Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Κίνα, η ανερχόμενη δύναμη στο Διάστημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνα, η ανερχόμενη δύναμη στο Διάστημα

Ακόμη έναν άθλο και μια ανεπανάληπτη πρωτιά, αυτή τη φορά στο δύσκολο και απαιτητικό από πλευράς επιστημονικής γνώσης και τεχνολογικής επάρκειας πεδίο της διαστημικής εξερεύνησης, πέτυχε χθες η Κίνα, προσεδαφίζοντας με απόλυτη επιτυχία και για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ένα διαστημικό σκάφος στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης!

Η προσελήνωση του διαστημοπλοίου Τσάνκγε-4  -από το όνομά της θεάς του φεγγαριού στην κινεζική μυθολογία- εντάσσεται στις νέες διαστημικές αποστολές της Κίνας, που καθιστούν σαφή τη φιλοδοξία της όχι μόνο να ενταχθεί στην κλειστή και ολιγάριθμη λέσχη των διαστημικών δυνάμεων του κόσμου αλλά και να τεθεί επικεφαλής της. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στην εξερεύνηση του μακρινού Διαστήματος, όπως δείχνει και η πρόσφατη επιτυχία του διαστημόπλοιου New Horizons, και τη Ρωσία να έχει επικεντρωθεί στις δραστηριότητες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και στην εμπορική αξιοποίηση των διαστημικών αποστολών, η Κίνα επαναφέρει στο προσκήνιο την εξερεύνηση της «ξεχασμένης» Σελήνης, η «κατάκτηση» της οποίας τη δεκαετία του 1960 είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Σήμερα, σε ένα εντελώς διαφορετικό διεθνές σκηνικό, αλλά με τους πολύπλευρους ανταγωνισμούς να παραμένουν και να εντείνονται συνεχώς, κυρίως στο πεδίο της τεχνολογίας, οι εφαρμογές της οποίας σε τομείς όπως τα ασύρματα δίκτυα και η Τεχνητη Νοημοσύνη θα καθορίσουν την ηγέτιδα δύναμη τις επόμενες δεκαετίες, η Κίνα «δηλώνει» την παρουσία και την τεχνολογική επάρκειά της μέσω του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματός της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρ' όλη την επί δεκαετίες αργοπορία της στην εξερεύνηση του Διαστήματος, η χώρα προχωρεί γρήγορα και θα μπορούσε σύντομα να αμφισβητήσει την αμερικανική υπεροχή σε πρωτοποριακούς τομείς της τεχνολογίας, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη ή οι κβαντικοί υπολογιστές.

"Νέο κεφάλαιο"

Το 2013 η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση που «κατέκτησε» τη Σελήνη με την πετυχημένη προσελήνωση κινεζικού σκάφους, ωστόσο η προσεδάφιση του Τσάνγκε-4 είναι η πρώτη που γίνεται στην πλευρά του γήινου δορυφόρου που δεν «βλέπει» η Γη.

Η αποστολή του Τσάνγκε-4 "άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση της Σελήνης από τον άνθρωπο" ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας, διευκρινίζοντας ότι το σκάφος προσεληνώθηκε στο προκαθορισμένο σημείο στις 10.26 π.μ. ώρα Πεκίνου (5.26 ώρα Ελλάδας). Ήδη το Τσάνγκε-4 έστειλε την πρώτη κοντινή φωτογραφία από την επιφάνεια της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού χρησιμοποιώντας έναν αναμεταδότη δορυφόρο, καθώς η απευθείας μετάδοση ραδιοσημάτων στη Γη είναι αδύνατη.

«Αυτή η αποστολή δείχνει ότι η Κίνα έχει κατακτήσει ένα προηγμένο επίπεδο παγκόσμιας κλάσης στην εξερεύνηση του απώτερου διαστήματος» σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Επιστημών και Τεχνολογίας του Μακάο Ζου Μενγκχούα, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με την κινεζική διαστημική υπηρεσία στο πλαίσιο του προγράμματος του Τσάνγκε-4. «Εμείς οι Κινέζοι κατορθώσαμε κάτι που οι Αμερικανοί δεν τόλμησαν να δοκιμάσουν» συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο Κινέζος επιστήμονας σε δηλώσεις του στους "New York Times".

Επόμενοι σταθμοί στο φιλόδοξο κινεζικό διαστημικό προγράμμα είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο τρίτος διαστημικός σταθμός μέχρι το 2022, να δημιουργηθεί επαναδρωμένη βάση στη Σελήνη προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας και να σταλούν μη επανδρωμένα διαστημόπλοια - εξερευνητές στον Άρη που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη Γη μεταφέροντας δείγματα από το έδαφος του κόκκινου πλανήτη!

Αν και το επιστημονικό ενδιαφέρον για τη Σελήνη ύστερα από δεκαετίες εξερευνητικών αποστολών θεωρείται σήμερα μειωμένο, μια νέα προσεδάφιση εκεί είναι κάτι πολύ περισσότερο από επίδειξη δυνατοτήτων ή προπαγάνδα, επισημαίνουν οι ειδικοί τους οποίους επικαλούνται οι "ΝΥΤ". Ο κρατήρας όπου προσεδαφίστηκε το Τσάνγκε-4 είναι ο παλαιότερος και ο πιο βαθύς της Σελήνης και οι ανακαλύψεις από την περιοχή αυτή μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες για το πώς «γεννήθηκε» και εξελίχθηκε ο γήινος δορυφόρος. Ορισμένοι επιστήμονες εξάλλου υποψιάζονται ότι η γύρω λεκάνη μπορεί να είναι πλούσια σε μεταλλεύματα. Αν η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του φεγγαριού είναι το επόμενο βήμα στη διαστημική εξερεύνηση, μια επιτυχημένη αποστολή στην «περιοχή ενδιαφέροντος» θα μπορούσε σαφώς να φέρει τους Κινέζους σε καλύτερη θέση από τους ανταγωνιστές τους...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL