Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Είμαστε πιο θερμοί από το κλίμα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είμαστε πιο θερμοί από το κλίμα!

Κατηγορήθηκαν ότι βγαίνουν στους δρόμους για να κάνουν “κοπάνα” από τα μαθήματα. Οι πολιτικοί θέλησαν να “απαξιώσουν” τα αιτήματά τους γιατί πρόκειται απλά για ανηλίκους. Άλλωστε, το βελγικό μαθητικό κίνημα δεν έχει απασχολήσει ποτέ ιδιαίτερα τη χώρα.

Κι όμως, αυτή τη φορά, η νεολαία του Βελγίου πρωτοπορεί και διαμαρτύρεται μαζικά για την αδράνεια της κυβέρνησης απέναντι στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Παράλληλα, οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω εάν δεν επηρεάσουν ουσιαστικά τον πολιτικό διάλογο. Και μάλλον το έχουν ήδη καταφέρει.

“Ήρθαμε για να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε μια ουσιαστική αλλαγή. Δεν φτάνουν τα λόγια, πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι για το περιβάλλον. Γι’ αυτό πιέζουμε και θα συνεχίσουμε μέχρι τις εκλογές”, λέει στην “Α” η 16χρονη Λότα από τις Βρυξέλλες που διαδηλώνει με τους συμμαθητές της Μορίς και Μπιλί.

Κινητοποίηση με 30.000 μαθητές

Είναι η τέταρτη φορά σε έναν μήνα που διοργανώνεται τέτοιου είδους κινητοποίηση από μαθητές, όχι μόνο στις Βρυξέλλες, όπου έχει καθιερωθεί πλέον το εβδομαδιαίο ραντεβού αποχής από τα μαθήματα κάθε Πέμπτη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Βελγίου. Την περασμένη Πέμπτη, η συνολική συμμετοχή των μαθητών ξεπέρασε τους 30.000, ενώ ταυτόχρονα έχει βγει στην επιφάνεια ένα πρωτοφανές κύμα στήριξης από τους δασκάλους και τους γονείς μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το διάσημο πλέον σύνθημά τους: “Είμαστε πιο θερμοί από το κλίμα” (On est plus chaud que le climat).

“Η μεγάλη πλειονότητα των δασκάλων είναι μαζί μας και οι γονείς υπογράφουν για να μπορούμε να συμμετέχουμε στις διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα. Μας λένε ότι εμείς είμαστε το μέλλον και πρέπει να κινητοποιηθούμε τώρα γιατί δεν υπάρχει χρόνος” λέει η 17χρονη Λία, ενώ ο 16χρονος Έρνεστ που ήρθε από την Αμβέρσα για να διαδηλώσει στις Βρυξέλλες παραδέχεται ότι δεν του είναι “εύκολο” να απέχει από τα μαθήματα, γιατί θέλει να περάσει στην Ιατρική, αλλά θα το κάνει γιατί ο σκοπός είναι “σημαντικός”.

Επίσης, ο Έρνεστ και η φίλη του Λένι εξηγούν πως μέχρι τώρα δεν είχαν ποτέ νιώσει την ανάγκη να διαδηλώσουν για κάτι. “Οι Βέλγοι συνήθως πιστεύουμε τους δασκάλους χωρίς να φέρνουμε αντιρρήσεις και να αντιδρούμε με οποιονδήποτε τρόπο” λέει ο Έρνεστ, σημειώνοντας, ωστόσο ότι σε τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως το περιβάλλον, όταν οι ενήλικες “αδιαφορούν”, οι νέοι αναγκάζονται να “δράσουν”. “Επίσης, είναι σίγουρα δυνατό συναίσθημα να ενώνεις τη φωνή σου με άλλα παιδιά και να διεκδικείς κάτι καλύτερο για το μέλλον σου” συμπληρώνει η Λένι.

Το συμπέρασμα για πολλούς είναι ότι η βελγική νεολαία δείχνει για πρώτη φορά πως έχει κάποιου είδους, έστω πρόωρη, πολιτική συνείδηση, ενώ φαίνεται επίσης ότι το Βέλγιο γίνεται η πρώτη χώρα που η διαμαρτυρία για το κλίμα αποκτά τέτοια μαζικότητα, καθώς, πέρα από τους μαθητές, στους δρόμους βγαίνει τακτικά για τους ίδιους λόγους και μεγάλο μέρος των πολιτών.

Οργή για την αδράνεια

“H αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει οργιστεί” λέει στην “Α” ο Νικολά Βαν Νούφελ, πρόεδρος του Συνασπισμού για το Κλίμα (Coalition Climat), που αποτελείται από περισσότερες από εβδομήντα βελγικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ, συνδικάτα, συμβούλια νέων κ.ά.) για το περιβάλλον. Ο Συνασπισμός για το Κλίμα ήταν ανάμεσα στους διοργανωτές μιας “ιστορικής”, σύμφωνα με τον Βαν Νούφελ, διαδήλωσης για το κλίμα τον περασμένο Δεκέμβριο, που έφτασε τους 100.000 συμμετέχοντες. “Από κει ξεκίνησαν όλα” μας λέει και εξηγεί πως ο κόσμος αντέδρασε με οργή όταν είδε ότι η κυβέρνηση του Βελγίου παρά τις κινητοποιήσεις, τοποθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το ίδιο συνέβη και στο Κατοβίτσε λίγες ημέρες αργότερα, όπου λάμβανε χώρα η συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα και το Βέλγιο αρνήθηκε να συνυπογράψει τη δήλωση των γειτονικών χωρών (Λουξεμβούργο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) για μια πιο φιλόδοξη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. “Ήταν σαν να μη μας ακούνε κι αυτό εξόργισε πρώτα τον κόσμο και στη συνέχεια έβγαλε στον δρόμο και τους μαθητές” λέει ο Ν. Βαν Νούφελ, σημειώνοντας παράλληλα ότι στόχος όλων είναι αφενός να αλλάξει στάση άμεσα η κυβέρνηση και λάβει μέτρα και αφετέρου να μπει το κλίμα στην καθημερινή συζήτηση με τη νεολαία του Βελγίου να πρωτοπορεί και να διαμαρτύρεται μαζικά για την αδράνεια της κυβέρνησης απέναντι στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της τρέχουσας κατάστασης, αφού τα παιδιά που διαμαρτύρονται στους δρόμους είναι επίσης αποφασισμένα να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς τους και να τους πείσουν να κάνουν διαφορετικές επιλογές στις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στις δημοτικές εκλογές του 2018 οι Οικολόγοι - Πράσινοι εμφανίστηκαν αρκετά ενδυναμωμένοι, κερδίζοντας μάλιστα έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της πρωτεύουσας, τις Ιξέλ.

“Πράσινο κύμα”

Επίσης, δεν αποκλείεται το “πράσινο κύμα” κατά της κλιματικής αλλαγής που έχει κατακλύσει αυτή τη στιγμή το Βέλγιο να παρασύρει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ασκώντας πραγματική πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες για λήψη πιο φιλόδοξων μέτρων, αλλά και αλλάζοντας τις καθημερινές συνήθειες όλων των πολιτών.

“Η αναπαραγωγή των μαζικών και συνεχόμενων διαδηλώσεων στο Βέλγιο και από άλλες χώρες θα ήταν σίγουρα μια μεγάλη νίκη για το κίνημα. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές και ελπίζω ότι θα δούμε, πέρα από την Ελβετία, και άλλες χώρες να ακολουθούν” καταλήγει ο Ν. Βαν Νούφελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL