Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Brexit και... συμπάθεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit και... συμπάθεια

Με καλές προθέσεις, αλλά και σταθερότητα στις ήδη υπάρχουσες θέσεις υποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες τα αιτήματα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Εν μέσω σφοδρών πιέσεων από τους βουλευτές του κόμματός της και της αντιπολίτευσης, η Τ. Μέι ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο επί της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ε.Ε. για το Brexit και ξεκίνησε περιοδεία στην Ευρώπη ζητώντας ακόμα μία φορά τη βοήθεια των εταίρων της προκειμένου να “περάσει” τη συμφωνία.

Προτού καταλήξει στις Βρυξέλλες, η Τ. Μέι επισκέφθηκε τη Χάγη, όπου συναντήθηκε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, και το Βερολίνο, όπου γευμάτισε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ήδη από τη Δευτέρα οι Βρυξέλλες διεμήνυαν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας. Χθες, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την εν λόγω θέση εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση των Ευρωπαίων να “κάνουν ό,τι μπορούν” προκειμένου να βοηθήσουν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό. Όπως είπε, θα “εκμεταλλευθούμε το περιθώριο ελιγμών για την καλύτερη ερμηνεία” της συμφωνίας, χωρίς να “ανοίξουμε και πάλι τις διαπραγματεύσεις”.

Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή μιας “πολιτικής δήλωσης” που θα συνοδεύει το κείμενο της συμφωνίας επεξηγώντας τις προθέσεις των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Η Τερέζα Μέι φαίνεται, ωστόσο, πως ζητά διαβεβαιώσεις με νομική ισχύ ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η έσχατη λύση που έχει συμφωνηθεί για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, που ουσιαστικά θα κρατούσε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά μέχρι να βρεθεί κάποια άλλη κοινώς αποδεκτή λύση.

Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να το δεχθεί η Ε.Ε. “Είναι σαφές ότι οι 27 ηγέτες θέλουν να βοηθήσουν. Η ερώτηση είναι πώς” έγραψε χαρακτηριστικά χθες στο Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη σχεδόν δίωρη συνάντηση που είχε με τη Μέι, κάνοντας λόγο για “μακρά και ειλικρινή συζήτηση”.

Εκτός από τον Ντ. Τουσκ, η Τ. Μέι είχε μακρά συνάντηση χθες το βράδυ και με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ με τη συμμετοχή του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Η ίδια η πρωθυπουργός αναγνώρισε από την πλευρά της τις καλές προθέσεις των εταίρων της κάνοντας λόγο για “κοινή αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL