Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αντιπολεμικές κορώνες και βόμβες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπολεμικές κορώνες και βόμβες

Με δυο πρόσωπα εμφανίζεται πάλι η Δύση απέναντι στον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, όπου προφανώς δεν φτάνουν οι κορώνες εναντίον των πολέμων που ακούστηκαν το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι. Από τη μια, Αμερικανοί και Βρετανοί "πιέζουν" τη Σαουδική Αραβία να δεχτεί τερματισμό των εχθροπραξιών και διαπραγματεύσεις, από την άλλη η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο (και άλλες δυτικές χώρες) τροφοδοτούν με όπλα τον αραβικό συνασπισμό, ο οποίος υπό την ηγεσία του Ριάντ έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση για την κατάληψη του λιμανιού της Χοντέιντα.

Οι νότιες και ανατολικές συνοικίες της Χοντέιντα έχουν μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε πεδίο σφοδρών μαχών μεταξύ των δυνάμεων του συνασπισμού που υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και των σιιτών ανταρτών Χούτι, ενώ μεγαλώνουν διαρκώς οι απώλειες των αντιπάλων και του άμαχου πληθυσμού. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, μόνο την περασμένη Κυριακή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 110 αντάρτες, 32 κυβερνητικοί και φιλοκυβερνητικοί στρατιώτες καθώς και 7 παιδιά. Οι φιλοϊρανοί Χούτι λένε ότι απέκρουσαν μεγάλη επίθεση, ενώ οι θέσεις τους σφυροκοπούνται από αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι με τα οποία είναι εξοπλισμένος ο αραβικός συνασπισμός.

Στο Ριάντ μετέβη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ την ώρα που ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο επιχειρούσε να "νουθετήσει" την ηγεσία του βασιλείου. Ωστόσο η έναρξη διαπραγματεύσεων μετατέθηκε από τον Νοέμβριο στον Δεκέμβριο, σε μια εξέλιξη που μάλλον λύνει παρά δένει τα χέρια των Σαουδαράβων, ειδικά του πρίγκηπα - διαδόχου και υπουργού Άμυνας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί τη βασική είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, που βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού και δοκιμάζεται από επιδημίες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 14 εκατομμύρια άνθρωποι -ο μισός πληθυσμός της Υεμένης- διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να μείνουν χωρίς βοήθεια εφόσον κλείσει το λιμάνι της Χοντέιντα, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης. «Παρότι έγιναν στόχος 50 και πλέον οβίδων τις τελευταίες ημέρες, τα σιλό (στο λιμάνι) είναι άθικτα και, όπως φαίνεται, δεν χάσαμε το απόθεμά μας των 50.000 τόνων σιτηρών», δήλωσε στέλεχος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ, ενώ ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε χθες νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν διαθέτουν ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό των θυμάτων της τελευταίας φάσης του πολέμου που άρχισε την άνοιξη του 2015. Οι εκτιμήσεις, βάσει στοιχείων του Αυγούστου του 2016, αναφέρουν 10.000 νεκρούς και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους, όμως οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL