Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
SOS! "Ξέφυγαν" τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου το 2017
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

SOS! "Ξέφυγαν" τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου το 2017

Είναι η τρίτη φορά σε διάστημα λίγων μηνών που οι επιστήμονες ηχούν συναγερμό κινδύνου: Κάντε τώρα κάτι για την κλιματική αλλαγή, διότι αύριο θα είναι πολύ αργά.

Δυστυχώς, οι βιβλικές καταστροφές των τελευταίων εβδομάδων στην Καλιφόρνια από τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές, στις οποίες συνέβαλε η παρατεταμένη ξηρασία, οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι φονικές πλημμύρες σε περιοχές του κόσμου που φημίζονται για την ανομβρία τους, όπως η Σαουδική Αραβία -με 35 νεκρούς σε διάστημα ενός μήνα-, αλλά και ένα viral βίντεο στο Διαδίκτυο που δείχνει ένα τεράστιο κύμα να πέφτει με ορμή σε παραθαλάσσια πολυκατοικία στην Τενερίφη και να ξηλώνει τα μπαλκόνια της σαν να ήταν από χαρτί, φαίνεται να τους επιβεβαιώνουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο.

Το τελευταίο σήμα SOS από την επιστημονική κοινότητα, που εκπέμφθηκε μόλις χθες, είναι κι αυτό δραματικό και επείγον:

Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο οποίο οφείλεται η υπερθέρμανση του πλανήτη έφθασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ το 2017. Το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου βρίσκονται σήμερα στην ατμόσφαιρα σε συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερες από εκείνες της προβιομηχανικής εποχής και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής της τάσης ανόδου τους, προειδοποιεί η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO).

Ουσιαστικά, τα ευρήματα των επιστημόνων δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι πως οι προσπάθειες για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου έχουν οποιαδήποτε επιτυχία. Η έκθεση επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι τα αέρια του θερμοκηπίου μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα της Γης για διάστημα αιώνων μετά την εκπομπή τους.

"Την τελευταία φορά που στη Γη υπήρχε μια ανάλογη συγκρίσιμη συγκέντρωση CO2 ήταν πριν από 3-5 εκατομμύρια χρόνια, όταν η θερμοκρασία ήταν 2-3 C υψηλότερη σε σχέση με σήμερα και η στάθμη της θάλασσας ήταν 10-20 μέτρα πιο πάνω από τα τωρινά επίπεδα" τονίζει ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τααλάς. Σύμφωνα με τον Οργανισμό -που υπάγεται στον ΟΗΕ- οι συγκεντρώσεις των τριών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν κι άλλο τον περασμένο χρόνο φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ σε παγκόσμια κλίμακα. Συγκεκριμένα ο παγκόσμιος μέσο όρος των επιπέδων CO2 αυξήθηκε στα 405,5 μέρη ανά εκατομμύριο, δηλαδή σχεδόν 50% πιο πάνω από ό,τι πριν από τη βιομηχανική επανάσταση!

Τα επίπεδα μεθανίου, του ισχυρού αυτού παράγοντα του φαινομένου του θερμοκηπίου που ευθύνεται για περίπου 17% της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι σήμερα 2,5 φορές υψηλότερα σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή εξαιτίας εκπομπών από τη βιομηχανική κτηνοτροφία, τις βιομηχανικής κλίμακας φυτείες ρυζιού και τις διαρροές από τα αυξανόμενα πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το οξείδιο του αζώτου, το οποίο επίσης θερμαίνει τον πλανήτη και καταστρέφει το προστατευτικό στρώμα όζοντος, βρίσκεται κι αυτό σε επίπεδα πάνω από 20% υψηλότερα συγκριτικά με την προβιομηχανική εποχή. Περίπου το 40% του N2O προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η υποβάθμιση του εδάφους, η συστηματική χρήση λιπασμάτων και η βιομηχανική παραγωγή.

Ανησυχητική "επανεμφάνιση"

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι επιστήμονες διαπιστώνουν έκπληκτοι και μία απρόσμενη "επανεμφάνιση" στην ατμόσφαιρα ενός άλλου αερίου που αποτελεί ισχυρό παράγοντα του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα καταστρέφει το στώμα του όζοντος, του τριχλωροφθορομεθανίου (CFC-11), το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή μονωτικών υλικών και η παραγωγή του βάσει της διεθνούς συμφωνίας του Μόντρεαλ το 1987 τελεί υπό περιορισμό. Τα «ίχνη» που έχουν εντοπιστεί οδηγούν σε διάφορα εργοστάσια στην Κίνα.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι ανιχνευθείσες ποσότητες αποτελούν προάγγελο χειρότερων εξελίξεων στο μέλλον. "Είναι πιθανόν οι νέες εκπομπές CFC-11 να είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου" λέει ο δρ. Ματ Ρίγκμπι, χημικός ατμοσφαιρικού αέρα στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα. Εάν δεν μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), η κλιματική αλλαγή θα έχει αναπότρεπτες και όλο και πιο καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή στη Γη» προειδοποιεί ο Ταάλας.

Το χειρότερο, σύμφωνα με την έκθεση του WMO, είναι ότι τίποτε αυτή τη στιγμή δεν προμηνύει ανατροπή της ανοδικής τάσης των συγκεντρώσεων των επικίνδυνων αερίων, άρα και αντιστροφή της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, της οξίνισης των ωκεανών και της αύξησης του αριθμού και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κρατούν μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα την υπερθέρμανσή της. Οι συνέπειες του φαινομένου έχουν αυξηθεί κατά 41% από το 1990.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL