Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Φιέστα Ερντογάν - Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη για τον TurkStream
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φιέστα Ερντογάν - Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη για τον TurkStream

Είναι μια σχέση που έχει περάσει από σαράντα κύματα, κυριολεκτικά. Ιστορικά άλλωστε υπήρξε πολυκύμαντη και αντιφατική, όπως «αρμόζει» σε δύο ισχυρούς ανταγωνιστές που επιδιώκουν, και ντε φάκτο διαθέτουν, σφαίρες επιρροής. Ωστόσο δεν παύει να προσφέρει και στους δύο διέξοδο στις στρατηγικές -ενίοτε και στις συγκυριακές- βλέψεις τους, είτε αυτές επικεντρώνονται στον στενό πολιτικοδιπλωματικό ορίζοντα της περιοχής είτε στον ευρύτερο στρατηγικό.

Σε κάθε περίπτωση, η ρωσοτουρκική οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, που εσχάτως συσφίγγεται στη βάση μιας αμοιβαία ωφελιμιστικής σχέσης, αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση και αναγκαία συνθήκη για την αναβάθμιση της "ρωσοτουρκικής φιλίας". Σε καιρούς χαλεπούς, είναι σημαντική και για τους δύο, ειδικά όμως για τον Ερντογάν αποτελεί το πολύτιμο «αποκούμπι» του στις κλειστές πόρτες της Αμερικής με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος μετά την εκλογή του Τραμπ.

Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν έσφιξαν περιχαρείς τα χέρια τους χθες στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθώντας από τις γιγαντοοθόνες της βιντεοσύνδεσης το πολιτικοτεχνικό χάπενινγκ της τοποθέτησης του τελευταίου σωλήνα που ένωνε το ρωσικό με το τουρκικό τμήμα του μήκους 930 χιλιομέτρων υποθαλάσσιου αγωγού TurkStream. Το τμήμα αυτό του αγωγού, που έχει ποντιστεί σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων, συνδέει τη ρωσική πόλη Ανάπα με την τουρκική Κιγίκιοϊ (Μήδεια). Συναρμολογήθηκε με τη βοήθεια του Pioneering Spirit, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία κατασκευών στον κόσμο, μεγάλου όσο έξι ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Πλέον το έργο έχει μπει στην τελική φάση του και η προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα γίνεται όλο και εγγύτερη. Έτσι, μόνον καλά λόγια είχε να πει για τους Ρώσους ο Ερντογάν: «Πιστεύω ότι η αλληλεγγύη μας με τον Πρόεδρο Πούτιν και τον ρωσικό λαό προμηνύει ακόμη μεγαλύτερα έργα».

"Ιστορικών διαστάσεων"

«Ο TurkStream είναι ένα έργο ιστορικών διαστάσεων για τις διμερείς σχέσεις μας και για την ενεργειακή γεωπολιτική στην περιοχή μας, για την οποία έχουμε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες με τους Ρώσους φίλους» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος και αυτή τη φορά δεν ήταν υπερβολικός.

Η πρώτη γραμμή του αγωγού θα παρέχει αποκλειστικά αέριο στην Τουρκία καλύπτοντας το 35% της ετήσιας κατανάλωσής της και η δεύτερη θα προμηθεύει τις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η κάθε γραμμή έχει ικανότητα παροχής 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου! Οι στρόφιγγες αναμένεται να ανοίξουν στο τέλος του 2019, όταν δηλαδή θα είναι έτοιμο και το χερσαίο τμήμα του αγωγού στην Τουρκία.

Ο TurkStream «θα μεταμορφώσει στην Τουρκία σ' έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο» δήλωσε από την πλευρά του ο Πούτιν χαρακτηρίζοντας τον αγωγό ένα από τα σύμβολα της «ενίσχυσης της σύμπραξης» ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα. Επεσήμανε μάλιστα ότι το μισό από το φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση και της χερσαίας φάσης του έργου θα προωθείται στην ανατολική και νότια Ευρώπη, παραπέμποντας έτσι την Ουκρανία, με την οποία η Μόσχα συνεχίζει να έχει ανοιχτούς λογαριασμούς.

«Ο TurkStream θα είναι πολύ ευεργετικός για τη χώρα μας και το έθνος μας, αλλά και για τους γείτονές μας και την περιοχή» διακήρυξε με τη σειρά του ο Ερντογάν μη παραλείποντας να εκθειάσει την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών Τουρκίας - Ρωσίας και τη "συνεργασία εμπιστοσύνης"-όπως τη χαρακτήρισε-, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναλλαγές ακόμη και 100 δισ. δολαρίων τον χρόνο.

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή από τους Ρώσους του πυρηνικού αντιδραστήρα Άκουγιου αλλά και την αύξηση της προσέλευσης Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, που φέτος ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL