Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Γερμανία / Γερμανία: Το λυκόφως των "λαϊκών" κομμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Το λυκόφως των "λαϊκών" κομμάτων

Ήρθε η ώρα να σβήσει οριστικά το άστρο της Άνγκελα Μέρκελ;

Το αγαπημένο θέμα συζήτησης το τελευταίο διάστημα στα πολιτικά τοκ σόου της γερμανικής τηλεόρασης είναι το “λυκόφως της Μέρκελ”. Θα σβήσει οριστικά το άστρο της μετά τις εκλογές της Έσσης την επόμενη Κυριακή; Θα τραβήξει η κυβέρνηση του μεγάλου -λέμε, τώρα- συνασπισμού έναν μήνα ακόμη; Θα φύγουν οι Σοσιαλδημοκράτες και θα αναγκαστεί να βρει άλλον εταίρο ή θα πειραματιστεί με μια κυβέρνηση μειοψηφίας (άγνωστο είδος στη Γερμανία, αλλά ποτέ μη λες ποτέ στην πολιτική); Ή μήπως θα εξαντλήσει την τετραετία, με τον δοκιμασμένο επί πολλά χρόνια τρόπο της να μεταθέτει τα προβλήματα στο μέλλον; Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και αυτό των πρόωρων εκλογών (επίσης εξαιρετικά ασυνήθιστο στη Γερμανία). Αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον μια ατάκα που είπε το βράδυ της Πέμπτης σε ένα από τα τοκ σόου ο επικεφαλής των ανερχόμενων Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ ως αντίδραση στην εκτίμηση πως μετά την Έσση θα τεθεί θέμα καγκελαρίου: “Το ότι η κυρία Μέρκελ είναι τελειωμένη και πρέπει να παραιτηθεί το ακούω από το 2013...”.

Αυτά που φαίνονται τελειωμένα, πάντως, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, είναι τα “λαϊκά” κόμματα. Εκείνα τα κόμματα, δηλαδή οι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, που μπορούσαν να χωρέσουν πλατιά λαϊκά στρώματα. Το πρώτο από την πολύ συντηρητική Δεξιά μέχρι το Κέντρο, το δεύτερο από Κέντρο μέχρι την Αριστερά. Το δεύτερο, το SPD, έχει ήδη χάσει τη μάχη στα αριστερά του και τώρα τη χάνει και στο κέντρο. Το πρώτο, η CDU, χάνει τη μάχη στα δεξιά και αρχίζει να φοβάται και στο κέντρο. Για να έχει κανείς μια αίσθηση των μεγεθών, ο προηγούμενος μεγάλος συνασπισμός 2013-2017 εκπροσωπούσε σχεδόν το 80% των ψηφοφόρων, ο τωρινός ούτε το 54%.

Κι αν γινόταν εκλογές αυτή την Κυριακή, CDU και SPD δεν θα έπαιρναν μαζί ούτε 40%. “Λαϊκά” κόμματα δεν θα μπορείς να τα πεις πια.

Κατρακύλα των "μεγάλων"

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης -μια έρευνα που γίνεται ανά μήνα-, οι Χριστιανοδημοκράτες κατρακυλάνε στο 25% και το περήφανο για την υπερεκατονταπεντηκονταετή ιστορία του SPD στο 14% και στην τέταρτη θέση. Στη δεύτερη θέση πλασάρονται με 19% οι Πράσινοι, οι μεγάλοι νικητές της Βαυαρίας και πιθανότατα και της Έσσης την άλλη Κυριακή, και στην τρίτη οι ακροδεξιοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) με 16%. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 11% και η Αριστερά με 9%.

Ειδικά οι Σοσιαλδημοκράτες θυμίζουν την ορχήστρα στον Τιτανικό, που συνεχίζει να παίζει αγνοώντας το παγόβουνο. Κι όλοι περιμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα της κάλπης της Έσσης, ενός κρατιδίου με ειδικότητα στα πολιτικά... πειράματα. Ήταν το πρώτο που δοκίμασε μια κυβέρνηση SPD και Πράσινων όταν ο Γιόσκα Φίσερ φορούσε ακόμη σπορτέξ. Ήταν το πρώτο που προσπάθησε να στήσει μια κυβέρνηση SPD, Πρασίνων και Αριστεράς πριν από δέκα και βάλε χρόνια - αν και τη φρέναρε το κεντρικό SPD. Κι ήταν το πρώτο που η συντηρητική πτέρυγα της CDU κατάφερε να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους την πενταετία που ολοκληρώνεται οσονούπω. Εάν το εκλογικό αποτέλεσμα το επιτρέψει -για την ώρα έτσι δείχνουν οι τοπικές δημοσκοπήσεις- θα μπορούσε να είναι και το πρώτο με μια κόκκινο - κόκκινο - πράσινη κυβέρνηση υπό Πράσινο πρωθυπουργό ονόματι Ταρέκ Αλ Βαζίρ. Θα το δούμε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL