Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Βρυξέλλες / Βρυξέλλες: Η μπάλα παραμένει στο βρετανικό γήπεδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρυξέλλες / Βρυξέλλες: Η μπάλα παραμένει στο βρετανικό γήπεδο

Τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από το αδιέξοδο του Brexit στο οποίο έχει βρεθεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιθυμούν να κρατήσουν οι Βρυξέλλες, ενώ ως μόνη λύση βλέπουν μια πιο στενή μελλοντική σχέση.

Μετά την πανωλεθρία που υπέστη η συμφωνία της στο βρετανικό Κοινοβούλιο αλλά και την ψήφο εμπιστοσύνης που της παρείχε τελικά η πλειοψηφία των βουλευτών, η Τ. Μέι έχει επικεντρωθεί σε συνομιλίες στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να βρει διέξοδο και να γίνει αποδεκτή η συμφωνία.

Οι Βρυξέλλες, από την άλλη, αν και παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, επαναλαμβάνουν συνεχώς πως η “μπάλα βρίσκεται στο βρετανικό γήπεδο” και ζητούν επανειλημμένα “σαφήνεια” από την άλλη πλευρά.

“Νίπτουν τας χείρας τους”

Εκπροσωπώντας τους 27 χωρίς καμία απώλεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές με τη βρετανική πλευρά, ωστόσο είναι εμφανείς πλέον η απογοήτευση και η κούραση των Ευρωπαίων αξιωματούχων απέναντι στο βρετανικό πολιτικό χάος. “Δεν υπάρχει πλειοψηφία για τίποτα. Δεν υπάρχει κανένα κοινό μέτωπο και ο καθένας ζητάει κάτι διαφορετικό”, έλεγε χαρακτηριστικά ευρωπαϊκή πηγή μεταφέροντας το ίδιο κλίμα “κούρασης” και από τους 27, καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνονται να “νίπτουν τας χείρας τους” μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Βρετανίδα ομόλογός τους. Μάλιστα, ορισμένες φωνές δεν διστάζουν να μιλήσουν για “ανευθυνότητα” των Βρετανών που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένει εντυπωσιακή η ενότητα των 27, η οποία σε συνδυασμό με το βρετανικό χάος πετυχαίνει το στόχο που είχαν θέσει εξαρχής οι ιθύνοντες της Ε.Ε., δηλαδή να κάνουν όσο το δυνατόν πιο δύσκολη και επίπονη τη διαδικασία εξόδου από την Ένωση προς παραδειγματισμό όσων σκέφτονται να ακολουθήσουν τους Βρετανούς.

Το "αγκάθι" της Ιρλανδίας

Ως εκ τούτου, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν καμία ουσιαστική παραχώρηση σε ό,τι αφορά το βασικό “αγκάθι” για τους Συντηρητικούς -αυτό της δικλείδας ασφαλείας που συμφωνήθηκε για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας- προκειμένου να βοηθήσουν τη Μέι να περάσει τη συμφωνία. Κάτι τέτοιο θα “έσπαγε” την πολύτιμη ενότητα της Ε.Ε. αφού θα έφερνε την Ιρλανδία σε δύσκολη θέση, ενώ παράλληλα θα έστελνε και το χειρότερο δυνατό μήνυμα προς τα έξω, ότι δηλαδή οι ευρωσκεπτικιστές συντηρητικοί έχουν το πάνω χέρι.

Αντίθετα, αυτό που είναι διατεθειμένοι να κάνουν είναι να επαναδιαπραγματευτούν την πολιτική δήλωση για τη μελλοντική σχέση, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να διατηρήσουν πιο στενούς εμπορικούς δεσμούς στη μετά Brexit εποχή. Αυτό, πιστεύουν στις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να το δεχτούν οι φιλοευρωπαίοι του κόμματος της T. Mέι αλλά και κάποιοι Εργατικοί ενδεχομένως που θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία. Εκεί θεωρούν οι Βρυξέλλες ότι θα φανεί η υπευθυνότητα των Βρετανών πολιτικών απέναντι στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εγκρίνει ενδεχόμενο αίτημα για παράταση του άρθρου 50, το οποίο, όμως, όπως επαναλαμβάνουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, δεν έχει κατατεθεί.

Ξορκίζουν τις εκλογές

Το ενδεχόμενο των εκλογών, ωστόσο, δεν φαίνεται να το βλέπουν με καλό μάτι στις Βρυξέλλες, καθώς συνεχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη στην Τ. Μέι ως πιο “προβλέψιμη” και πιο κοντά στην ευρωπαϊκή λογική σε σχέση με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Όσο για το ενδεχόμενο της ακύρωσης του Brexit, φάνηκε από το Tweet του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η Ε.Ε. θα το ενθάρρυνε. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ακόμα και έτσι ο “πονοκέφαλος” των Βρετανών δεν θα έφευγε και επομένως ίσως είναι καλύτερο να γίνει κάποιου είδους Brexit “μια κι έξω”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL