Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Μπλέξιμο για τρεις...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπλέξιμο για τρεις...

Κασόγκι, «γκιουλενιστές», ρωσικοί S-400, φυλακισμένοι τραπεζίτες στην Αμερική, φυλακισμένοι Αμερικανοί στην Τουρκία, παραμένουν οι μεγάλες ανοιχτές «εκκρεμότητες» που δηλητηριάζουν τις εδώ και καιρό προβληματικές και ασταθείς αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και η χθεσινή συνάντηση Τσαβούσογλου-Πομπέο στην Ουάσιγκτον το μόνο που πέτυχε ήταν να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το βαθύ και αγερύφωτο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα πράγματα περιπλέκονται με την επιμονή του ερντογανικού συστήματος εξουσίας να χρησιμοποιεί σε κάθε ευκαιρία την υπόθεση Κασόγκι ως μοχλό πίεσης προς την Ουάσιγκτον, τη στιγμή μάλιστα που ο Τραμπ έχει δώσει μ’ έναν ελάχιστα εύσχημο -ώς χονδροειδή- τρόπο «συχωροχάρτι» στο Ριάντ για τη φημολογούμενη άμεση εμπλοκή τού ντε φάκτο ηγέτη του πρίγκηπα Μπιν Σαλμάν στη δολοφονία του διαφωνούντος δημοσιογράφου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου.

Ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος αγνοώντας ακόμη και τις «συστάσεις» της CIA καλλιεργεί σκόπιμα αμφιβολίες για τον ρόλο της σαουδαραβικής ηγεσίας στην υπόθεση λέγοντας πως «μπορεί να γνώριζε, μπορεί και όχι» -για το σχέδιο δολοφονίας του Κασόγκι- και πλέκει το εγκώμιό της μ' ένα αμίμητο tweet του χθες, επειδή «βοήθησε να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου», ο Τσαβούσογλου κουνάει το δάχτυλο και απειλεί με προσφυγή στον ΟΗΕ για διενέργεια διεθνούς έρευνας, κάτι που πολύ πιθανόν θα οδηγήσει σε «απρόβλεπτες» αποκαλύψεις και θα εκθέσει άσχημα πολλές πλευρές.

«Αποφασισμένος εταίρος»

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Νουμάν Κουρτουλμούς, δεξί χέρι του Ερντογάν και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μιλώντας στην κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε χωρίς περιστροφές «κωμική» την απαλλαγή του Ριάντ από τον Τραμπ. «Δεν είναι δυνατόν μία υπηρεσία Πληροφοριών όπως η CIA, που ξέρει και τι χρώμα έχει το τρίχωμα της γάτας που κυκλοφορεί στον κήπο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας, να μην ξέρει ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία. Αυτό δεν είναι αξιόπιστο ούτε για την αμερικανική ούτε για την παγκόσμια κοινή γνώμη», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος. Σημειωτέον ότι η CIA ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι, κατά τις εκτιμήσεις της, η δολοφονία του Κασόγκι πολύ πιθανόν διατάχθηκε άμεσα από τον ίδιο τον πρίγκηπα διάδοχο.

Πάντως, ακόμα κι αυτό ουδόλως εμπόδισε τον ένοικο του Λευκού Οίκου να διακηρύξει δίχως ενδοιασμούς πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας «αποφασισμένος εταίρος» στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας. Απαντώντας εμμέσως στα μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα που ζητούν να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στο Ριάντ, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει τις συμφωνίες προμήθειας στρατιωτικού υλικού με το συντηρητικό βασίλειο διότι αυτό θα ήταν μια «ανόητη» κίνηση που το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να ωφελήσει τη Ρωσία και την Κίνα, ανταγωνιστές των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά όπλων.

«Ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι οι συμμαχίες στηρίζονται στο ποιος εταίρος αγοράζει περισσότερα όπλα. Όμως, η στάση του αυτή στέλνει ένα μήνυμα σε όλους τους ηγέτες για το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν στην εγχώρια καταστολή χωρίς να προκαλέσουν την οργή της Ουάσιγκτον», σχολίασαν δηκτικά στο χθεσινό κύριο άρθρο γνώμης οι "New York Times".

Οι «δεσμεύσεις» Τραμπ έγιναν βεβαίως δεκτές με μεγάλη ικανοποίηση και θερμούς επαίνους από τους άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή που βρίσκονται στη σαουδαραβική σφαίρα επιρροής. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, απ' αυτό το μέρος του κόσμου (…) Η αποφασιστική σας στάση δεν θα ξεχαστεί ποτέ από το Ριάντ και τις άλλες πρωτεύουσες του Κόλπου, που θα σας ανταμείψουν σε άλλα θέματα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του πολιτικού επιστήμονα Αμπντουλχαλέκ Αμπντούλα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί εντύπωση η συνοφρυωμένη έκφραση που είχε προχτές βράδυ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την "εφ' όλης της ύλης" συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στην Ουάσιγκτον. Η Αγκυρα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από το επίπεδο συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία στην υπόθεση Κασόγκι, είπε ο Τσαβούσογλου, "δείχνοντας" βεβαίως τις ανοιχτές εκκρεμότητες στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Από πλευράς του τέθηκε θέμα έκδοσης "γκιουλενιστών" που ζουν στις ΗΠΑ, παραδίδοντας μάλιστα στον Πομπέο κατάλογο με 84 ονόματα, ωστόσο υπάρχει θέμα και με την τράπεζα Halkbank, ο υποδιοικητής της οποίας, Χακάν Ατίλα, κρίθηκε ένοχος από αμερικανικό δικαστήριο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 32 μηνών. Για τις αμερικανικές ενστάσεις στους ρωσικούς S-400, ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να ακυρωθεί η συμφωνία της χώρας του με τη Μόσχα. Από μέρους του Πομπέο τέθηκε το θέμα της απελευθέρωσης των «άδικα κρατουμένων μελών του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα και Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και του επιστήμονα της NASA».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL