Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Ομάδα Επαφής δύο... ταχυτήτων για τη Βενεζουέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομάδα Επαφής δύο... ταχυτήτων για τη Βενεζουέλα

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν στη Βενεζουέλα οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες για τον διάλογο και την ειρήνη, χωρίς στρατιωτικές και άλλες επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας, από την Αποστολή Τεχνικών που δρομολόγησε ο «Μηχανισμός του Μοντεβιδέο», με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου στις αρχές Μαρτίου για να αξιολογήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαιρέτισε τον διαμεσολαβητικό ρόλο του «Μηχανισμού του Μοντεβιδέο», ενώ κάλεσε για τη διοργάνωση μιας μεγάλης πορείας προς τον Λευκό Οίκο για να κατατεθούν πάνω από 10 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών της χώρας εναντίον του πραξικοπήματος και των απειλών για στρατιωτική επέμβαση.

Ο αυτοανακηρυχθείς "προσωρινός Πρόεδρος" της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό απέρριψε την πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, ακολούθησε στο διπλωματικό πεδίο τον Μαδούρο ζητώντας τη βοήθεια του Πάπα Φραγκίσκου και δρομολόγησε τις διαδικασίες για τον έλεγχο των πόρων από την πώληση πετρελαίου της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ από την PDVSA και τον έλεγχο του ενεργητικού της θυγατρικής της Citgo.

Ο «Μηχανισμός του Μοντεβιδέο»

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής άνοιξε τις εργασίες της με την εισήγηση του Προέδρου της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες και συμπρόεδρο την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι το βράδυ της Πέμπτης.

Από την Ευρώπη συμμετείχαν οι ΥΠΕΞ των Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Σουηδίας, Γαλλίας και εκπρόσωποι της Βρετανίας και της Σουηδίας, ενώ η Γερμανία εκπροσωπήθηκε από την υπεύθυνη για θέματα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής του ΥΠΕΞ.

Από την Κεντρική και Λατινική Αμερική συμμετείχαν η Βολιβία, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός και οι 14 χώρες της Καραϊβικής (Caricom), ενώ η Αργεντινή ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει καταγγέλλοντας μαζί με τη Βραζιλία ότι η διεθνής διάσκεψη «προσφέρει οξυγόνο» στον Μαδούρο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούχο έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει από την Ουάσιγκτον ότι η διακήρυξη της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, που ζητάει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, «δεν είναι πολύ χρήσιμη», γιατί «βάζει στην ίδια θέση τη νόμιμη κυβέρνηση του Γκουαϊδό και τη δικτατορία του Μαδούρο».

Η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία δεν συμμετείχαν τελικά γιατί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δεν προβλέπεται η συμμετοχή παρατηρητών, ενώ θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε επόμενες φάσεις.

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής αποφάσισε τη δημιουργία του αποκαλούμενου «Μηχανισμού του Μοντεβιδέο», δηλαδή μιας Αποστολής Τεχνικών στην οποία θα συμμετέχει η πρώην αντιπρόεδρος της Κόστα Ρίκα, οι πρώην ΥΠΕΞ του Μεξικού και της Ουρουγουάης και ένας εκπρόσωπος των 14 χωρών της Καραϊβικής (Caricom).

H Αποστολή Τεχνικών θα επισκεφθεί τη Βενεζουέλα την επόμενη εβδομάδα και θα αρχίσει επαφές με τις δύο πλευρές και οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους παράγοντες. Οι εργασίες της Αποστολής θα εστιαστούν σε τέσσερις φάσεις πρωτοβουλιών τον άμεσο διάλογο ανάμεσα στις πλευρές, τις διαπραγματεύσεις, τους πιθανούς συμβιβασμούς που θα προκύψουν και την υλοποίηση των αποφάσεων που θα γίνουν αποδεκτές.

Η Αποστολή δεν έχει στόχο τη διοργάνωση προεδρικών ή βουλευτικών εκλογών, γιατί δεν θέλει να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, εκτιμώντας ότι αυτές μπορεί να γίνουν μόνο με τη συναίνεση των δύο πλευρών. Στην πράξη η Αποστολή αποτελεί και ένα είδος απομόνωσης της ευρωπαϊκής διπλωματίας, εξαιτίας της ταύτισης των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών με τον Γκουαϊδό, ενώ στα μέσα ενημέρωσης των χωρών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής η διοργάνωση της διεθνούς διάσκεψης «χρεώθηκε» στην Ουρουγουάη και το Μεξικό και προστέθηκε μετά η Ευρώπη, αποτελώντας στην πράξη για την κοινή γνώμη έναν σημαντικό καλεσμένο παρά έναν συνδιοργανωτή.

Ο Γκουαϊδό, η Αργεντινή και η Βραζιλία υποστηρίζουν τις προτάσεις της Ομάδας της Λίμας, δηλαδή της πλέον σκληρής γραμμής για την «πτώση του δικτάτορα» χωρίς διάλογο και διαπραγματεύσεις. Τόσο η Διεθνής Ομάδα Επαφής όσο και η Ομάδα της Λίμα απορρίπτουν οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Βενεζουέλα.

Η διακήρυξη της Διεθνούς Ομάδας Επαφής

Στη διακήρυξή της η Διεθνής Ομάδα Επαφής ζήτησε τη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, αλλά το Μεξικό, η Βολιβία και οι 14 χώρες της Καραϊβικής δεν την ψήφισαν γιατί θεωρούν ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά της Βενεζουέλας και δεν βοηθά τον διάλογο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν μπορούν να επιβληθούν λύσεις» και ότι «δεν μπορούν να επιβληθούν εκλογές στη Βενεζουέλα» εάν δεν υπάρξει συναίνεση και από τις δύο πλευρές, ενώ καταδικάζοντας κάθε απόπειρα στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια 5 εκατ. ευρώ, ότι από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει γραφείο της Ε.Ε. για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Καράκας και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την ACNUR του ΟΗΕ και τη Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL