Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Βενεζουέλα: Ανταρτοπόλεμος... με τρόφιμα και φάρμακα από Τραμπ και... CIA;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα: Ανταρτοπόλεμος... με τρόφιμα και φάρμακα από Τραμπ και... CIA;

Του Αργύρη Παναγόπουλου

“Θα βομβαρδίσει τη Βενεζουέλα με ψωμί, αυτό θα κάνει ο Χουάν Γκουαϊδό. Δεν σχεδιάζεται κανένας εμφύλιος πόλεμος, ο μόνος πόλεμος θα είναι εναντίον της πείνας. Για αυτό θα δοθεί άδεια [από τον Γκουαϊδό] για την ανθρωπιστική βοήθεια που είναι έτοιμη να εισέλθει στο εθνικό έδαφος, ψωμί ενάντια στο μολύβι, ρύζι ενάντια στις σφαίρες”, τόνισε ο πρώην δήμαρχος του Καράκας και προνομιούχος “εξόριστος” στη Μαδρίτη Αντόνιο Λεντέσμα, καθιστώντας σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και τους συμμάχους του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα περάσει από τους δρόμους του Καράκας στα σύνορα με την Κολομβία και δευτερευόντως με την Βραζιλία από τα οποία μπορεί να εισέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον... Γκουαϊδό.

Η Επιτροπή Ανθρωπιστικής Βοήθειας της βουλής που ελέγχει η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Μιγκέλ Πιθάρο, θα συντονίσει “τις εθνικές και διεθνείς προσπάθειες” για να φθάσει η πρώτη από τις τρεις αποστολές βοήθειας την επόμενη εβδομάδα από τα σύνορα της Κούκουτα, πιθανώς στις 12 Φεβρουαρίου, στη μεθόριο με την Κολομβία. Η πρώτη αποστολή θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, των ΗΠΑ και ιδιωτικών εταιρειών της Βενεζουέλας που δραστηριοποιούνται στην Κολομβία. Οι άλλες δύο θα ακολουθήσουν από τα σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία του Ζαϊρ Μπολσονάρο. Η Επιτροπή ζήτησε από το στρατό της Βενεζουέλας να επιτρέψει την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων.

Ραντεβού στο Μοντεβίδεο για την ειρήνη και τη δημοκρατία;

Τη στιγμή που η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία Ομάδας Επαφής για την κρίση στη Βενεζουέλα φαίνεται να δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα μετά την ανακοίνωση της αναγνώρισης του Γκουαϊδό ως “προσωρινού προέδρου” της χώρας από δεκαπέντε κράτη μέλη της ΕΕ ο Μαδούρο υπογράμμισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του Μεξικού, της Ουρουγουάης και των χωρών της Καραϊβικής για μια διεθνή διάσκεψη την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβίδεο. Πρωτοβουλία στην οποία φαίνεται να προσανατολίζεται τώρα και η ευρωπαϊκή πολιτική, όπως φάνηκε από τη συμμετοχή της Φεντερίκα Μογκερίνι και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή.

Πηγές της ΕΕ δεν δίστασαν να παρουσιάσουν ως πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής την πρωτοβουλία που είχε ανακοινώσει εδώ και ημέρες του Μεξικό και η Ουρουγουάη! Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βολιβίας επισκέφθηκε τον Μαδούρο στο προεδρικό μέγαρο την Παρασκευή, εκφράζοντας την στήριξή του στην αντιμετώπιση του πραξικοπήματος που ενορχηστρώνουν οι ΗΠΑ. Ο ΟΗΕ πάντως φρόντισε να διευκρινίσει ότι δεν συμμετέχει σε καμία από τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την κρίση στη Βενεζουέλα.

Τhe Wall εναντίον... Tραμπ

Ο Βρετανός Ρότζερς Γουότερς, ο επικεφαλής των Pink Floyd, διοργανώνει σήμερα διαμαρτυρία έξω από την διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι στη Βενεζουέλα “έχουν πραγματική δημοκρατία γιατί προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα να καταστρέψουν την χώρα και το 1% [των πλουσίων] να ιδιοποιηθούν το πετρέλαιο” της, ζητώντας από τη δημοκρατική κοινή γνώμη “να σταματήσει το πραξικόπημα του Τραμπ στη Βενεζουέλα”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διαμέσου της δεύτερης γραμματέας του για τη Λατινική Αμερική Κίμπερλι Μπρέιερ, προσέφερε μάλιστα και το “μπόνους Βενεζουέλα” σε αυτούς που έχει επιβάλλει κυρώσεις, υπογραμμίζοντας ότι θα αποσύρει τις κυρώσεις σε όσους “στηρίζουν τη δημοκρατική τάξη και πολεμήσουν εναντίον της διαφθοράς” στη Βενεζουέλα.

Ο Τραμπ επανέλαβε από το CBS τις απειλές του εκτιμώντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση “ασφαλώς αποτελεί μια επιλογή”, “που δεν θα ήθελα να σχολιάσω”, για να παραδεχθεί ότι πριν από μερικούς μήνες αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Μαδούρο για να συζητήσει για τις διμερείς σχέσεις.

“Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι έχει τεθεί επικεφαλής ενός πραξικοπήματος, επιστρέφοντας να μας απειλεί με την χρήση στρατιωτικής βίας παραβιάζοντας τον Χάρτη του ΟΗΕ. Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ελέγχεται από τον Τραμπ”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάθα.

Καράκας: Συγκεντρώσεις... πλουσίων και φτωχών 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση το Σάββατο στην ανατολική και πολύ πλούσια πλευρά του Καράκας, ο Γκουαϊδό εξέφρασε την επιθυμία του για στήριξη του στρατού. “Ελπίζουμε στην στήριξη [των Ενόπλων Δυνάμεων] ως μπλοκ, στο πλευρό του Συντάγματος, απαιτώντας εκλογές, να σταματήσουμε τους σφετεριστές”, τόνισε ο Γκουαϊδό στο ισπανικό Antena3, ελπίζοντας παράλληλα σε θετικά αποτελέσματα από “την αμνηστία” που προσέφερε και τις διεθνείς πιέσεις.

Μέχρι στιγμή όμως μόλις τρεις αξιωματικοί, εκ των οποίων μόνο ένας υψηλόβαθμος, αναγνώρισαν τον “προσωρινό” ως νόμιμο Πρόεδρο.

Ο Μαδούρο, μετά τη μεγάλη συγκέντρωση το Σάββατο για τα 20χρονα από την Βολιβαριανή Επανάσταση στο κέντρο του Καράκας, δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση Antena3 ότι “δεν δέχομαι τελεσίγραφα από κανένα”, απορρίπτοντας τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για να προσφέρει βουλευτικές εκλογές όπου τα κόμματα θα μετρήσουν τη δύναμή τους. “Δεν αρνούμαι να διοργανώσω [προεδρικές] εκλογές το 2024. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου τι λέει η Ευρώπη για τη Βενεζουέλα, η Ευρώπη να ενδιαφερθεί για τα προβλήματά της, όπως η ανεργία και η μετανάστευση”, συμπλήρωσε ο Μαδούρο. “Η διεθνής πολιτική δεν μπορεί να βασιστεί σε τελεσίγραφα, αυτά ανήκουν στην εποχή των αυτοκρατοριών, των αποικιών... δεν είμαστε εδώ για να δεχόμαστε τελεσίγραφα από κανένα”, τόνισε ο Μαδούρο, υπογραμμίζοντας ότι “ο Γκουαϊδό τοποθετήθηκε στη θέση του από τις ΗΠΑ... του ζητάω να μην αφήσει να τον χρησιμοποιούν.. και να εγκαταλείψει την πραξικοπηματική στρατηγική του”, για να επαναλάβει ότι “η Βενεζουέλα δεν αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική, αλλά μια πολιτική και οικονομική κρίση”.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε “εναντίον του μακάβριου σχεδίου του Τραμπ” την είσοδο της Πολιτοφυλακής στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, μετατρέποντας στην πράξη χιλιάδες νέους σε ενεργούς στρατιώτες που θα αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.

Κατά τη διάρκεια γυμνασίων στην ναυτική βάση του Τουριάμο ο Μαδούρο ζήτησε την ενότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση της χώρας υπογραμμίζοντας ότι “δεν θα υπάρξει ούτε στρατιωτική επέμβαση, ούτε εμφύλιος πόλεμος στη Βενεζουέλα, εδώ θα έχουμε ειρήνη”.

Ο υπουργός Πετρελαίου Μανουέλ Κεβέδο ανακοίνωσε ότι οι εισαγγελικές αρχές μετά από έρευνά τους οδήγησαν την εταιρεία πετρελαιοειδών να αντικαταστήσει 400 στελέχη της, γιατί παραβίασαν τον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας και εμπλέκονται με τη διαφθορά. Για τον Κεβέδο η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την κυριαρχία της εταιρείας του δημοσίου, τη διατήρηση της παραγωγής και την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων, αντιμετωπίζοντας πιθανές προδοσίες και σαμποτάζ.

Δημοσκόπηση: μεγαλύτερο κόμμα το... PSUV

Δημοσκόπηση του Hinterlaces έδειξε ότι Σοσιαλιστικό Ενωτικό Κόμμα της Βενεζουέλας PSUV με το 31% παραμένει και μάλιστα με απόσταση από τα άλλα ως το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας, ενώ τα κόμματα του Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου (GPP), που στηρίζουν επίσης τον Μαδούρο φθάνουν στο 1%.

Τα έξι μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, μαζί με ορισμένα μικρότερα, φθάνουν μόλις στο 16%.

Το 53% των πολιτών ισχυρίζεται ότι δεν του αρέσει κανένα πολιτικό κόμμα, ενώ το 33% αναγνωρίζεται ως “τσαβίστας”, το 19% ω αντιπολίτευση και το 48% “ούτε τσαβικό ούτε της αντιπολίτευσης”.

Εσωτερικά προβλήματα σε Ισπανία και Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση μπλόκαρε σήμερα την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναγνώριση του Γκουαϊδό ως νόμιμου Προέδρου της χώρας, με την Ελλάδα να εκφράζει επιφυλάξεις, ενώ δεκαπέντε κράτη - μέλη της ΕΕ, Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο, αναγνώρισαν η κάθε μια ξεχωριστά ότι ο Γκουαϊδό ασκεί χρέη προέδρου.

“Ορκίζομαι... να υπερασπιστώ με τη ζωή μου αυτή την πατρίδα που βρίσκεται υπό απειλή... Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας εκφράζει με τον εμφατικό τρόπο την απόρριψη της στην απόφαση μερικών κυβερνήσεων ευρωπαϊκών κρατών, που επισήμως συμμορφώθηκαν στην στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης για ανατροπή της κυβέρνησης... Για μια ακόμη φορά, ακολουθούν την Ουάσινγκτον”, απάντησε ο Μαδούρο.

“Χρειάζεται θάρρος για να να έχει μια ουδέτερη θέση αυτή τη στιγμή. Το ξέρω. Η Ιταλία δεν είναι συνηθισμένη να το κάνει. Πάντα τρέχαμε με δειλό τρόπο πίσω από αυτούς που “εξάγουν τη δημοκρατία”. Η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει μια για πάντα να υπακούει στις διαταγές των ΗΠΑ”, προειδοποίησε το ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων και επικεφαλής του κινήματος για τις ευρωεκλογές του Μαΐου Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, εκτιμώντας πως «η επιβολή τελεσιγράφων, κυρώσεων, το πάγωμα των αγαθών της Βενεζουέλας... Αυτά μπορεί να σημαίνουν πως ανοίγει ο δρόμος για μια στρατιωτική επέμβαση... Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και αυτή η κυβέρνηση ουδέποτε θα αναγνωρίσουν πρόσωπα που αυτοδιορίζονται πρόεδροι”.

Αντίθετα ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπογράμμισε ότι “χρειάζεται σαφήνεια, με μια κοινή γραμμή μαζί με όλους τους συμμάχους μας και τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, εκτιμώντας ότι “δεν μπορεί να υπάρξουν αβεβαιότητες και δισταγμοί... γιατί η επιλογή είναι ανάμεσα στην λαϊκή βούληση και στο αίτημα για πραγματική Δημοκρατία από τη μια, και στη βία της δύναμης από την άλλη”. Ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι θα έκανε ότι μπορούσε για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ιταλίας.

Η αναγνώριση του Γκουαϊδό ως “προσωρινού Προέδρου” από την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ οδήγησε σε κλυδωνισμούς τη συμμαχία του με την Αριστερά και κόμματα που θα μπορούσαν να στηρίζουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Το Unidos Podemos, το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά κατήγγειλαν την πολιτική του Σάντσεθ, συνεχίζοντας όμως να διαπραγματεύονται τον προϋπολογισμό, ενώ τα εθνικιστικά κόμματα της χώρας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κρατούν αποστάσεις από την απόφαση του Σάντσεθ, που δεν αναγνώρισε το “δημοψήφισμα στην Καταλωνία”, ενώ σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει και η δίκη των εθνικιστών ηγετών που κατηγορούνται μεταξύ άλλων για ανταρσία.

Ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας και οπαδός του πρώτου πολέμου εναντίον του Ιράκ Φελίπε Γκονθάλεθ προειδοποίησε ότι “η Ρωσία πούλησε στον Μαδούρο περισσότερα Καλάσνικοφ από αυτά που πούλησε τον υπόλοιπο κόσμο”.

O Μαδούρο χαρακτήρισε τον Σάντσεθ “πέλελε” στα χέρια του Τραμπ, , δηλαδή κουκλίτσα που θυσιάζεται για κάψιμο στη γιορτή του Καρναβαλιού, προειδοποιώντας ότι “εάν συμβεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Βενεζουέλα, κύριε Πέδρο Σάντσεθ, τα χέρια σας θα βαφτούν πάντα με αίμα”.

Ρωσία: Όχι αναμείξεις της ΕΕ σε τρίτες χώρες

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τις διμερείς σχέσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας “ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας” και πως οι πολίτες της Βενεζουέλας, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

“Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL