Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Γαλλία / Γαλλία: Ο Μακρόν επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από την κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Ο Μακρόν επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από την κρίση

Ανήμπορος να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση που καταγράφει η δημοτικότητά του εμφανίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ξεκινά εσπευσμένα τη "μεγάλη εθνική διαβούλευση" που είχε υποσχεθεί στα "Κίτρινα Γιλέκα" σε ακόμη μια προσπάθεια να κλείσει την κρίση που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την προεδρία του.

Ένας μήνας κινητοποιήσεων των "Κίτρινων Γιλέκων" άφησε έντονα σημάδια στη δημόσια εικόνα του Γάλλου προέδρου. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα της Odoxa που έγινε για λογαριασμό των “France Inter”, “L'Express” και “La Presse”, η δημοτικότητα του Μακρόν υποχώρησε τον περασμένο μήνα κατά πέντε ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 27%. Και το χειρότερο για τον ίδιο είναι ότι το 73% των Γάλλων έχει πλέον αρνητική άποψη για το πρόσωπό του.

Το πολυσυλεκτικό προφίλ που του εξασφάλισε την εκλογή στη γαλλική προεδρία φαίνεται να διαλύεται τόσο γρήγορα όσο συγκροτήθηκε. Ο Μακρόν χάνει ψηφοφόρους τόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (4%), την Ανυπότακτη Γαλλία (11%) καθώς και το ίδιο του το κόμμα, το LREM (3%). Για τη μεγάλη πλειοψηφία (74%) παραμένει ο "Πρόεδρος των πλουσίων".

Στην ελεύθερη πτώση του τον ακολουθεί ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ - μόλις το 31% των Γάλλων τον θεωρεί "καλό πρωθυπουργό". Βασική κερδισμένη από την κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία εμφανίζεται σε αυτή τη φάση η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, που κέρδισε έξι μονάδες δημοτικότητας τον τελευταίο μήνα. Εξασφαλίζει 29% θετικές γνώμες και πλέον συγκαταλέγεται στην τριάδα των δημοφιλέστερων πολιτικών στη Γαλλία, πίσω από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό (42%) και τον κεντροδεξιό δήμαρχο του Μπορντό Αλέν Ζιπέ (35%).

Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την αρνητική εικόνα, ο Μακρόν είχε χθες σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους θέλοντας να δώσει την εικόνα ότι η "μεγάλη διαβούλευση" που έχει εξαγγείλει δεν πρόκειται να περιμένει τις γιορτές. Συναντήθηκε το απόγευμα με τον Φιλίπ και αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου, όπως εξήγησαν πηγές της γαλλικής προεδρίας, να "οριστικοποιηθούν και να αποσαφηνιστούν" οι κανόνες αυτής της εθνικής δημόσιας συζήτησης.

Στην πραγματικότητα, το πλαίσιο και οι συνθήκες της διαβούλευσης παραμένουν ασαφείς. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις δημοτικές αρχές της χώρας.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρχουν τέσσερις θεματικές ενότητες. Η οικολογική μετάβαση, η φορολόγηση, η κρατική οργάνωση και, τέλος, η δημοκρατία και η κοινωνία των πολιτών. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα τελευταία 24ωρα ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το αίτημα των "Κίτρινων Γιλέκων" για δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ έχει ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος, αλλά "όχι υπό οποιουσδήποτε όρους".

Τα διόδια μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο των "Γιλέκων"

Τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ότι πολλά μπλόκα που είχαν στήσει διαδηλωτές με κίτρινα γιλέκα σε αυτοκινητόδρομους έχουν αρχίσει "να εκκενώνονται και αυτό θα συνεχιστεί" διέψευδε την ίδια ώρα η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τα περισσότερα διόδια της Γαλλίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Vinci Autoroutes, κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε περίπου σαράντα σημεία του οδικού δικτύου και αρκετοί κόμβοι αυτοκινητόδρομων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Αναφέρεται επίσης ότι τα διόδια του Μπαντόλ, ανατολικά της Μασσαλίας, υπέστησαν ζημίες από τη φωτιά που έβαλαν οι διαδηλωτές τη νύχτα της Δευτέρας και ο αυτοκινητόδρομος Α50 έκλεισε. Η εταιρεία υποστηρίζει πως οι διαδηλωτές προκαλούν φθορές ή πυρπολούν εκατοντάδες ραντάρ καταγραφής της κυκλοφορίας.

Ο ιστότοπος radars-auto.com υπολογίζει ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας τουλάχιστον 1.600 ραντάρ, σχεδόν το 50% του συνόλου των ραντάρ κυκλοφορίας στη Γαλλία, έχουν υποστεί ζημιές. Περισσότερα από 250 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Το γαλλικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τέλος χθες το πάγωμα του φόρου στα καύσιμα μέχρι το 2022, ένα μέτρο που είχε ήδη ψηφιστεί από τη Γερουσία στο πλαίσιο της έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2019. Η απόφαση για το προσωρινό "πάγωμα" του φόρου είχε ληφθεί έπειτα από τις κινητοποιήσεις των "Κίτρινων Γιλέκων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL