Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Τα κοινωνικά προγράμματα στη Βενεζουέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα κοινωνικά προγράμματα στη Βενεζουέλα

Με τη «Μπολιβαριανή Επανάσταση» δρομολογήθηκαν στη Βενεζουέλα μια σειρά πρωτοφανών και μαζικών κοινωνικών προγραμμάτων για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που στηρίζουν τα ασθενέστερα στρώματα, σε συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Αποτέλεσαν σημείο σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Τσάβες, και αργότερα του Μαδούρο, και την αντιπολίτευση, που αντιδρά στην εφαρμογή προγραμμάτων με σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά σε μια άκρως καπιταλιστική και ταξική κοινωνία και οικονομία, όπως αυτή της Βενεζουέλας και των χωρών της περιοχής. Γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στη Βενεζουέλα δεν έχει επιβληθεί ο "υπαρκτός σοσιαλισμός" και ότι το 98,5% των επιχειρήσεων ανήκει σε ιδιώτες, το 0,5% έχουν μικτό καθεστώς και μόλις το 1% έχουν εθνικοποιηθεί, ενώ το 80% των μέσων ενημέρωσης είναι ιδιωτικά. Πολλά από τα προγράμματα αποτελούν μέσον σωτηρίας για τον πληθυσμό που πλήττεται από την οικονομική κρίση και τις κυρώσεις, αλλά για την αντιπολίτευση αποτελούν τη δεξαμενή των ψήφων του «καθεστώτος».

Οι “Μπολιβαριανές Αποστολές”

Το Εθνικό Σύστημα Αποστολών, ή, στην καθομιλουμένη, οι «Μπολιβαριανές Αποστολές», αποτελούν το επίκεντρο των κοινωνικών προγραμμάτων που δρομολογήθηκαν στη Βενεζουέλα από τον Ούγκο Τσάβες το 1999 και θεσμοθετήθηκαν πιο εμπεριστατωμένα το 2003 για να υπερασπιστούν τα λαϊκά στρώματα, ενώ πολλά από αυτά συνεχίζονται, μετονομάστηκαν ή διευρύνθηκαν μέχρι σήμερα.

Τα προγράμματα έχουν ετήσια ισχύ και αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς της φτώχειας, της ακραίας φτώχειας, της παιδείας, της μάχης κατά του αναλφαβητισμού, τις δωρεάν ιατρικές επισκέψεις, τις πιστώσεις για την αγορά κατοικίας, τα πολιτιστικά και επιστημονικά προγράμματα, τα προγράμματα για τα δικαιώματα στην Υγεία και την υγιεινή και το περιβάλλον.

Με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στις αρχές της χιλιετίας δρομολογήθηκαν σημαντικά «Μπολιβαριανά» κοινωνικά προγράμματα που οδήγησαν στη μείωση της φτώχειας και του αναλφαβητισμού.

Η “Ταυτότητα της Πατρίδας”

Η «Ταυτότητα της Πατρίδας» αποτελεί ένα έγγραφο που προσφέρει πληροφορίες κοινωνικο-οικονομικού περιεχομένου για τον κάθε πολίτη και διευκολύνει την πρόσβασή του στα κοινωνικά προγράμματα των «Μπολιβαριανών Αποστολών» και τις Επιτροπές Προσφοράς τροφίμων (CLAP). Η «Ταυτότητα» είναι δωρεάν και δεν είναι υποχρεωτική, έχει τσιπ που επιτρέπει στον κάτοχο να έχει πρόσβαση στα δημόσια οικονομικά επιδόματα που δικαιούται. Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει ότι αποτελεί μέθοδο κοινωνικού ελέγχου και πολιτικής χειραγώγησης.

Πρωτιά στις λαϊκές (εργατικές) κατοικίες

Η Βενεζουέλα φαίνεται ότι έχει παγκοσμίως την πρωτιά στην κατασκευή λαϊκών (εργατικών) κατοικιών, με τον δημόσιο τομέα να έχει προχωρήσει στην κατασκευή και διανομή 2,5 εκατ. κατοικιών από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με το Μεγάλο Πρόγραμμα Κατοικίας της Βενεζουέλας (GMVV). Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Ανθρώπινους Οικισμούς θεωρεί υποδειγματική την πολιτική της Βενεζουέλας στον τομέα της κατοικίας, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το Πρόγραμμα αλλοιώνει τους κανόνες της αγοράς και προσφέρει κατοικίες στους «φίλους του καθεστώτος».

Το πρόγραμμα δρομολογήθηκε από τον Ούγκο Τσάβες μετά τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2010 και έχει ως στόχο την προσφορά αξιοπρεπών κατοικιών στις λαϊκές οικογένειες. Το 2017, μεσούσης της κρίσης, κατασκευάστηκαν 572.979 εργατικές κατοικίες, ενώ το 2018 έφθασαν τις 270.000, σε σχέση με τις 567.000 που είχαν σχεδιαστεί.

Το Μεγάλο Πρόγραμμα Κατοικίας για την Ευημερία, που δρομολογήθηκε το 2019, προβλέπει ακόμη και την πώληση κατοικιών σε χαμηλές τιμές σε ευπαθείς κατηγορίες και άτομα ή την ενοικίασή τους, όπως και την προσφορά στέγης σε Συλλόγους Γειτονιάς και κοινωνικές οργανώσεις. Για τις συλλογικότητες προβλέπεται επίσης η προσφορά των υλικών για την κατασκευή στέγασης των δραστηριοτήτων τους.

Τοπικές Επιτροπές Προμηθειών [Τροφίμων] και Παραγωγής

Οι Τοπικές Επιτροπές Προμηθειών [Τροφίμων] και Παραγωγής (CLAP) αναγνωρίστηκαν και θεσμικά το 2016 και έχουν ως πρωταρχικό στόχο την προμήθεια βασικών τροφίμων στις τοπικές κοινωνίες πόρτα - πόρτα για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις λόγω της κρίσης. Οι Επιτροπές σχηματίζονται με πρωτοβουλία των δημοτικών συμβουλίων και των κοινωνικών οργανώσεων και καταγράφουν τις ανάγκες των οικογενειών σε τοπικό επίπεδο για να ζητήσουν από το υπουργείο Τροφίμων τις απαραίτητες ποσότητες τροφίμων πρώτης ανάγκης, κυρίως ρύζι, φακές, τόνος, έλαια, ζυμαρικά, αλεύρι καλαμποκιού, ζάχαρη και γάλα. Τη διανομή των προϊόντων έχουν αναλάβει πρωτίστως δύο δημόσια δίκτυα, το Mercal και το PDVAL, που δημιουργήθηκαν το 2008. Το 2017 η αστυνομία συνέλαβε 180 άτομα για δίκτυα διαφθοράς στη διαχείριση των τροφίμων από τις Επιτροπές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL