Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
«Διαζύγιο» μεταξύ Μακρόν και κοινωνίας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Διαζύγιο» μεταξύ Μακρόν και κοινωνίας...

Λίγες μόλις ώρες μετά το σοκ που προκάλεσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης η είδηση της νέας, φονικής τρομοκρατικής επίθεσης στο ισχυρά φυλασσόμενο κέντρο του Στρασβούργου, τέθηκε κατ' αρχάς στο Διαδίκτυο και αργότερα στη δημόσια σφαίρα το ερώτημα: "Πρέπει να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις των 'Κίτρινων Γιλέκων';". Με δεδομένο ότι οι συγκεντρώσεις έχουν απαγορευθεί για λόγους ασφαλείας μόνο στο Στρασβούργο, και μόνη η διατύπωση του συγκεκριμένου ερωτήματος λειτουργεί υπονομευτικά του πρωτόγνωρου κινήματος ενόψει της συνέχισής του...

Την ίδια στιγμή στο Διαδίκτυο δεν ήσαν λίγοι οι λογαριασμοί "Κίτρινων Γιλέκων" που έσπευσαν να δουν πίσω από την επίθεση στο Στρασβούργο "δάκτυλο" της κυβέρνησης και του Προέδρου Μακρόν, του οποίου η δημόσια παρέμβαση 24 ώρες πριν από την επίθεση δεν είχε το αναμενόμενο για την κυβέρνηση αποτέλεσμα, καθώς θεωρήθηκε ότι η εξαγγελία κάποιων παροχών δεν αντιμετωπίζει τα δομικά, κοινωνικά στη ρίζα τους προβλήματα, απλώς επιχειρείται ένας επιδερμικός κατευνασμός των διαδηλωτών.

Πολλές από τις αναρτήσεις αυτές παραπέμπουν σε θεωρίες συνωμοσίας - δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη Γαλλία: ευρεία διάδοση είχαν οι θεωρίες συνωμοσίας και μετά την 11η Σεπτεμβρίου...

Ο Γκιγιόμ Ντοντέ, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατέγραψε πολλά ποστ που κάνουν λόγο για "χειραγώγηση", "στημένη επίθεση" που "βολεύει", κ.ο.κ.: "Τα πάντα είναι στημένα", "σας βλέπουμε", "σύμπτωση, τυχαίο ή νέα απόπειρα χειραγώγησης;" ή "υποψιαζόμουν ότι θα έβρισκαν κάτι για να σταματήσουν τη νέα διαδήλωση" αναγράφτηκε σε μια σελίδα fb, η οποία "ενδιαφέρει" 62.000 άτομα και φέρνει σε επαφή πάνω από 10.000.

Ωστόσο "κλίμα" κατά των νέων συγκεντρώσεων και ουσιαστικά κατά της συνέχισης του κινήματος επιχειρούν να δημιουργήσουν στελέχη της πλειοψηφίας αλλά και προσωπικότητες (δημοσιογράφοι, διανοούμενοι κ.ά.) εκμεταλλευόμενοι την τραγωδία και μιλώντας για "υπευθυνότητα" εκ μέρους των "Κίτρινων Γιλέκων" κ.λπ.

Η στάση της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν είναι από την αρχή αμφίσημη. Ενώ αρχικά η Λεπέν, χωρίς στοιχεία, δήλωνε ότι δεν θα γίνουν συγκεντρώσεις, αργότερα ο εκπρόσωπος του κόμματος τόνισε ότι "δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η συνωμοσιολογία για την απαξίωση των 'Κίτρινων Γιλέκων'"...

Από την πλευρά της η βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας Κλεμαντίν Οτέν κατήγγειλε την απόπειρα εργαλειοποίησης του κινήματος. "Τα 'Κίτρινα Γιλέκα' δεν ευθύνονται για την επίθεση", είπε η ίδια υπογραμμίζοντας ότι αυτό το δραματικό γεγονός απαιτεί "εθνική ομόνοια".

Πάντως η πίεση προς την κυβέρνηση στο κοινωνικό πεδίο, παρά το δραματικό γεγονός στο Στρασβούργο, καλά κρατεί. Και μπορεί να καταψηφίστηκε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, την Πέμπτη στη Βουλή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχαν καταθέσει η Ανυπότακτη Γαλλία, το ΚΚΓ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ωστόσο οι τοποθετήσεις των βουλευτών της αριστερής αντιπολίτευσης ήταν σαφείς.

"Πρέπει τα 'Κίτρινα Γιλέκα' να το γνωρίζουν: έχουν στηρίγματα στη Βουλή" τόνιζε ο νέος εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ, βουλευτής Φαμπιέν Ρουσέλ. "Ο δεσμός εμπιστοσύνης μεταξύ του λαού μας και της εκτελεστικής εξουσίας έχει διαρραγεί, το διαζύγιο έχει επέλθει" τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής των βουλευτών του ΚΚΓ Αντρέ Σασέν.

Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του ισχυρού συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, αν και αρχικά δεν ήταν ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος, τώρα καλεί σε "σύγκλιση" και σε "γενίκευση παντού των απεργιών"... Αυτή είναι και η απάντηση στις ποικίλες περί του αντιθέτου πιέσεις: τα "Κίτρινα Γιλέκα" συνεχίζουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL