “ερεθίζει” το γεγονός πως “αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος”. Τα στρατιωτικά γυμνάσια θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, με την επέτειο του διακήρυξης του Σιμόν Μπολιβάρ, που αρνήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1819 την απόλυτη εξουσία για να εδραιώσει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα.

Ο υπουργός Εθνικού Εμπορίου Γουίλιαμ Κοντρέρας, σε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπιστεί ο “οικονομικός πόλεμος” έχει πρωταρχική σημασία να εγγυηθεί η κυβέρνηση τον εφοδιασμό του λαού με τρόφιμα από τις Τοπικές Επιτροπές Τροφοδοσίας και Παραγωγής (CLAP) διαμέσου των Επιτροπών και του ιδιωτικού δικτύου τροφίμων σε συμφωνημένες τιμές. Σύμφωνα με τον Κοντρέρας πάνω από 6 εκατομμύρια οικογένειες διασφαλίζουν τα βασικά τρόφιμα από τις Τοπικές Επιτροπές.

H ανθρωπιστική βοήθεια του Γκουαϊδό...

Ο Γκουαϊδό ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσουν στη γειτονική Κολομβία ακόμη δύο κέντρα για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Βενεζουέλα, ενώ το ένα από αυτά θα δημιουργηθεί στην Καραϊβική με τη βοήθεια της ολλανδικής κυβέρνησης.

Ο “προσωρινός Πρόεδρος” έχει αναθέσει επίσης σε εκπροσώπους του στην Αργεντινή και τη Βραζιλία τη συγκέντρωση και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα. Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρου θα επιτρέψει να μεταφερθεί η βοήθεια μέχρι τα σύνορα με τη Βενεζουέλα για να πιέσει την κυβέρνηση του Μαδούρο.

...και οι συνέπειες των κυρώσεων

Ανεξάρτητη έκθεση του Κέντρου Λατινοαμερικανικής Γεωπολιτικής Στρατηγικής (Celag) και της Μονάδας Οικονομικού Διαλόγου (UDE) διαπιστώνει ότι η οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα οφείλεται στον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και την απομόνωσή της από τις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης ο οικονομικός αποκλεισμός είχε αποτέλεσμα η χώρα να χάσει 250-350 δισ. δολάρια σε παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ 2013 και 2017, που μεταφράζεται σε μία απώλεια 12.200-13.400 δολαρίων κάθε χρόνο ανά κάτοικο. Την ίδια περίοδο η χώρα έχασε από 1,6% έως 1,1% του ΑΕΠ της.

Η Εθνική Συνταγματική Συνέλευση (ANC) ανέθεσε τη διεξαγωγή έρευνας εναντίον του Γκουαϊδό εξαιτίας της παρουσίασης “πλαστών στοιχείων στην ένορκη βεβαίωση περιουσιακών στοιχείων και τη λήψη πόρων από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς”.

Το 79% των πολιτών της Βενεζουέλας είναι υπέρ του διαλόγου που προωθείται με διεθνή διαμεσολάβηση, το 18% είναι κατά, ενώ το 3% απάντησε “δεν ξέρω / δεν απαντώ”, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Hinterlaces που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου.

Το 57% των πολιτών της Βενεζουέλας αναγνωρίζουν τον Μαδούρο ως τον μόνο Πρόεδρο της χώρας, το 32% τον Γκουαϊδό, ενώ το 11% απάντησε “δεν ξέρω / δεν απαντώ”, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε με κατ’ οίκον επισκέψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL