Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας

“Τώρα που αυτά που θεωρούσαμε αυτονόητα τίθενται και πάλι εν αμφιβόλω, αποφασίσαμε να ανανεώσουμε τα θεμέλια της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Θα αντιμετωπίσουμε μαζί τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας”. Μ’ αυτά τα λόγια υποδέχτηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο δημαρχείο του Άαχεν, μιας πόλης στο τριεθνές μεταξύ Γερμανίας, Βελγίου και Ολλανδίας, μιας πόλης που έχει γίνει συνώνυμη με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Γερμανίας. Η γαλλογερμανική σύναξη στο Άαχεν ήταν πανηγυρική καθώς οι δύο χώρες αποφάσισαν να... ανανεώσουν τους όρκους της συνεργασίας τους, υπογράφοντας τη “Συνθήκη του Άαχεν”.

Αυτή η συνθήκη αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια -και τη διεύρυνση- της “Συνθήκης των Ηλυσίων” που συνυπέγραψαν οι δύο χώρες πριν από 56 χρόνια. Κι αν σήμερα η γαλλογερμανική συνεργασία θεωρείται αυτονόητη -κι όλοι μιλάνε στην Ευρώπη για τον γαλλογερμανικό άξονα που δίνει τον τόνο στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το μακρινό 1963 η απόφαση των Σαρλ ντε Γκολ και Κόνραντ Άντεναουερ να την θεσμοθετήσουν ήταν περίπου... επαναστατική. Κι αυτό, διότι Γαλλία και Γερμανία ήταν οι “αιώνιοι” εχθροί, με πολύ περισσότερο αίμα να τους χωρίζει απ’ ό,τι, για παράδειγμα, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Φιλία με κόπο

Αυτά τα 56 χρόνια έγιναν πολλά για να ξεπεραστεί η εχθρότητα μεταξύ των δύο λαών. Από τις αδελφοποιήσεις σχολείων μέχρι τη... μόδα και από τις δύο πλευρές του Ρήνου να μαθαίνουν οι μεν τη γλώσσα των δε, να κάνουν πρακτική εξάσκηση στον πρώην αιώνιο εχθρό, επισκέψεις και ταξίδια - και των νεαρών με τα “σαμάρια” και των αντίστοιχων ΚΑΠΗ. Σήμερα, σχεδόν κάθε Γάλλος και Γερμανός κάτω από τα 70 έχει βρεθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από την άλλη πλευρά των συνόρων και δεν θεωρεί τον γείτονα εχθρό. Μόνο ζηλεύει τις -στερεότυπες- ιδιότητες που δεν έχει. Οι Γερμανοί θα ήθελαν να ξέρουν να εξεγείρονται και να είναι μπον βιβέρ όπως οι Γάλλοι. Οι Γάλλοι θα ήθελαν να είναι οργανωμένοι και αποτελεσματικοί όπως οι Γερμανοί.

Οι νέες προκλήσεις

Αυτά σε επίπεδο πολιτών. Στο επίπεδο της πολιτικής, η συνεργασία λειτούργησε αμέσως, και μέσω της ΕΟΚ και μετέπειτα της Ε.Ε. βάθαινε χρόνο με τον χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ανταγωνισμοί και αντικρουόμενα συμφέροντα, ενώ έπαιζε πάντα ρόλο και η... χημεία μεταξύ των εκάστοτε Γάλλου Προέδρου και Γερμανού καγκελάριου, ανεξαρτήτως τού αν ανήκαν ή όχι στην ίδια πολιτική οικογένεια. Στενότατη ήταν, για παράδειγμα, η σχέση μεταξύ του Σοσιαλιστή Μιτεράν και του συντηρητικού Κολ, ενώ κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια τη σχέση Μακρόν- Μέρκελ. Το βέβαιο είναι, μόνο, ότι η Μέρκελ έβαλε εξ αρχής φρένο στα φιλόδοξα σχέδια του Μακρόν για την εμβάθυνση της Ε.Ε.

Εν πάση περιπτώσει, χθες οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τη νέα Συνθήκη, που θεσμοθετεί ακόμη στενότερα τη συνεργασία των δύο χωρών. Μια ανάγνωση θα μπορούσε να ήταν ότι ενισχύει τον γαλλογερμανικό άξονα. Μια άλλη ανάγνωση θα μπορούσε να ήταν ότι προχωρά την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων ή διασφαλίζει τη γαλλογερμανική συνεργασία στην περίπτωση που θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η Ε.Ε.

Η νέα Συνθήκη προβλέπει ότι Παρίσι και Βερολίνο θα συνεννοούνται πριν από κάθε σημαντική ευρωπαϊκή σύνοδο. Και τώρα το κάνουν τις περισσότερες φορές, αλλά άτυπα.

Προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία κοινού γαλλογερμανικού οικονομικού χώρου, με τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων μεταξύ των δύο χωρών. Ο χώρος αυτός θα συνοδευτεί από τη θέσπιση ενός “συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων” - στα πρότυπα των Γερμανών “σοφών”.

Προβλέπει ακόμη τη στενότερη συνεργασία στον τομέα της Υγείας και της “ηλεκτρικής κινητικότητας” στις μεθοριακές περιοχές.

Σημαντικό νέο στοιχείο είναι η στρατιωτική συνεργασία, τομέας στον οποίο υπήρχαν συχνά διαφορετικές απόψεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου. Π.χ. οι δύο χώρες θέλουν να θεσπίσουν κοινούς κανόνες για τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού σε τρίτες χώρες. Επίσης, δίνονται αμοιβαίες υποσχέσεις ότι η μία χώρα θα συνδράμει την άλλη, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, σε περίπτωση που θα δεχθεί επίθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL