Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Βρετανία: Πρόβες Brexit και "επιχείρηση τροπολογία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία: Πρόβες Brexit και "επιχείρηση τροπολογία"

Κορυφώνεται η πλοκή στο δράμα του Brexit καθώς εξαντλείται ο πολιτικός χρόνος για αίσια λύση του και το ζητούμενο του συναινετικού διαζυγίου της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Ο ίδιος ο υπουργός του Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ παραδέχθηκε χθες ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία του Δεκεμβρίου έδειξε πως το ντιλ της Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους για έξοδο με συμφωνία δεν έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί απ’ το Κοινοβούλιο στην προγραμματισμένη -βάσει της τελευταίας πληροφόρησης- για τις 15 Ιανουαρίου ψηφοφορία. Παρόμοια γνώμη έχει και η συντριπτική πλειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης. Το ποσοστό όσων εγκρίνουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους κατέγραψε «ιστορικό χαμηλό» στην τελευταία σχετική δημοσκόπηση, με μόλις 18% να εκφράζουν θετική γνώμη γι' αυτήν. Είναι το μικρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στις μετρήσεις της εταιρίας ORB, που πραγματοποιούνται κάθε μήνα απ’ τα τέλη του 2016 σε δείγμα 2.000 ενηλίκων σ’ όλο το Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθώντας τις διαφοροποιήσεις της κοινής γνώμης σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του Brexit.

Φυγή κεφαλαίων

Προφανώς στα αποτελέσματα της εν λόγω σφυγμομέτρησης δεν ελήφθησαν υπ' όψιν τα χθεσινά «κακά μαντάτα» από τους ειδήμονες των αγορών, που προβλέπουν φυγή κεφαλαίων αξίας σχεδόν 800 δισ. λιρών από τη Βρετανία τους προσεχείς μήνες λόγω Brexit.

Σύμφωνα με την συμβουλευτική φίρμα ΕΥ, μόνον στη Φραγκφούρτη αναμένεται κατά το τρέχον τρίμηνο η μεταφορά στοιχείων ενεργητικού 750 έως 800 δισ. ευρώ από το Λονδίνο. Περίπου 2.000 νέοι ευρωπαϊκοί «ρόλοι» έχουν δημιουργηθεί από εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ως αντίδραση στο Brexit, με το Δουβλίνο, το Λουξεμβούργο, τη Φραγκφούρτη και το Παρίσι να αποτελούν ήδη τους πιο δημοφιλείς «προορισμούς» για τα κεφάλαια που θα φύγουν από τη βρετανική πρωτεύουσα.

Μόλις ένα 24ωρο πριν, η πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι η μη έγκριση της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες θα οδηγήσει τη Βρετανία σε «αχαρτογράφητη περιοχή». Μάλλον εκ παραδρομής κυριολεκτούσε. Με δεδομένο ότι το Λονδίνο αποτελεί παραδοσιακά το κέντρο της χρήματος στην Ευρώπη, η αποδυνάμωσή του προς όφελος των Ιρλανδών, των Γερμανών και των Γάλλων, προφανώς οδηγεί τη βρετανική οικονομία σε αχαρτογράφητες θάλασσες στερώντας την από μια βασική και αναντικατάστατη πλουτοπαραγωγική πηγή όπως είναι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Αλλά ακόμη κι αυτή η ζοφερή προοπτική δεν φαίνεται να πτοεί τους σκληρούς Brexiters, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η «ψυχή» της εκστρατείας του Brexit, στην τελευταία δημόσια παρέμβασή του, υπερασπίστηκε με σθένος την έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία ισχυριζόμενος πως κάτι τέτοιο... «είναι πιο κοντά» σε ό,τι ψήφισαν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα του 2017.

Συμφωνία Φρανκενστάιν

Πάντως, από την αναφορά της Μέι περί αχαρτογράφητης περιοχής, «πιάστηκε» ο Κόρμπιν για να εξαπολύσει μια ακόμη δριμεία επίθεση εναντίον της κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να εκβιάσει το Κοινοβούλιο για να αποσπάσει την έγκρισή του σε μια κακή συμφωνία. «Η Τερέζα Μέι αρνήθηκε να συνεργαστεί με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους τελευταίους μήνες, στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να εμφυσήσει ζωή σ' αυτή τη συμφωνία - τέρας του Φρανκενστάιν» τόνισε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Εργατικών. Ο ίδιος κατέθεσε επείγουσα επερώτηση στο Κοινοβούλιο ζητώντας από την πρωθυπουργό άμεση ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ η βουλευτής των Εργατικών και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Υβέτ Κούπερ κατέθεσε τροπολογία διακομματικής υποστήριξης στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, η οποία βάζει φρένο σ’ ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ο Κόρμπιν κατήγγειλε στο Κοινοβούλιο το «σχέδιο φόβου» της κυβέρνησης αναφερόμενος στις επίσημες πρόβες για έξοδο χωρίς συμφωνία και επαναφοράς των τελωνειακών ελέγχων με τη Γαλλία, με μια από αυτές να αφορά τη χθεσινή πρωτοφανή άσκηση κίνησης 89 φορτηγών προς το λιμάνι του Ντόβερ! Ο επικεφαλής του συνδικάτου των μεταφορέων Ρίτσαρντ Μπουρνέτ τόνισε πάντως πως καμία από τις «ασκήσεις ετοιμότητας» της κυβέρνησης δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα, αφού έως και δέκα χιλιάδες νταλίκες συγκεντρώνονται καθημερινά και από τις δύο πλευρές των στενών της Μάγχης, στα λιμάνια του Ντόβερ και του Καλαί.

Αλλά δεν είναι μόνον η πραγματικότητα με την οποία είναι αντιμέτωπη η Τερέζα Μέι, ούτε βεβαίως και οι αδιάλλακτοι Brexiters. Τελευταία προσθήκη στον κλοιό των πιέσεων που δέχεται είναι και η επιστολή περισσότερων των 200 βουλευτών απ’ όλο το πολιτικό φάσμα που την καλούν να μην ρίξει τη Βρετανία στα βράχια ενός χαοτικού, άτακτου Brexit.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL