Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Brexit: "Ναι" σε δεύτερο δημοψήφισμα λένε οι Εργατικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: "Ναι" σε δεύτερο δημοψήφισμα λένε οι Εργατικοί

Με τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση το τελευταίο τετράμηνο του 2018, που δημοσιεύθηκαν χθες, να δείχνουν αύξηση κατά 10.000 των κενών θέσεων εργασίας -ανέρχονται πλέον σε 853.000, ρεκόρ 40ετίας-, διαψεύδοντας το πλέον κοινότυπο επιχείρημα των σκληρών οπαδών του Brexit ότι «οι ξένοι μας κλέβουν τις δουλειές», το παράτολμο εγχείρημα του Brexit χάνει έδαφος και φαντάζει όλο και πιο μετέωρο.

Αφουγκραζόμενος τις εντεινόμενες ανησυχίες ενός αυξανόμενου τμήματος της κοινής γνώμης στη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, που βλέπει σχεδόν τρομοκρατημένο την κυβέρνηση των Συντηρητικών να μην αποκλείει το καταστροφικό σενάριο ενός σκληρού Brexit χωρίς συμφωνία καθώς πλησιάζει η ημερομηνία ορόσημο της 29ης Μαρτίου, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μεταφέρει στο Κοινοβούλιο τη διαδικασία λήψης αποφάσεων θέτοντας πλέον ανοιχτά ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος.

Μετά την καθολική απόρριψη την περασμένη εβδομάδα από τους βουλευτές αντιπολίτευσης - συμπολίτευσης της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους για τους όρους του ευρωδιαζυγίου και ενώ το plan B που παρουσίασε η ίδια θεωρείται από την αντιπολίτευση παραλλαγή του... plan A, το Εργατικό Κόμμα επιδιώκει να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων προωθώντας ή υποστηρίζοντας σειρά τροπολογιών με βασικό στόχο να αποκλειστεί το άτακτο Brexit.

Μόλις χθες διέρρευσε στον Τύπο εμπιστευτικό έγγραφο της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων προς την κυβέρνηση που την προειδοποιεί πως η εμπορευματική κίνηση μέσω του καναλιού της Μάγχης μπορεί να συρρικνωθεί μέχρι και κατά 87% για ένα διάστημα μέχρι και έξι μήνες στην περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον “Independent”, η υπηρεσία προειδοποιεί την κυβέρνηση του Λονδίνου πως ακόμα και στην περίπτωση ενός όχι και τόσο καταστροφικού σεναρίου, θεωρείται δεδομένο ότι οι Γάλλοι θα απαιτήσουν τουλάχιστον το μίνιμουμ των τελωνειακών ελέγχων σε όλα τα αγαθά από και προς τη Βρετανία, καθώς και ελέγχους υγιεινής και φυτοϋγιεινής σε συγκεκριμένα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα.

"Κανένα σύνορο!"

Ακόμα πιο σοβαρά είναι τα πράγματα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ένα άτακτο Brexit και η εγκαθίδρυση «σκληρών» συνόρων μεταξύ της επαρχίας και της υπόλοιπης Ιρλανδίας είναι δεδομένο ότι θα τορπιλίσει την ειρηνευτική διαδικασία που δρομολόγησε η ιστορική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998. Ήδη στην περιοχή έχουν κάνει την εμφάνισή τους αφίσες που γράφουν: «Σκληρό σύνορο; Μαλακό σύνορο; Κανένα σύνορο! Μία Ιρλανδία, μία ψήφος».

Μ’ αυτά ως δεδομένα και με τη Μέι αποδυναμωμένη από τις αλλεπάλληλες ήττες, ο Κόρμπιν προσπαθεί να μεταφέρει τη λήψη αποφάσεων στο Κοινοβούλιο, καταθέτοντας και στηρίζοντας τροπολογίες στο προτεινόμενο plan B της πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί έξι, με πιο χαρακτηριστικές αυτή του Εργατικού Κόμματος και της βουλευτή του, της Ιβέτ Κούπερ, οι οποίες φαίνεται πως έχουν σημαντική υποστήριξη.

Η πρόταση που κατέθεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν δίνει στους βουλευτές τη δυνατότητα να συζητήσουν και να ψηφίσουν εναλλακτικά σχέδια για το Brexit, μεταξύ αυτών και η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά επίσημα για το ενδεχόμενο αυτό, αν και η πρόταση κατατέθηκε με τρόπο που δεν δεσμεύει την ηγεσία του.

«Η τροπολογία επιτρέπει στους βουλευτές να ψηφίσουν επιλογές που βάζουν τέλος στο αδιέξοδο του Brexit και εμποδίζουν το χάος μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Ήρθε η στιγμή το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών να έρθει στο προσκήνιο κρατώντας όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής ενός δημοψηφίσματος» διακήρυξε ο Κόρμπιν.

Από την άλλη, η πρόταση της Ιβέτ Κούπερ, εάν συζητηθεί και γίνει αποδεκτή, μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να παρατείνει το άρθρο 50 στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για έξοδο πριν τα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ «προειδοποίησε» ότι η Βρετανία ίσως να μην πάρει την έγκριση της Ε.Ε. για παράταση της ημερομηνίας εξόδου, καθώς μια τέτοια απόφαση δεν είναι μονομερής. Σημειώνεται πάντως ότι οι Βρυξέλλες, και δη οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., όπως ο Ντόναλντ Τουσκ, έχουν δώσει σαφείς ενδείξεις ότι διάκεινται θετικά σ’ αυτή την προοπτική. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα τεθεί σε ψηφοφορία το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το Brexit, αναμένεται να κατατεθούν και άλλες τροπολογίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL