Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Αμερικανικές προτεραιότητες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμερικανικές προτεραιότητες...

"Ξοδέψαμε μια περιουσία για να φτιάξουμε αυτή την απίστευτη βάση, ίσως να την κρατήσουμε. Και ένας από τους λόγους που θέλω να την κρατήσουμε είναι γιατί θέλω να βλέπω το Ιράν, που είναι το αληθινό πρόβλημα, (...) το υπ' αριθμόν ένα τρομοκρατικό κράτος στον κόσμο". Τάδε έφη Ντόναλντ Τραμπ, στην προχθεσινή συνέντευξή του στο δίκτυο CBS για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

Η "απίστευτη" βάση του Τραμπ βρίσκεται στην επαρχία Ανμπάρ στο κεντρικό Ιράκ και ονομάζεται Αλ Άσαντ. Είναι η πρώην Καντισίγια, η βάση του Σαντάμ Χουσεΐν που κατασκευάστηκε κυρίως από γιουγκοσλάβικες εταιρείες τη δεκαετία του 1980, η μεγαλύτερη από μια ντουζίνα βάσεις που διατηρούν οι ΗΠΑ στο ιρακινό έδαφος για τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" και την "εκπαίδευση συμμάχων".

Εξάλλου από τη βάση Αλ Άσαντ, που είχε πολιορκηθεί από το Ισλαμικό Κράτος το 2014, εξακολουθούν να εξορμούν αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροπλάνα.

Θέλει ο Τραμπ να χρησιμοποιήσει το Ιράκ ως βάση για να χτυπήσει το Ιράν; "Όχι, το μόνο που θέλω είναι να μπορώ να βλέπω" απάντησε ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας τη βάση ιδανική για την εποπτεία ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

"Θα παρακολουθούμε και όταν υπάρχει πρόβλημα, όταν κάποιος θέλει να φτιάξει πυρηνικά όπλα ή άλλα πράγματα, εμείς θα το ξέρουμε πριν από αυτούς" εξήγησε ο Τραμπ, επιμένοντας ωστόσο ότι "ήταν λάθος που πήγαμε (οι ΗΠΑ) στο Ιράκ". Αφού λοιπόν "πήγαν" οι Αμερικανοί με αποφάσεις των προκατόχων του, ο Τραμπ "διαχειρίζεται" το ζήτημα μεταφέροντας εκεί και τους στρατιώτες που αποσύρει από τη Συρία.

Υπάρχει όμως ένα... τόσο δα προβληματάκι. Ο Πρόεδρος του Ιράκ, ο Κούρδος Μπαρχάμ Σαλίχ, δήλωσε άγνοια για τα σχέδια του Τραμπ. "Μην μας επιβαρύνετε άλλο με τα δικά σας προβλήματα, εσείς είστε μια υπερδύναμη που έχει τις δικές της προτεραιότητας, αλλά εμείς ζούμε σε αυτή τη χώρα" είπε ο Ιρακινός Πρόεδρος τονίζοντας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας με το Ιράν αποτελούν ζωτικό συμφέρον για τη Βαγδάτη.

Αν η "επιστροφή της δημοκρατίας" στη Βενεζουέλα αποτελεί τώρα προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, δεν είναι η μοναδική. Έπεται συνέχεια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL