Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Χρησμός για τη "ζώνη ασφαλείας" στη Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρησμός για τη "ζώνη ασφαλείας" στη Συρία

Όσο ασυνήθιστη και άμεση ήταν η απειλή του Λευκού Οίκου ότι θα καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία αν η τελευταία επιτεθεί στους Κούρδους, άλλο τόσο ασαφής ήταν η αναφορά του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία. Διότι στο σχετικό μήνυμα που ανάρτησε χθες στο Τwitter ο Αμερικανός Πρόεδρος σημειώνει μεν ότι η ζώνη θα είναι 20 μιλίων (προφανώς πλάτους), αλλά δεν προσδιορίζει ούτε ποιοι θα τη δημιουργήσουν ούτε ποιοι θα την ελέγχουν.

Η προειδοποίηση με την οποία ο Τραμπ ανακοίνωσε την "καθυστερημένη" έναρξη αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας σε δυο επίπεδα. Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ένα "θανάσιμο λάθος" του Τραμπ, που εξισώνει τους Κούρδους της Συρίας με τους "τρομοκράτες του PKK" και το συριακό παρακλάδι του PYD/YPG, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να διεκδικήσει την πατρότητα της ιδέας για τη ζώνη ασφαλείας, φυσικά με τα δικά του μέτρα και σταθμά.

"Οι στρατηγικοί εταίροι δεν συζητούν μέσω Τwitter και κοινωνικών δικτύων" δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπενθυμίζοντας ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις για το μέλλον της βόρειας Συρίας. "Η πρόταση για τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων έγινε από τον δικό μας Πρόεδρο στους Ευρωπαίους και τους Ρώσους, αλλά δεν υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα με διάφορες δικαιολογίες. Τώρα (οι Αμερικανοί) την επαναφέρουν εξαιτίας της αποφασιστικότητας της Τουρκίας" υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι ο σημερινός σχεδιασμός των Αμερικανών περιλαμβάνει τις τουρκικές φιλοδοξίες για συγκαλυμμένη εισβολή και κατοχή. Αντίθετα, φαίνεται πως οι ΗΠΑ συζητούν και με Άραβες εταίρους το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε μια δύναμη που θα αναλάμβανε να καλύψει το κενό της αμερικανικής αποχώρησης, ενώ η Γαλλία, που επίσης διαθέτει μικρές δυνάμεις στην περιοχή, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν σκοπεύει να τις αποσύρει.

Ο μεγάλος εκνευρισμός της Άγκυρας είναι πάντως φανερός στην απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν: "Κύριε @realDonaldTrump, οι τρομοκράτες δεν μπορούν να είναι εταίροι σας και σύμμαχοι. Η Τουρκία περιμένει από τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη στρατηγική συνεργασία μας και δεν θέλουν να επισκιάζεται από την προπαγάνδα των τρομοκρατών".

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ερμήνευσε τον χρησμό Τραμπ ως προειδοποίηση για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία, παρέπεμψε όμως τους δημοσιογράφους στον ίδιο τον Πρόεδρο. Ο Πομπέο πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με όλες τις πλευρές που αφορά η αμερικανική πρόταση για τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" ή μιας "ουδέτερης ζώνης" στη Συρία. "Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που πολέμησαν μαζί μας για να δοθεί τέλος στο χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους θα επωφεληθούν από την ασφάλεια και επίσης οι τρομοκράτες που δρουν από τη Συρία δεν θα μπορούν να επιτεθούν στην Τουρκία", δήλωσε ο Πομπέο από τη Σαουδική Αραβία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

"Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εγγυηθούμε αυτήν την ασφάλεια ταυτοχρόνως και για τα δύο στοιχεία κατά μήκος της μεθορίου είναι το θέμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε ακόμη" πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αποφεύγοντας να μιλήσει για τον ρόλο των Αράβων συμμάχων των ΗΠΑ.

Οι ελιές του Αφρίν

Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιχειρεί να εξαγάγει στην Ισπανία πολλές χιλιάδες τόνους λαδιού, προϊόν του πλιάτσικου που έκαναν στο Αφρίν οι ισλαμιστές μαχητές - συνεργάτες των τουρκικών δυνάμεων στην εισβολή του Ιανουαρίου του 2018 και στη συνεχιζόμενη κατοχή της δυτικής Ροζάβα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας "El Publico" μια ποσότητα αυτού του λαδιού ενδέχεται να έχει πωληθεί ήδη ή να βρίσκεται στη φάση της εμπορικής συσκευασίας με ψευδή έγγραφα προέλευσης. Σχεδόν το ένα τέταρτο των εσόδων από την πώληση του λεηλατημένου προϊόντος χρησιμοποιείται για την πληρωμή των μισθοφόρων του Ελεύθερου Στρατού της Συρίας, όπως ανέφεραν στην εφημερίδα κουρδικές πηγές.

Κανείς δεν πίστευε πως, όταν η Τουρκία εξαπέλυε την στρατιωτική επιχείρησή της «Κλάδος Ελαίας» στη Βόρειο Συρία, θα έτεινε προς τους Σύρους αυτόν τον κλάδο. Κανείς επίσης δεν φανταζόταν πως θα τον έκοβε και θα τον πωλούσε, σχολίασε η εφημερίδα ζητώντας την παρέμβαση των ισπανικών αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL